Acer palmatum 'Trompenburg'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer palmatum 'Trompenburg' is een prachtige Japanse esdoorn met diep ingesneden, donkerpaarse bladeren die in de herfst verkleuren naar een dieprode tint. De boom heeft een compacte groeiwijze en wordt niet al te groot, wat hem ideaal maakt voor kleinere tuinen of als terrasplant. 'Trompenburg' houdt van een beschutte standplaats in de halfschaduw en gedijt goed in vochtige, voedzame grond. Deze esdoorn is een echte blikvanger door zijn opvallende bladkleur en vorm en trekt ook veel vlinders en bijen aan. Een prachtige toevoeging aan elke tuin of terras!

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Acer palmatum 'Trompenburg' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de herfst zijn bladeren verliest. Het is dus een plant die zijn blad in de winter verliest.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant bij kouder weer in te pakken of te verplaatsen naar een beschutte plek.

  De Acer palmatum 'Trompenburg' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om de vorm te behouden. Daarnaast gedijt hij goed in een vochtige, goed doorlatende grond.

  Voor deze plant is het belangrijk om voldoende ruimte te hebben, gezien de grootte van de volgroeide boom. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en voldoende licht en lucht rondom de plant. Een ruime tuin of border is ideaal voor deze plant.

  Ja, 'Trompenburg' gedijt goed in de schaduw en kan zelfs wat bescherming bieden tegen de felle zon. Het is belangrijk om voldoende vochtige grond te behouden om een gezonde groei te bevorderen. Deze plant kan goed gedijen op een locatie met weinig direct zonlicht.

  De plant moet ongeveer 1-2 keer per week water krijgen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door een vinger in de grond te steken.

  Ja, de Acer palmatum 'Trompenburg' trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete nectar die de bloemen produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze insecten aan te trekken. Het kan een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de Acer palmatum 'Trompenburg' is goed voor biodiversiteit omdat het insecten zoals bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen en nectar. Daarnaast biedt het ook schuilplaatsen en voedsel voor vogels. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan het beste gedijen in de halfschaduw tot schaduw. Volle zon kan de bladeren verbranden. Het is daarom beter om deze plant op een beschutte plek te zetten.

  Nee, de plant Acer palmatum 'Trompenburg' is niet eetbaar. Het is een sierplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve bladeren en vorm. Het consumeren van de bladeren of andere delen van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, sommige planten hebben geluidsdempende eigenschappen vanwege hun bladeren en takken die geluidsgolven kunnen absorberen en verstrooien. Dit kan helpen om het omgevingsgeluid te verminderen.

 • De plant kan gesnoeid worden om de vorm te behouden en om dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei bij voorkeur in het voorjaar voordat de bladeren uitlopen. Knip takken schuin af net boven een knop of zijtak.

  De plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis en vermijd het blad nat te maken.

  De potgrond voor deze plant moet goed doorlatend zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de potgrond zuur is, met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor zuurminnende planten.

  De bodemkwaliteit moet vochtig en goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal. Zorg voor een humusrijke bodem met voldoende voedingselementen voor optimale groei. Vermijd wateroverlast en zorg voor een goede drainage.

  De Acer palmatum 'Trompenburg' gedijt het best op een standplaats in de zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te droog wordt. Bescherm de plant tegen harde wind om bladschade te voorkomen.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen strenge vorst en harde wind om schade te voorkomen. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren. Zorg er ook voor dat de grond rond de plant goed gedraineerd is.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om dode takken en bladeren te verwijderen om gezonde groei te bevorderen. Deze plant kan jaarlijks gesnoeid worden om de vorm te behouden.

  De plant kan het best bemest worden met organische mest in het voorjaar. Gebruik een meststof speciaal voor zuurminnende planten om de groei en bloei te bevorderen. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te voorzien van een laag mulch rond de basis. Dit helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Gebruik bij voorkeur organische mulch zoals bladeren of schors.

  De Acer palmatum 'Trompenburg' gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf of compost. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsgebrek en verminderde groei van de plant.

  Voor het bestrijden van ongedierte op deze tuinplanten, kunt u natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen inzetten. Daarnaast kunt u ook handmatig het ongedierte verwijderen door het afspoelen met water of zeepwater. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte en preventieve maatregelen te nemen, zoals het schoonhouden van de omgeving en het vermijden van overmatige bemesting.

 • Omschrijving

  Acer palmatum 'Trompenburg' is een prachtige Japanse esdoorn met diep ingesneden, donkerpaarse bladeren die in de herfst verkleuren naar een dieprode tint. De boom heeft een compacte groeiwijze en wordt niet al te groot, wat hem ideaal maakt voor kleinere tuinen of als terrasplant. 'Trompenburg' houdt van een beschutte standplaats in de halfschaduw en gedijt goed in vochtige, voedzame grond. Deze esdoorn is een echte blikvanger door zijn opvallende bladkleur en vorm en trekt ook veel vlinders en bijen aan. Een prachtige toevoeging aan elke tuin of terras!

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.