Acer palmatum 'Kiyohime'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer palmatum 'Kiyohime' is een compacte Japanse esdoorn met een opvallende groeiwijze en felgroen blad. De bladeren hebben een fijn gekartelde rand en verkleuren in de herfst naar helderrood tot oranje. Deze esdoorn groeit langzaam en wordt meestal niet hoger dan 1-2 meter. 'Kiyohime' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en op een beschutte plek in de halfschaduw. Het is een prachtige sierplant die het hele jaar door een eyecatcher in de tuin vormt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de lente weer nieuwe bladeren krijgt. Het is belangrijk om de plant goed te snoeien voor een gezonde groei.

  De winterhardheid van Acer palmatum 'Kiyohime' is ongeveer -15 tot -20 graden Celsius. Deze plant is dus redelijk winterhard en kan een gemiddelde Nederlandse winter goed doorstaan. Het is echter aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en een goede drainage te bieden. Verder hoeft de plant niet vaak gesnoeid te worden.

  De Acer palmatum 'Kiyohime' heeft gemiddeld 2 tot 3 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om genoeg ruimte rondom de plant vrij te houden zodat deze voldoende licht en lucht krijgt. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dichtbij staan om concurrentie om water en voedingsstoffen te voorkomen.

  Ja, Acer palmatum 'Kiyohime' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die het beste gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke locaties. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door te voelen met je vingers.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die ze produceert. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuiniers die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bestuivers aantrekt zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het ook schuilgelegenheid voor kleine dieren. Echter, het is niet een inheemse plant en kan zo invloed hebben op de lokale biodiversiteit.

  De Acer 'Kiyohime' bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 weken.

  De plant kan het beste in halfschaduw tot schaduw geplaatst worden en kan niet goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen de felle zon om verbranding van de bladeren te voorkomen. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar het zonlicht gefilterd wordt.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is af te raden om de bladeren, zaden of andere delen van deze plant te consumeren. Het kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, veel planten hebben de eigenschap geluid te dempen door geluidstrillingen te absorberen en te reflecteren. Dit kan helpen om geluid in de omgeving van de plant te verminderen.

 • Voor deze plant is het aan te raden om in het late voorjaar te snoeien. Verwijder dode takken en dun de kroon uit om licht en lucht door de plant te laten stromen. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik potgrond speciaal voor tuinplanten voor een optimale groei.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vochtig zijn. Een lichtzure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal.

  De plant staat het liefst op een beschutte plek in de halfschaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd teveel direct zonlicht en harde wind.

  Tuinplanten zoals Acer palmatum 'Kiyohime' moeten in de winter worden beschermd tegen strenge vorst. Dit kan door de plant te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Daarnaast is het aan te raden om de plant in een beschutte plek te plaatsen om vorstschade te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in de lente en verwijder eventuele onkruid rond de plant. Bemest de plant jaarlijks met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Voor een goede groei en bloei is het belangrijk om de plant regelmatig bij te mesten met een organische meststof. Gebruik hiervoor bij voorkeur een meststof speciaal voor bloeiende planten. Mest in het voorjaar en in de zomer voor een gezonde groei en mooie bloemen.

  Het is aan te raden om een laag mulch rondom de plant aan te brengen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei tegen te gaan. De mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals boomschors, compost of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de grond tussen de 6,0 en 7,0 ligt voor optimale groei. Het regelmatig testen en aanpassen van de bodem zuurgraad kan nodig zijn.

  Tuinplanten kunnen last hebben van plagen zoals bladluizen, trips en spintmijten. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten worden gebruikt. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van schade kan helpen om snel in te grijpen bij een mogelijke plaag.

 • Omschrijving

  De Acer palmatum 'Kiyohime' is een compacte Japanse esdoorn met een opvallende groeiwijze en felgroen blad. De bladeren hebben een fijn gekartelde rand en verkleuren in de herfst naar helderrood tot oranje. Deze esdoorn groeit langzaam en wordt meestal niet hoger dan 1-2 meter. 'Kiyohime' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en op een beschutte plek in de halfschaduw. Het is een prachtige sierplant die het hele jaar door een eyecatcher in de tuin vormt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.