Alnus glutinosa

Alnus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Alnus glutinosa, ook wel zwarte els genoemd, is een boomsoort die behoort tot de berkenfamilie. De boom kan tot 25 meter hoog worden en heeft een kegelvormige kroon met donkergroene bladeren. De schors van de zwarte els is grijsbruin en ruw, en de boom heeft opvallende katjes in het voorjaar. De zwarte els groeit vaak langs waterkanten en in moerassen, waar hij goed gedijt in vochtige grond. De boom produceert kleine kegelvormige vruchten die in de herfst rijpen en geliefd zijn bij vogels.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Alnus glutinosa is niet groenblijvend. Hij verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt in het voorjaar weer nieuwe bladeren.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In de winter kan het nodig zijn extra maatregelen te nemen zoals mulch of afdekking met vliesdoek.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Het heeft weinig speciale zorg nodig en gedijt goed in veel verschillende omgevingen. Regelmatig water geven en snoeien zal helpen om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft behoefte aan een ruime plek in de tuin, waar hij zich vrijelijk kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich uit te spreiden en voor de kroon om te groeien. Houd rekening met een volgroeide hoogte en breedte bij het planten.

  De Alnus glutinosa groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in minder zonnige plekken. De Alnus glutinosa kan dus goed groeien in de schaduw.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus geef hem regelmatig water. Controleer elke week of de grond vochtig genoeg is en geef water indien nodig. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tussen de gietbeurten door.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, de plant speelt een belangrijke rol in de biodiversiteit omdat het vele insecten aantrekt die op zoek zijn naar voedsel en beschutting. Daarnaast zorgt de plant voor schaduw en voedsel voor vogels. Ook biedt de plant beschutting aan kleine dieren.

  Deze plant bloeit in de maanden januari tot maart en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Nee, deze plant kan beter geplant worden op een plek met halfschaduw tot schaduw. Te veel direct zonlicht kan schade veroorzaken aan de bladeren. Het is dus aan te raden om de plant te beschermen tegen de volle zon.

  Deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor houtproductie en heeft geen eetbare delen. Het is belangrijk om de veiligheid van voedselplanten te kennen voordat je ze consumeert.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichtheid van het bladerdek en de structuur van de bladeren. Hierdoor kan het omgevingsgeluid verminderen wanneer deze plant in de tuin staat.

 • Deze plant kan het beste in het late voorjaar of vroege zomer worden gesnoeid om de groei te bevorderen en dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei regelmatig om de vorm en grootte van de plant te behouden. Zorg ervoor dat je scherp snoeigereedschap gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De Wollige Alder houdt van vochtige grond, dus het is belangrijk om regelmatig water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten. Overmatig water geven kan echter leiden tot wortelrot, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid water die wordt gegeven.

  Alnus glutinosa groeit het beste in vochtige potgrond met een hoog organisch gehalte. Zorg ervoor dat de pot goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een potgrond geschikt voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, voedzame grond en verdraagt ook periodieke overstroming. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en geen langdurige droogte kent. De plant kan goed worden geplant in moerassige gebieden of langs waterkanten.

  Deze plant gedijt het best op een vochtige standplaats, zoals langs waterkanten of in vochtige bodems. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en dat er voldoende zonlicht aanwezig is. Beschutting tegen harde wind kan ook gunstig zijn voor deze plant.

  Deze plant heeft in de winter geen speciale bescherming nodig tegen de kou. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen lage temperaturen. Het is voldoende om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor voldoende water en voedingsstoffen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond. Snoeien kan nodig zijn om de vorm en grootte van de plant te behouden. Dode takken kunnen jaarlijks worden verwijderd voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben weinig bemesting nodig, omdat ze van nature goed groeien in vruchtbare grond. Eens in het voorjaar een beetje organische mest kan voldoende zijn. Overbemesting kan leiden tot te snelle groei en zwakke planten.

  Mulchen is een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen tegen uitdroging en vorst. Het kan ook helpen om onkruidgroei te verminderen en voedingsstoffen vast te houden. Gebruik organische materialen zoals bladeren, stro, houtsnippers of compost.

  De Alnus glutinosa gedijt het best in een zure bodem. Het is belangrijk dat de zuurgraad van de bodem tussen de 5,5 en 6,5 ligt voor een optimale groei. Doorgaans is het aan te raden om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en zonodig aan te passen.

  Deze plant is doorgaans niet gevoelig voor plagen of ziekten. Mocht er toch sprake zijn van ongedierte, dan kan dit meestal worden bestreden met biologische bestrijdingsmiddelen of door simpelweg de aangetaste delen te verwijderen. Het regelmatig controleren op ongedierte en het handmatig verwijderen ervan kan verdere verspreiding voorkomen.

 • Omschrijving

  De Alnus glutinosa, ook wel zwarte els genoemd, is een boomsoort die behoort tot de berkenfamilie. De boom kan tot 25 meter hoog worden en heeft een kegelvormige kroon met donkergroene bladeren. De schors van de zwarte els is grijsbruin en ruw, en de boom heeft opvallende katjes in het voorjaar. De zwarte els groeit vaak langs waterkanten en in moerassen, waar hij goed gedijt in vochtige grond. De boom produceert kleine kegelvormige vruchten die in de herfst rijpen en geliefd zijn bij vogels.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.