Acer pseudoplatanus

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Acer pseudoplatanus, ook bekend als de gewone esdoorn, is een grote loofboom die tot wel 30 meter hoog kan worden. De bladeren zijn groot, handvormig en groen van kleur, met scherpe tanden langs de randen. In de lente produceert de boom kleine, geelgroene bloemen die in opvallende trossen aan de takken hangen. In de herfst verkleuren de bladeren naar geel, oranje of rood, wat zorgt voor een spectaculair kleurenspektakel. De Acer pseudoplatanus gedijt goed op vochtige, goed doorlatende grond en is geliefd om zijn mooie bladkleuren en imposante formaat.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acer pseudoplatanus is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tot in het voorjaar. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant wel goed te beschermen tijdens strenge winters. Zorg voor voldoende beschutting en isolatie om de plant te beschermen tegen vorstschade.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist niet veel speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Daarnaast heeft de plant voldoende water en voedingsstoffen nodig om gezond te blijven.

  De plant heeft ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Plant de boom op minstens 10 meter afstand van andere bomen en struiken. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zijn volledige groeipotentieel te bereiken.

  Deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om hem voldoende water te geven en regelmatig te bemesten voor optimale groei. Houd er rekening mee dat te veel schaduw de groei en bloei van de plant kan beperken.

  Deze plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet drassig. In de zomer kan het zijn dat de plant vaker water nodig heeft vanwege de warme temperaturen.

  Ja, deze plant trekt niet alleen vlinders en bijen aan, maar ook andere bestuivende insecten vanwege de nectar in de bloemen. Het is daarom een goede keuze voor een tuin die biodiversiteit wil stimuleren.

  Ja, de plant is gunstig voor de biodiversiteit vanwege de nectar en pollen die insecten aantrekken. Daarnaast biedt de plant schuil- en nestgelegenheid voor vogels en andere kleine dieren. Tot slot zorgen de bladeren en vruchten van de plant voor voedsel voor verschillende soorten vogels en insecten.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloei kan ongeveer twee tot drie weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, zolang de grond voldoende vochtig blijft en de plant beschermd wordt tegen sterke wind. Het is aan te raden om de plant te voorzien van wat schaduw in de middaguren tijdens hete zomerdagen.

  Nee, de bladeren, zaden en schors van deze plant zijn giftig voor mensen en dieren en daarom niet eetbaar. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het omgaan met deze plant in de tuin.

  De bladeren van deze plant kunnen helpen bij het absorberen van geluidsgolven en kunnen daardoor een geluiddempend effect hebben in uw tuin. Planten in het algemeen hebben een positief effect op het verminderen van geluidsoverlast. Het kan daarom een goede keuze zijn om deze plant toe te voegen aan uw tuin.

 • Snoei de plant in de late winter of vroege lente om de vorm te behouden en dood hout te verwijderen. Verwijder ook eventuele dubbele of kruisende takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat het snoeigereedschap scherp is om schade aan de plant te minimaliseren.

  De Acer pseudoplatanus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  De Acer pseudoplatanus groeit het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Acer pseudoplatanus houdt van een vochtige, humusrijke bodem die goed doorlatend is. De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te voorzien van organisch materiaal.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot lichte schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen tegen de kou in de winter, is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant in te pakken met een ademende doek of jutezak. Het is belangrijk om de bescherming in het voorjaar te verwijderen om verstikkingsgevaar te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei dode of beschadigde takken indien nodig en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Plaats de plant op een plek met voldoende zonlicht voor optimale groei.

  De "Acer pseudoplatanus" heeft jaarlijkse bemesting nodig met een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar. Daarnaast is het belangrijk om organische meststoffen toe te voegen voor een gezonde groei en bloei. Houd de bemesting gelijkmatig over het groeiseizoen verdeeld voor optimale resultaten.

  Mulchen met compost of boomschors helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei. Het beschermt de wortels tegen vorst in de winter en helpt bij het behouden van voedingsstoffen in de bodem. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem moet bij voorkeur neutraal tot licht zuur zijn. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Het toevoegen van compost of turf kan de zuurgraad van de bodem verbeteren.

  Om ongedierte bij deze plant te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stam te controleren op tekenen van schade. Gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen of insecticiden om ongedierte te verwijderen. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de plant te bemesten en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om de plant gezond te houden en zo ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Acer pseudoplatanus, ook bekend als de gewone esdoorn, is een grote loofboom die tot wel 30 meter hoog kan worden. De bladeren zijn groot, handvormig en groen van kleur, met scherpe tanden langs de randen. In de lente produceert de boom kleine, geelgroene bloemen die in opvallende trossen aan de takken hangen. In de herfst verkleuren de bladeren naar geel, oranje of rood, wat zorgt voor een spectaculair kleurenspektakel. De Acer pseudoplatanus gedijt goed op vochtige, goed doorlatende grond en is geliefd om zijn mooie bladkleuren en imposante formaat.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.