Amelanchier lamarckii

Amelanchier

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Amelanchier lamarckii, også kendt som jernved, er et lille træ, der blomstrer med hvide blomster, der ligner jernvedblomster om foråret. Træet producerer spiselige blåsorte bær, der modnes om sommeren og ofte bruges i syltetøj eller bagværk. Bladene på Amelanchier lamarckii er ovale og skifter smukt farve om efteråret til rød og orange. Dette træ bruges ofte som prydtræ i haver på grund af dets smukke blomster og efterårsfarver. Amelanchier lamarckii trives bedst i fugtig, veldrænet jord og på en solrig til halvskyggefuld placering.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten er ikke stedsegrøn. Bladene på denne plante ændrer farve om efteråret og falder til sidst af. Det er en løvfældende busk.

  Amelanchier lamarckii er vinterhårdfør ned til ca. -20°C. Denne plante kan derfor godt klare kolde temperaturer og fryser ikke let om vinteren. Det er en stærk haveplante, der er godt beskyttet mod frost.

  Ja, Amelanchier lamarckii er en let at vedligeholde plante, der ikke kræver meget speciel pleje. Når den er plantet ordentligt og regelmæssigt vandet, vil denne plante trives godt. Beskæring kan foretages om foråret for at bevare formen og størrelsen.

  Denne plante har brug for tilstrækkelig plads til at vokse sig til en voksen busk. Sørg for mindst 2-3 meter fri plads omkring planten for optimal vækst. Placer planten på et solrigt til halvskyggefuldt sted i haven.

  Ja, denne plante trives godt i en skyggefuld omgivelse. Det er en robust haveplante, der trives godt i skyggefulde områder. Sørg for tilstrækkeligt fugtig jord, og planten vil trives godt.

  Amelanchier lamarckii har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Det anbefales at holde jorden fugtig, men ikke gennemblødt. Dette kan betyde, at planten har brug for vand ugentligt, afhængigt af vejrforholdene.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der er rig på nektar. Det er et attraktivt valg for haveejere, der ønsker at bidrage til biodiversiteten ved at tiltrække bestøvere som sommerfugle og bier.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, fordi den er en fødekilde for sommerfugle, bier og fugle. Det bidrager til mangfoldigheden af planter i haven og giver skjul for forskellige dyrearter. Det fremmer dermed et sundt og varieret miljø.

  Denne plante blomstrer i månederne april og maj. Blomstringen varer cirka 2 til 3 uger.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol. Den trives bedst på et solrigt sted. Vær opmærksom på, at jorden forbliver godt fugtig, når den står i fuld sol.

  Ja, bærene fra denne plante er spiselige og bruges ofte i syltetøj, gelé og bagværk. Det er vigtigt at vaske bærene godt og kontrollere dem for eventuelle insekter, inden de spises. Det anbefales ikke at spise store mængder af disse bær på én gang.

  Ja, planten kan virke lyddæmpende ved at absorbere lydbølger og skabe en rolig atmosfære. Dette kan hjælpe med at reducere støjgener i f.eks. en have eller udendørs område. Plantens bladdække kan fungere som en naturlig barriere for lyd.

 • Planten skal beskæres sent om efteråret eller tidligt om vinteren. Fjern døde, beskadigede eller krydsende grene og bevar plantens naturlige form. Beskær lige over en knop eller sideskud for at fremme en sund vækst i den næste sæson.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i varme perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men undgå at rødderne står i en våd jord. Giv helst vand ved plantens fod for at forhindre svampesygdomme.

  For en haveplante som denne er det vigtigt at bruge godt drænet pottemuld. Undgå tung lerjord og sørg for en blanding af tørv, sand og kompost for optimal vækst og blomstring. Tilføj lidt gødning om foråret for at nære planterne.

  Denne plante trives bedst i en fugtig, veldrænet jord. Sørg for en jord med en gennemsnitlig frugtbarhed og en pH-værdi, der er let sur til neutral. Undgå for våd eller for tør jord.

  Plant din Haveplante på et solrigt til halvskyggefuldt sted i fugtig, veldrænet jord. Undgå for våd jord, men sørg for tilstrækkelig fugtighed. Planten kan trives godt i forskellige jordtyper.

  For at beskytte planten mod frostskader om vinteren, er det en god idé at lægge muld omkring rødderne. Derudover kan planten også dækkes med et fleece eller jutesæk for at undgå ekstrem kulde. Sørg dog for, at planten har tilstrækkelig luftcirkulation for at undgå skimmel dannelse.

  Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med vand, især under tørre perioder. Fjern regelmæssigt døde grene og beskær om nødvendigt sent om foråret. Tilføj et lag kompost hver forår for at fremme væksten.

  Det anbefales at bruge organiske gødninger som kompost eller koemøg til havenplanter om foråret. Gød plantene med en afbalanceret gødning for at fremme vækst og blomstring. Overgødning kan føre til problemer som forbrænding af rødderne.

  Mulch er godt for sundheden af denne haveplante, fordi det holder jorden fugtig og undertrykker ukrudtsvækst. Brug organisk materiale som kompost eller træbark som mulchlag. Sørg for, at mulchlaget ikke ligger direkte mod plantestammen for at forhindre skimmeldannelse.

  Planten foretrækker sur til neutral jord. Det er vigtigt, at jordens pH-værdi ligger mellem 5,5 og 6,5. Det anbefales at forbedre jorden med f.eks. tørve, hvis det er nødvendigt.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante, er det bedst at regelmæssigt kontrollere for bladlus, trips og larver. Brug om nødvendigt biologiske bekæmpelsesmidler som pyrethrum eller neemolie. Sørg også for god luftcirkulation og undgå for meget fugtighed for at forhindre skimmelsygdomme.

 • Beskrivelse

  Amelanchier lamarckii, også kendt som jernved, er et lille træ, der blomstrer med hvide blomster, der ligner jernvedblomster om foråret. Træet producerer spiselige blåsorte bær, der modnes om sommeren og ofte bruges i syltetøj eller bagværk. Bladene på Amelanchier lamarckii er ovale og skifter smukt farve om efteråret til rød og orange. Dette træ bruges ofte som prydtræ i haver på grund af dets smukke blomster og efterårsfarver. Amelanchier lamarckii trives bedst i fugtig, veldrænet jord og på en solrig til halvskyggefuld placering.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.