Acer platanoides 'Globosum'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer platanoides 'Globosum', ook wel bekend als de bolvormige Noorse esdoorn, is een langzaam groeiende boom met een opvallende ronde kroon. De bladeren zijn groen en hebben een mooie glanzende textuur. In het voorjaar produceert deze boom clusters van gele bloemen die vlinders aantrekken. In de herfst veranderen de bladeren naar prachtige tinten geel en oranje. 'Globosum' is een populaire keuze als sierboom vanwege zijn compacte en symmetrische vorm.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acer platanoides 'Globosum' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de herfst zijn bladeren verliest. De plant is geschikt voor in de tuin als decoratieve boom.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om deze plant te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. De plant kan goed gedijen in ons Nederlandse klimaat.

  Deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Zolang de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt, zal hij gezond en gelukkig groeien. Het regelmatig verwijderen van dode bladeren en takken helpt de plant ook om goed te gedijen.

  De Acer platanoides 'Globosum' heeft een ruimte nodig van ongeveer 4 meter in diameter om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en de kruin om zich uit te spreiden. Plant de Acer platanoides 'Globosum' op een open plek in de tuin waar hij voldoende zonlicht kan krijgen.

  Ja, Tuinplanten groeien meestal goed in de schaduw, mits er voldoende licht is om fotosynthese te veroorzaken. Schaduwrijke omgevingen kunnen zelfs helpen om uitdroging te voorkomen tijdens warme dagen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van elke plantensoort te controleren om te bepalen of het goed zal groeien in de schaduw.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond constant vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Houd rekening met het weer en pas de watergift hierop aan.

  Ja, de Acer platanoides 'Globosum' is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen en nectar die de plant produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van deze belangrijke bestuivers.

  Deze boom is niet bijzonder goed voor biodiversiteit, omdat het een cultivar is met een compacte vorm en weinig ruimte biedt voor insecten en andere dieren. Voor meer biodiversiteit is het beter om te kiezen voor inheemse planten die voedsel en schuilplaatsen bieden aan verschillende diersoorten. Het is belangrijk om een diverse en natuurlijke tuin te creëren om de biodiversiteit te stimuleren.

  De plant bloeit in de maanden april tot en met mei en de bloeiperiode duurt ongeveer twee weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme zomerdagen. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed kan omgaan met veel zonlicht.

  Nee, de bladeren, zaden en schors van de Noorse esdoorn zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te eten. Wees voorzichtig met huisdieren die in de tuin kunnen knabbelen aan deze plant.

  Ja, de Acer platanoides 'Globosum' heeft een dichte, ronde kroon die geluid kan dempen doordat het geluid absorbeert en weerkaatst. Planten in het algemeen helpen om geluidsoverlast te verminderen, maar het effect is afhankelijk van factoren zoals de omgeving en de grootte van de plant.

 • De beste tijd om deze plant te snoeien is in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit indien nodig. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Plant deze tuinplant in vochtige, goed doorlatende potgrond met humus. Voeg af en toe meststoffen toe voor een goede groei en bloei. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen.

  De plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur is en dat de pH-waarde neutraal tot licht alkalisch is. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat wordt. Geschikt voor in de tuin of in een border.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch rond de basis aan te brengen. Zorg er ook voor dat de plant genoeg vocht krijgt voordat de grond bevriest. Het is ook aan te raden om de plant af te schermen van harde wind om schade aan de bladeren te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig, behalve af en toe snoeien om de vorm te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Voeg in het voorjaar wat meststof toe om de groei te bevorderen.

  De Acer platanoides 'Globosum' heeft behoefte aan een regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer om gezond te blijven. Gebruik een meststof speciaal voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen. Let op dat je niet te veel meststof gebruikt, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulch rond de plant helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het zorgt ook voor isolatie tegen extreme temperaturen en beschermt de wortels. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals compost, boomschors of houtsnippers.

  Tuinplanten zoals de Acer platanoides 'Globosum' geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Hierdoor kunnen ze optimaal voedingsstoffen opnemen en groeien. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor tuinplanten kan je het beste regelmatig controleren op ongedierte, zoals bladluizen, spint en wolluizen. Je kan deze beestjes verwijderen door ze met de hand weg te halen of door bijvoorbeeld gebruik te maken van een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode, zoals het besproeien met een mengsel van water en groene zeep. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt om de kans op ongedierte te verminderen.

 • Omschrijving

  Acer platanoides 'Globosum', ook wel bekend als de bolvormige Noorse esdoorn, is een langzaam groeiende boom met een opvallende ronde kroon. De bladeren zijn groen en hebben een mooie glanzende textuur. In het voorjaar produceert deze boom clusters van gele bloemen die vlinders aantrekken. In de herfst veranderen de bladeren naar prachtige tinten geel en oranje. 'Globosum' is een populaire keuze als sierboom vanwege zijn compacte en symmetrische vorm.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.