Acer pensylvanicum

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer pensylvanicum, ook wel bekend als gestreepte esdoorn, is een middelgrote loofboom die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Deze boom staat bekend om zijn opvallende grijze schors met verticale strepen. De bladeren van de Acer pensylvanicum zijn groen en hebben een opvallende geeloranje herfstkleur. In het voorjaar produceert de boom kleine, onopvallende bloemen die worden gevolgd door opvallende gevleugelde zaden, ook wel bekend als helikoptertjes. De Acer pensylvanicum gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een plek in de halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acer pensylvanicum is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tijdens de wintermaanden. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25°C. Het is aanbevolen om de plant te beschermen bij extreme vorst. In de winter kunnen de bladeren verkleuren naar een prachtige rode kleur.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water. Vermijd te veel direct zonlicht en snoei indien nodig in het voorjaar.

  De plant heeft ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen en te groeien, dus het is aan te raden om voldoende ruimte om de plant heen vrij te houden. Houd rekening met de volwassen grootte en vorm van de plant bij het bepalen van de ruimte. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om optimaal te kunnen groeien.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en gedijt goed onder bomen waar weinig direct zonlicht is. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond om de beste groeiresultaten te behalen. Deze plant staat bekend om zijn tolerante houding ten opzichte van schaduwrijke omgevingen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van de grootte van de plant en de omgevingsomstandigheden.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur en de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een populaire keuze voor tuinen omwille van de biodiversiteit die het kan bevorderen.

  Ja, de plant draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en beschutting voor verschillende dieren. Daarnaast helpt de plant ook bij het bevorderen van de bodemkwaliteit en het verbeteren van de leefomgeving voor andere planten. Tot slot kan de plant bijdragen aan het behoud van inheemse plantensoorten en het vergroten van de diversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 weken.

  Deze plant kan het beste geplaatst worden op een locatie met lichte schaduw tot halfschaduw. Directe blootstelling aan de volle zon kan schadelijk zijn voor de bladeren van deze plant. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen tegen direct zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, aangezien het giftige stoffen kan bevatten. Het is beter om deze plant alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken.

  Ja, de Acer pensylvanicum plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren die geluidsgolven absorberen. Het kan daarom een goede keuze zijn voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of langs een drukke straat. Het planten van deze soort kan helpen bij het creëren van een rustige en vredige omgeving.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden uitgevoerd in de late winter of vroege lente, voordat de groei begint. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant eventueel uit om lucht en licht door te laten. Vermijd echter te zware snoei, omdat dit de vorm en groei van de plant kan beïnvloeden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnattigheid om schimmel te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurtegraad. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen. Gebruik een meststof speciaal voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale pH. Zorg voor een vruchtbare bodem en vermijd droge of te zure grond. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Vermijd direct zonlicht en bescherm de plant indien nodig tegen harde wind.

  Voor een goede winterbescherming is het aan te raden om de plant te mulchen met bladeren of stro. Ook kan een beschermhoes of jute zak om de plant worden gewikkeld om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om een gezonde groei te stimuleren. Zorg voor voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Controleer regelmatig op ziektes en plagen en behandel indien nodig.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen regelmatig te bemesten met een algemene meststof. Gebruik bij voorkeur een meststof met een hoger stikstofgehalte voor een gezonde groei en ontwikkeling. Volg altijd de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt na het bemesten.

  Mulch wordt aanbevolen voor deze plant omdat het de bodemvochtigheid reguleert, onkruidgroei onderdrukt en de wortels beschermt tegen extreme temperaturen. Het aanbrengen van een laag mulch rond de plant helpt om de groei en gezondheid te bevorderen. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om het gewenste effect te behouden.

  De zuurgraad van de bodem waar deze plant gedijt ligt tussen de pH-waarde van 5,5 en 7,5. Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal voor een gezonde groei en bloei van deze tuinplant. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  van de categorie "boom en heesters". Het beste om ongedierte te bestrijden is door regelmatig de plant te controleren op plagen en deze handmatig te verwijderen. Als de plaag te groot wordt, kan biologische bestrijding met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes helpen.

 • Omschrijving

  De Acer pensylvanicum, ook wel bekend als gestreepte esdoorn, is een middelgrote loofboom die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Deze boom staat bekend om zijn opvallende grijze schors met verticale strepen. De bladeren van de Acer pensylvanicum zijn groen en hebben een opvallende geeloranje herfstkleur. In het voorjaar produceert de boom kleine, onopvallende bloemen die worden gevolgd door opvallende gevleugelde zaden, ook wel bekend als helikoptertjes. De Acer pensylvanicum gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een voorkeur voor een plek in de halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.