Acer platanoides

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer platanoides, ook bekend als de Noorse esdoorn, is een grote loofboom met een brede kroon en opvallende groene bladeren. In het voorjaar bloeit de boom met kleine gele bloemen die in trossen bij elkaar hangen. De schors van de boom is grijsbruin en schilferig van structuur. In de herfst kleuren de bladeren prachtig geel tot oranje en rood voordat ze afvallen. De Acer platanoides gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Acer platanoides" is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter kaal zal zijn. Het is aanbevolen om de gevallen bladeren op te ruimen om de plant gezond te houden.

  Deze plant is winterhard tot -25 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede bescherming tijdens strenge winterperiodes.

  De Acer platanoides is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden en weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig water geven en bemesten is voldoende om de plant gezond te houden.

  Voor deze plant is een ruime plek in de tuin nodig, met voldoende ruimte voor de wortels om te groeien. Zorg voor een plek waar de plant zich vrij kan ontwikkelen en niet belemmerd wordt door andere planten of objecten. Houd rekening met de uiteindelijke omvang van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Acer platanoides heeft wekelijks ongeveer 1 tot 2 keer water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar nooit te nat. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend door de nectarrijke bloemen die het heeft. Het trekt deze insecten aan door zijn zoete geur en helpt zo bij de bestuiving ervan. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor de biodiversiteit.

  Ja, Acer platanoides is goed voor de biodiversiteit omdat het nectar en stuifmeel levert voor verschillende insecten, zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan de plant ook dienen als schuilplaats voor kleine dieren. Het helpt zo bij het bevorderen van een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De plant bloeit in april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes. Overmatige blootstelling aan de volle zon kan echter leiden tot verbranding van de bladeren.

  Nee, de zaden en bladeren van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten. Het is belangrijk om de planten in de tuin goed te identificeren om ongelukken te voorkomen.

  Ja, de plant heeft een dichte bladerkroon en kan geluid enigszins dempen. Echter, het effect is beperkt in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen. Het gebruik van meerdere planten bij elkaar kan het geluid verder verminderen.

 • Het is aan te raden om de plant in de late herfst of vroege winter te snoeien. Verwijder dood hout en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten dringen. Snoei takken terug tot aan de stam of takken van gelijke grootte.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Kies een potgrond die geschikt is voor Tuinplanten om de groei en bloei te optimaliseren.

  De Noorse esdoorn prefereert een vochtige, goed doorlatende bodem die neutraal tot licht zuur is. De bodemkwaliteit kan het beste gemiddeld tot vruchtbaar zijn. Vermijd te natte of te droge omstandigheden voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschermd is tegen harde wind en vorst. Deze plant is geschikt voor de tuin en kan ook goed groeien in een grote pot op het balkon of terras.

  Om vorstschade te voorkomen, is het belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens de winter. Wikkel de stam in met bijvoorbeeld jute of noppenfolie, en mulch de wortels met bladeren of compost. Controleer regelmatig of er geen schade is opgetreden en pas indien nodig de bescherming aan.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om een goede vorm en gezonde groei te behouden. Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren.

  Voor deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische mest te geven, zoals compost of koemestkorrels. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen regelmatig bij te mesten met een meststof voor bloeiende planten. Let op dat je niet te veel mest geeft, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Het wordt aanbevolen om een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost of boomschors rond de basis van de plant aan te brengen. Dit zal helpen om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om het risico op schimmel- en rotproblemen te verminderen.

  De Acer platanoides groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.5 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg dus voor een goed uitgebalanceerde bodem voor een gezonde groei en bloei.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze Tuinplant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op plagen zoals bladluis of rupsen. Een natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden is door lieveheersbeestjes te introduceren, zij eten bijvoorbeeld bladluizen. Daarnaast kan ook een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel gebruikt worden indien nodig.

 • Omschrijving

  De Acer platanoides, ook bekend als de Noorse esdoorn, is een grote loofboom met een brede kroon en opvallende groene bladeren. In het voorjaar bloeit de boom met kleine gele bloemen die in trossen bij elkaar hangen. De schors van de boom is grijsbruin en schilferig van structuur. In de herfst kleuren de bladeren prachtig geel tot oranje en rood voordat ze afvallen. De Acer platanoides gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.