Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum'

Acer

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' is een variant van de gewone esdoorn met opvallend roze bladeren die in het voorjaar felrood uitlopen en later groen worden. De bladeren hebben een zilverachtige glans en een diep ingesneden vorm, waardoor de plant een elegant en decoratief uiterlijk heeft. In de herfst verkleuren de bladeren naar geeloranje voordat ze afvallen. Deze esdoornboom is goed bestand tegen luchtvervuiling en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' is geen groenblijvende plant. Het blad verandert van kleur gedurende het seizoen en valt uiteindelijk af in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst. De plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplaatst worden.

  Ja, de Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' vereist weinig onderhoud en is eenvoudig te verzorgen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht en voeding. Het snoeien van de plant kan helpen om de vorm te behouden en de gezondheid te bevorderen.

  De Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' heeft ongeveer 8 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende licht en lucht rondom de plant te hebben. In een ruime tuin of park komt deze plant het beste tot zijn recht.

  De Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' groeit het beste op een plek met volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en kan de plant minder mooi uitkomen. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een plek met voldoende zonlicht.

  De Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle plant voor bestuivende insecten in de tuin.

  Ja, door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten, zoals vlinders en bijen, draag je bij aan de biodiversiteit in je tuin. Daarnaast kan de plant ook vogels aantrekken die insecten eten, waardoor de biodiversiteit nog verder wordt gestimuleerd. Het is belangrijk om een variatie aan planten in je tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit in april en mei met kleine geelgroene bloemen. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. De plant heeft geen speciale bescherming tegen de zon nodig.

  Nee, de plant Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die giftig kan zijn voor mens en dier bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant in te nemen.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempende werking doordat het bladerdek geluidsgolven absorbeert en daardoor geluid vermindert. Het kan dus helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • Voor het behoud van een gezonde groei en vorm is het aan te raden om regelmatig te snoeien. Dit kan het beste worden gedaan in de late herfst of vroege lente. Verwijder dode takken, dun de kroon uit en knip eventuele gekruiste of naar binnen groeiende takken weg.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te langdurig nat blijven staan. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water, zodat de bladeren kunnen opdrogen voordat de avond valt.

  Potgrond voor Tuinplanten met een goede structuur en voedingsstoffen is geschikt voor deze plant. Vermijd te natte grond en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen. Houd de potgrond vochtig, maar niet te nat.

  De plant houdt van een vochtige, goed doorlatende bodem. Het is belangrijk dat de grond voedzaam is en een licht zure tot neutrale pH heeft. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte omstandigheden. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Zorg tijdens de winter voor bescherming tegen vorst door de plant af te dekken met stro, bladeren of een beschermende doek. Vermijd dat de wortels bevriezen door mulch rond de plant aan te brengen. Bescherm de plant tegen harde wind om uitdroging te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken regelmatig om de gezondheid van de plant te behouden. Geef de plant jaarlijks een beetje mest in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  De Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' heeft behoefte aan een goede bemesting in het voorjaar om gezond te groeien en bloeien. Gebruik een organische meststof voor een geleidelijke en langdurige voeding. Zorg ervoor dat de meststof goed wordt ingewerkt in de grond voor een optimale opname door de plant.

  Mulch helpt om de bodem vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan worden aangebracht rondom de plant, maar niet tegen de stam. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors.

  De Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. De optimale pH-waarde ligt tussen de 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op de aanwezigheid van luizen, spint en bladluis. Om dit te voorkomen, kan je de planten regelmatig besproeien met een mengsel van water en groene zeep of een speciale biologische bestrijdingsmiddel. Ook kan je natuurlijke vijanden van het ongedierte inzetten, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen.

 • Omschrijving

  Acer pseudoplatanus 'Brilliantissimum' is een variant van de gewone esdoorn met opvallend roze bladeren die in het voorjaar felrood uitlopen en later groen worden. De bladeren hebben een zilverachtige glans en een diep ingesneden vorm, waardoor de plant een elegant en decoratief uiterlijk heeft. In de herfst verkleuren de bladeren naar geeloranje voordat ze afvallen. Deze esdoornboom is goed bestand tegen luchtvervuiling en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.