Aronia arbutifolia

Aronia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aronia arbutifolia, også kendt som rød chokeberry, er en busk, der er hjemmehørende i Nordamerika og tilhører rosenfamilien. Planten har skinnende, ovale blade, der skifter til smuk rød farve om efteråret, inden de falder af. Om foråret blomstrer Aronia arbutifolia med små hvide blomster, der senere på sæsonen følges af lyse røde bær. Bærene fra Aronia arbutifolia er spiselige og bruges ofte i marmelader, saft og andre kulinariske anvendelser. Busken trives bedst i sol til halvskygge og trives i fugtig, sur jord, hvilket gør den til et smukt tilføjelse til haver og landskaber.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Aronia arbutifolia er en løvfældende plante. Den mister sine blade om efteråret og forbliver derfor ikke grøn om vinteren. Det er en haveplante, der gennemgår sæsonbestemte ændringer.

  Denne plante er vinterhårdfør ned til omkring -25 grader Celsius. Det er en stærk plante, der er godt rustet mod kolde temperaturer. Det er vigtigt at beskytte planten godt ved ekstrem frost.

  Ja, planten er lette at vedligeholde og kræver minimal pleje. Det er en stærk og vinterhårdfør plante, der trives godt i de fleste haveomgivelser. Regelmæssig beskæring kan fremme vækst og blomstring.

  Aronia arbutifolia har brug for en rummelig plantningsafstand på ca. 1,5 til 2 meter mellem hver plante. På den måde kan de udvikle sig godt og få tilstrækkelig plads til at vokse. Sørg for, at der er tilstrækkeligt med lys og luft omkring planten.

  Denne plante trives bedst i fuld sol eller halvskygge. I skyggen kan væksten muligvis blive hæmmet, og planten kan have svært ved at blomstre og bære frugt. Det anbefales derfor at placere planten et sted med tilstrækkeligt sollys.

  Planten har brug for vand i gennemsnit en til to gange om ugen. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men ikke for våd. Om sommeren kan det være nødvendigt at give mere vand end om vinteren.

  Ja, planten Aronia arbutifolia tiltrækker sommerfugle og bier. Planter, der tilhører kategorien haveplanter, har ofte egenskaben til at tiltrække sommerfugle og bier med deres blomster. Det er derfor meget sandsynligt, at denne plante vil tiltrække disse dyr.

  Ja, Aronia arbutifolia er godt for biodiversitet, fordi den producerer blomster, der tiltrækker insekter, og frugter, som fugle spiser. Derudover tilbyder den også skjulesteder og redebyggematerialer til forskellige dyrearter.

  Planten blomstrer i månederne maj og juni. Blomstringsperioden varer cirka 2 til 3 uger.

  Ja, planten kan godt tåle fuld sol og trives bedst på et solrigt sted. Det er vigtigt, at jorden forbliver godt fugtig under varme perioder for at undgå udtørring. Generelt kan planten godt tåle varme og solrige forhold.

  Nej, bærene på denne plante er ikke spiselige. Det er dog muligt at lave syltetøj eller saft af dem, men det frarådes at spise dem rå på grund af de giftige stoffer. Planten dyrkes primært på grund af dens dekorative værdi i haven.

  Ja, Aronia arbutifolia har tætte grene og blade, der kan dæmpe lyd. Som en haveplante kan Aronia arbutifolia hjælpe med at absorbere og reducere lyd i det miljø, hvor den er plantet. Aronia arbutifolia kan tilbyde en vis grad af lydisolering på grund af sin vækst og tæthed.

 • Planten bør bedst beskæres om foråret, før den nye vækst begynder. Fjern dødt træ og tynd ud i busken for at lade lys og luft strømme gennem planten. Hvis nødvendigt kan lange skud beskæres tilbage for at opretholde en mere kompakt form.

  Denne plante trives i fugtig jord, så giv regelmæssigt vand. Vær opmærksom på, at jorden ikke bliver for våd. Giv især ekstra vand i tørre perioder.

  For Aronia arbutifolia er det vigtigt at bruge turbaseret pottemuld. Sørg for, at pottemulden er veldrænet, og planten får tilstrækkelig næring. Vælg helst en pottemuld specielt til haveplanter.

  Aronia arbutifolia trives bedst i fugtig, veldrænet jord. Jordbunden skal være sur til neutral, med en pH-værdi mellem 4,5 og 6,5. Sørg for en frugtbar jord med tilstrækkeligt organisk materiale til optimal vækst og blomstring.

  Planten trives bedst et sted i fuld sol til halvskygge. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet og ikke forbliver for våd. Sørg også for, at planten er beskyttet mod kraftig vind.

  For at beskytte planten mod vinteren, anbefales det at lægge et lag muld rundt om plantens base. Du kan også placere et beskyttende klæde eller jutesæk over planten i de koldeste måneder. Sørg for, at planten er godt vandet, inden frosten begynder.

  Planten kræver meget lidt vedligeholdelse og trives godt i fugtig jord. Beskær døde grene om foråret for at holde planten sund. Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder.

  Have planter som disse gavn af regelmæssig gødning med organisk gødning om foråret og sommeren. En afbalanceret gødning med en N-P-K-forhold på f.eks. 10-10-10 er passende. Brug ikke gødning med for meget kvælstof, da det kan føre til for meget bladevækst på bekostning af blomstdannelse.

  Det er vigtigt at lægge et lag muld rundt om planten for at holde jorden fugtig og fri for ukrudt. Muld kan hjælpe med at opretholde en ensartet jordtemperatur og bevare næringsstoffer til en sund vækst. Vælg organiske mulchmaterialer som blade, træbark eller kompost.

  Aronia arbutifolia foretrækker sur jord og trives bedst ved en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5. Sur jord kan opnås ved f.eks. at tilføje tørvemuld til jorden. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den for optimal vækst af planten.

  Til bekæmpelse af skadedyr på haveplanter som disse, kan naturlige metoder såsom brug af rovdyr og regelmæssig inspektion og fjernelse af angrebne blade være effektive. Hvis nødvendigt kan der også anvendes biologiske bekæmpelsesmidler, men undgå brug af kemiske bekæmpelsesmidler, da disse kan være skadelige for miljøet og andre nyttige insekter. Det er vigtigt at træffe forebyggende foranstaltninger for at bevare plantens sundhed.

 • Beskrivelse

  Aronia arbutifolia, også kendt som rød chokeberry, er en busk, der er hjemmehørende i Nordamerika og tilhører rosenfamilien. Planten har skinnende, ovale blade, der skifter til smuk rød farve om efteråret, inden de falder af. Om foråret blomstrer Aronia arbutifolia med små hvide blomster, der senere på sæsonen følges af lyse røde bær. Bærene fra Aronia arbutifolia er spiselige og bruges ofte i marmelader, saft og andre kulinariske anvendelser. Busken trives bedst i sol til halvskygge og trives i fugtig, sur jord, hvilket gør den til et smukt tilføjelse til haver og landskaber.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.