Acer palmatum 'Inaba-shidare'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer palmatum 'Inaba-shidare' is een Japanse esdoorn met een opvallende treurvormige groeiwijze. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een prachtige roodpaarse kleur die in de herfst intenser wordt. Deze sierlijke boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 3 tot 4 meter en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een beschutte standplaats. In het voorjaar produceert de 'Inaba-shidare' kleine rode bloemen die gevolgd worden door gevleugelde zaden. Het is een mooie en elegante toevoeging aan elke tuin of landschap, vooral vanwege de unieke vorm en kleur van de bladeren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Acer palmatum 'Inaba-shidare' is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de herfst en krijgt in het voorjaar weer nieuw blad. De plant is dus bladverliezend.

  De Acer palmatum 'Inaba-shidare' staat bekend als winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus belangrijk om deze plant voldoende te beschermen bij strenge vorst. In ons klimaat is het aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten of te bedekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, de Acer palmatum 'Inaba-shidare' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede drainage in de grond. Daarnaast is het aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien voor een gezonde groei.

  De Acer palmatum 'Inaba-shidare' heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 meter in de breedte en 3 meter in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft en niet te dicht op andere planten staat. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te behouden.

  De Acer palmatum 'Inaba-shidare' gedijt het beste in de volle zon of halfschaduw en zal minder goed groeien in volledige schaduw. Voor optimale groei en bloei is het belangrijk om de plant voldoende licht te geven. Het is aan te raden om de plant te planten op een plek waar hij minstens een paar uur direct zonlicht kan ontvangen.

  De Acer palmatum 'Inaba-shidare' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang in natte grond blijven staan om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grondvochtigheid te voelen.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. De bloemen en bladeren van deze plant trekken deze bestuivers aan en dragen zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een goede keuze voor tuiniers die graag een plant willen die insecten aantrekt.

  Ja, het hebben van tuinplanten draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van verschillende soorten insecten en vogels. Deze plant kan een bijdrage leveren aan de diversiteit in de tuin en zorgen voor een gezonde leefomgeving voor verschillende diersoorten. Het is belangrijk om verschillende soorten planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De Acer palmatum 'Inaba-shidare' bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Deze plant kan beter tegen halfschaduw of schaduw dan tegen volle zon. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen te felle zonnestralen. Het beste groeit hij op een plek met gefilterd zonlicht.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te consumeren. Het is het beste om veilige voedselbronnen te kiezen.

  Ja, de Acer palmatum 'Inaba-shidare' heeft dichte bladeren en een bossige groeiwijze, wat kan helpen bij het dempen van geluid. Echter, het effect zal niet zo sterk zijn als bij planten met grotere bladeren of dikkere stelen. Over het algemeen kunnen tuinplanten bijdragen aan geluidsdemping in de tuin.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de late herfst of vroege winter om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Snoei met zorg en maak gebruik van scherpe snoeischaar om schade te voorkomen. Zorg ervoor dat je de takken tot op een knoop snoeit voor een gezonde groei.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw leidingwater om de plant te besproeien.

  De potgrond voor deze plant moet goed doorlatend zijn en liefst een zure pH hebben. Het is aan te raden om gebruik te maken van een speciale potgrond voor zuurminnende planten. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg voor een pH-waarde tussen 5.5 en 6.5 voor optimale groei. Vermijd te zure of te compacte bodems voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  De ideale standplaats voor deze plant is een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor een beschutte standplaats uit de harde wind. De grond moet goed doorlatend en vochtig zijn.

  Het is aan te raden om deze plant goed te beschermen tegen vorst in de winter, vooral als de temperaturen onder het vriespunt komen. Dit kan gedaan worden door de plant te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Zorg er ook voor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden om de vorm te behouden en dode of zieke takken te verwijderen. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en geef regelmatig water in droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  De Acer palmatum 'Inaba-shidare' heeft behoefte aan een regelmatige bemesting in het voorjaar en in de zomer. Gebruik een organische meststof speciaal voor Japanse esdoorns om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Overbemesting kan schade aanrichten, dus houd je aan de aanbevolen dosering.

  Mulchen van deze plant is gunstig omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt.

  Deze plant groeit het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot moeite met het opnemen van voedingsstoffen, dus het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en aan te passen indien nodig. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op tekenen van insecten zoals bladluizen of spint. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig schoon te houden door afgevallen bladeren en dood plantmateriaal te verwijderen. Indien nodig kan een milieuvriendelijk insectenbestrijdingsmiddel worden gebruikt.

 • Omschrijving

  De Acer palmatum 'Inaba-shidare' is een Japanse esdoorn met een opvallende treurvormige groeiwijze. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een prachtige roodpaarse kleur die in de herfst intenser wordt. Deze sierlijke boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 3 tot 4 meter en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een beschutte standplaats. In het voorjaar produceert de 'Inaba-shidare' kleine rode bloemen die gevolgd worden door gevleugelde zaden. Het is een mooie en elegante toevoeging aan elke tuin of landschap, vooral vanwege de unieke vorm en kleur van de bladeren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.