Actinidia deliciosa (vrl)

Actinidia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Actinidia deliciosa, ook bekend als kiwi, is een klimmende plant met grote, donkergroene bladeren en bloemen die wit tot crèmekleurig zijn. De vruchten zijn ovaal van vorm, hebben een ruwe, bruine schil en sappig, groen vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes. De plant is zelfbestuivend en produceert heerlijke, zoete en zure vruchten die rijk zijn aan vitamine C en vezels. Het gedijt goed in een vochtige, vruchtbare bodem en heeft ondersteuning nodig om te klimmen. Kiwiplanten kunnen meer dan 4 meter hoog worden en hebben regelmatig snoeien nodig om de groei onder controle te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een continue groenblijvende uitstraling in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij langdurige vorstperiodes. In het voorjaar kan de plant zich meestal goed herstellen van vorstschade.

  Actinidia deliciosa (vrl), ook wel kiwi genoemd, is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Deze plant heeft regelmatig water en bemesting nodig, en moet regelmatig gesnoeid worden om te voorkomen dat hij te groot wordt. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst.

  De plant heeft veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien, minstens 4 meter in de breedte. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden. Zorg ook voor voldoende verticale ruimte voor de plant om te groeien en te bloeien.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende zonlicht te geven om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. In de volle schaduw zal de groei en vruchtzetting van de plant verminderen.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren en water te geven wanneer dat nodig is.

  Ja, de plant is vlinderlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen. Bijen worden ook aangetrokken tot de nectar die de bloemen produceren, waardoor de plant een goede keuze is voor tuinen die bijen willen aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bestuivers aantrekt zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor kleine dieren. Dit draagt bij aan een gezond ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 2 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar zal ook gedijen in gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond goed vochtig.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gegeten vanwege hun zoete smaak en hoge gehalte aan vitamine C. Het wordt ook wel de kiwi genoemd vanwege zijn gelijkenis met de vruchten die in de supermarkt worden verkocht. Het is belangrijk om de vruchten rijp te eten voor de beste smaak.

  Ja, de plant heeft dicht blad en kan geluid enigszins dempen. Echter, het effect is beperkt in vergelijking met andere geluidsdempende materialen. Het is daarom niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping.

 • Deze plant dient jaarlijks gesnoeid te worden in de winter of vroege lente. Verwijder beschadigde, zieke of dode takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Het snoeien helpt ook bij het bevorderen van de groei en het behouden van een mooie vorm.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Vermijd echter dat de wortels in het water blijven staan.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar in verse potgrond.

  Actinidia deliciosa (vrl) gedijt het beste in goed doorlatende grond met een licht zure pH-waarde. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal en vermijd te natte grond. Het is belangrijk om regelmatig de bodemkwaliteit te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Deze plant heeft een zonnige standplaats nodig met bescherming tegen harde wind. Zorg voor vruchtbare, goed doorlatende grond. De plant gedijt het beste in een gematigd klimaat.

  In de winterperiode is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan door de bodem rondom de plant te bedekken met een dikke laag mulch, zoals bladeren of stro. Daarnaast kunt u ook een beschermhoes of vliesdoek over de plant heen plaatsen om extra isolatie te bieden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en zorg voor voldoende ondersteuning voor de klimmende takken. De plant gedijt het beste in vruchtbare en goed doorlatende grond.

  Voor Tuinplanten zoals deze is een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen aan te raden. Gebruik een meststof speciaal voor fruitbomen en volg de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt om gezond te groeien en vruchten te produceren.

  Mulch zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft en onkruid wordt onderdrukt. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, stro, of houtsnippers. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de plant gezond te houden.

  Actinidia deliciosa gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kunt u gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het planten van afweerplanten, zoals goudsbloem en lavendel. Daarnaast kunt u ook roofinsecten zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen inzetten om schadelijke insecten te bestrijden. Tenslotte is regelmatig controleren van de planten op tekenen van ongedierte en direct actie ondernemen essentieel voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  Actinidia deliciosa, ook bekend als kiwi, is een klimmende plant met grote, donkergroene bladeren en bloemen die wit tot crèmekleurig zijn. De vruchten zijn ovaal van vorm, hebben een ruwe, bruine schil en sappig, groen vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes. De plant is zelfbestuivend en produceert heerlijke, zoete en zure vruchten die rijk zijn aan vitamine C en vezels. Het gedijt goed in een vochtige, vruchtbare bodem en heeft ondersteuning nodig om te klimmen. Kiwiplanten kunnen meer dan 4 meter hoog worden en hebben regelmatig snoeien nodig om de groei onder controle te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.