Acer palmatum 'Sumi-nagashi'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer palmatum 'Sumi-nagashi' er en japansk ahorn med en iøjnefaldende, mørklilla blade, der viser en næsten sort-marmoreret mønster. Denne langsomtvoksende træ kan nå en højde på omkring 4-6 meter og danner en kompakt, rund krone. Om efteråret skifter bladene til bronze og orange nuancer, hvilket skaber en smuk farvespil i haven. Denne sort trives bedst på et beskyttet sted i halvskygge i en veldrænet jord. 'Sumi-nagashi' er en kvalitetsfuld og elegant tilføjelse til haven, der helt sikkert vil tiltrække opmærksomhed.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Acer palmatum 'Sumi-nagashi' er ikke stedsegrøn og taber sine blade om efteråret. Det er en løvfældende plante, der vil være bar om vinteren.

  Denne plante er vinterhårdfør ned til cirka -15°C. Det anbefales at beskytte planten ved lavere temperaturer. Planter, der hører under kategorien Haveplanter, er generelt godt rustet mod kolde temperaturer.

  Acer palmatum 'Sumi-nagashi' kræver regelmæssig vanding og veldrænet jord. Planten bør også beskyttes mod skarp sol og stærk vind. Det er vigtigt at beskære planten årligt for at bevare dens form.

  Denne plante har brug for tilstrækkelig plads til at opnå sin fulde vækst, så sørg for et frit areal med en diameter på mindst 2 meter. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig plads til at udvikle sig godt og fuldt ud trives i haven. Husk at planten muligvis kan vokse i bredden, så giv den tilstrækkelig plads til at kunne brede sig ud.

  Ja, denne plante trives godt i skyggen og kan endda trives bedre i halvskygge til skyggefulde miljøer. Det er vigtigt at beskytte planten mod skarp eftermiddagssol for at forhindre forbrænding af blade. Giv planten regelmæssigt vand og sørg for god dræning i jorden.

  Planten har brug for vand cirka 1-2 gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene. Sørg for, at jorden forbliver let fugtig, men ikke for våd. Vær opmærksom på, at planten ikke får tørre rødder.

  Ja, Acer palmatum 'Sumi-nagashi' tiltrækker sommerfugle og bier på grund af de små blomster, der producerer nektar. Dette gør planten attraktiv for bestøvere som bier og sommerfugle. Det er en god tilføjelse til haven for at tiltrække disse nyttige insekter.

  Ja, ved at tilbyde mad og skjulesteder til insekter og små dyr, bidrager denne plante til biodiversiteten i haven. Derudover giver planten variation i økosystemet, hvilket er gavnligt for bevarelsen af forskellige plantearter og dyrearter. Det anbefales at kombinere flere plantearter for at øge biodiversiteten i haven.

  Acer palmatum 'Sumi-nagashi' blomstrer normalt i foråret, omkring april til maj. Blomstringen varer typisk i flere uger til en måned, afhængigt af vejrforholdene.

  Denne plante bør placeres på et sted med filtreret sollys eller halvskygge og kan være følsom over for skarpt sollys. Det anbefales at beskytte planten mod direkte sollys for at undgå bladforbrænding. Det trives bedre et sted med lidt skygge om eftermiddagen.

  Nej, Acer palmatum 'Sumi-nagashi' er ikke spiselig. Det er en dekorativ haveplante, der primært dyrkes for sin blade farve og form. Spiselighed anbefales ikke.

  Ja, planten Acer palmatum 'Sumi-nagashi' har tætte blade, hvilket kan dæmpe lyd. Det kan hjælpe med at reducere lyde fra for eksempel trafik i nærheden af planten.

 • Det er bedst at beskære denne plante omkring slutningen af vinteren eller tidlig forår. Fjern døde, syge eller beskadigede grene for at fremme plantens sundhed. Let beskæring hjælper også med at fremme plantens form og vækst.

  Acer palmatum 'Sumi-nagashi' har brug for regelmæssig vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men ikke vandmættet. Giv gerne vand ved plantens base for at undgå skimmeldannelse.

  Acer palmatum 'Sumi-nagashi' trives bedst i veldrænet pottemuld. Sørg for at pottemulden forbliver fugtig, men ikke for våd. Brug en pottemuld, der er specielt sammensat til haveplanter, for optimal vækst og blomstring.

  Denne plante trives bedst i en veldrænet og fugtig jord med en neutral til sur pH. Sørg for, at jorden er rig på organisk materiale og indeholder tilstrækkeligt med næringsstoffer for optimal vækst og sundhed. Pas på, at jorden ikke er for kompakt, da det kan hæmme rodudviklingen.

  Planten trives bedst på en placering i halvskygge til skygge. Sørg for, at jorden er veldrænet og forbliver let fugtig. Beskyt planten mod hård vind og skarpt sollys.

  I løbet af vinteren anbefales det at beskytte planten mod frost ved at pakke den ind med f.eks. jute eller fiberdug. Der kan også lægges et tykt lag muld rundt om planten for at beskytte rødderne. Det er vigtigt at holde planten fugtig og regelmæssigt kontrollere, om jorden er tilstrækkeligt fugtig.

  Denne plante kræver regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Beskær døde eller beskadigede grene om vinteren og gød planten om foråret med organisk gødning. Hold jorden godt drænet og plant Acer palmatum 'Sumi-nagashi' et sted med delvis skygge.

  Det er vigtigt at anvende organiske gødninger om foråret for at fremme vækst og blomstring af haveplanter. Brug f.eks. en gødning med en NPK-forhold på 12-10-18 for en god ernæring. Sørg for at fordele gødningen jævnt over plantens rodzone og følg instruktionerne på emballagen for den korrekte dosering.

  Mulching med et lag organisk materiale hjælper med at holde jorden fugtig og reducere ukrudtets vækst. Det anbefales at anvende et mulchlag på ca. 5-7 cm omkring planten årligt. Vær opmærksom på, at mulchen ikke skal lægges direkte op mod stammen for at undgå rådne.

  Acer palmatum 'Sumi-nagashi' trives bedst i en jord med en let sur til neutral pH-værdi. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og eventuelt justere pH-værdien, hvis det er nødvendigt. Det anbefales at bruge passende jordtestkits til dette formål.

  Du kan bekæmpe bladlus ved at skylle dem væk med vand og sæbevand eller ved at tiltrække naturlige fjender som mariehøns. Snegle kan bekæmpes med biologiske sneglekrystaller eller ved at placere barrierer som kobberbånd. Regelmæssig kontrol af planterne for skadedyr og hurtig indgriben kan forhindre yderligere skade.

 • Beskrivelse

  Acer palmatum 'Sumi-nagashi' er en japansk ahorn med en iøjnefaldende, mørklilla blade, der viser en næsten sort-marmoreret mønster. Denne langsomtvoksende træ kan nå en højde på omkring 4-6 meter og danner en kompakt, rund krone. Om efteråret skifter bladene til bronze og orange nuancer, hvilket skaber en smuk farvespil i haven. Denne sort trives bedst på et beskyttet sted i halvskygge i en veldrænet jord. 'Sumi-nagashi' er en kvalitetsfuld og elegant tilføjelse til haven, der helt sikkert vil tiltrække opmærksomhed.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.