Berberis x frikartii 'Telstar'

Berberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Berberis x frikartii 'Telstar' is een compacte en sierlijke struik met groenblijvende, glanzende bladeren. In het voorjaar bloeit de plant met kleine, gele bloemen die een heerlijke geur verspreiden. In de zomer en herfst groeien er rode bessen aan de struik die vogels aantrekken. De Berberis x frikartii 'Telstar' staat graag op een zonnige plek en gedijt goed in goed doorlatende grond. Door zijn compacte vorm en attractieve bloemen en bessen is deze plant een mooie toevoeging aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Berberis x frikartii 'Telstar' is niet groenblijvend. Deze tuinplant verliest zijn bladeren in de winter.

  Berberis x frikartii 'Telstar' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig verzorging nodig en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven is voldoende.

  Je hebt ongeveer 80 tot 100 cm ruimte nodig voor deze plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Plant de Tuinplanten op een zonnige of halfschaduwrijke plek in de tuin voor de beste resultaten.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw zal de groei en bloei van de plant minder goed zijn. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een plek waar het voldoende zonlicht krijgt.

  De Berberis x frikartii 'Telstar' heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, maar ook niet volledig uitdroogt tussen de gietbeurten. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Het trekt ook andere nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van biodiversiteit.

  Ja, Berberis x frikartii 'Telstar' is goed voor biodiversiteit doordat het nectarrijke bloemen heeft die insecten aantrekken. Het is ook een goede schuilplaats voor kleine dieren. Bovendien zorgt het voor variatie in de tuin wat de biodiversiteit ten goede komt.

  De plant bloeit van mei tot juni en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft zelfs een voorkeur voor een zonnige standplaats. Zorg wel voor voldoende vocht in de grond tijdens droge periodes. Deze tuinplant heeft geen problemen met de volle zon.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom afgeraden om de plant of de bessen ervan te consumeren. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, Berberis x frikartii 'Telstar' heeft de eigenschap om geluid te dempen door middel van zijn bladeren en takken. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • Berberis x frikartii 'Telstar' kan het beste gesnoeid worden na de bloei in het voorjaar. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken en snoei de plant terug tot de gewenste vorm en grootte. Gebruik hierbij handschoenen vanwege de scherpe doornen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Zorg voor goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten. Voorkom dat de wortels van de plant te lang nat blijven.

  De ideale bodemkwaliteit voor deze plant is goed doorlatend en licht zuur tot neutraal. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd te zware of te sterk bemeste grond.

  Berberis x frikartii 'Telstar' gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte locaties. Deze plant is geschikt voor in de border of als solitaire plant in de tuin.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen in de winter door middel van mulch of een laag bladeren rond de wortels. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint. In koudere klimaten kan het nodig zijn om de plant extra bescherming te bieden door bijvoorbeeld een jute zak om de plant te binden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Snoei eventueel in het voorjaar om de vorm te behouden en verwijder dode takken. Geef in droge perioden wel regelmatig water.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan bemesting om gezond te groeien en bloeien. Gebruik organische mest of speciale meststof voor tuinplanten in het voorjaar. Volg de aanbevolen dosering op de verpakking voor het beste resultaat.

  Mulch kan worden toegepast rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het zorgt ook voor isolatie en beschermt de wortels tegen vorstschade. Een laag van 5 tot 10 centimeter is voldoende voor een goede mulchlaag.

  De plant Berberis x frikartii 'Telstar' gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk dat de zuurgraad van de bodem rond de pH-waarde van 6 tot 7 ligt. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is voor een optimale groei van deze tuinplant.

  Je kunt ongedierte op de Berberis x frikartii 'Telstar' bestrijden door regelmatig de bladeren te inspecteren en eventueel aangetast blad te verwijderen. Daarnaast kun je natuurlijke vijanden van het ongedierte aantrekken, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Als laatste kun je ook preventief neemolie gebruiken tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Berberis x frikartii 'Telstar' is een compacte en sierlijke struik met groenblijvende, glanzende bladeren. In het voorjaar bloeit de plant met kleine, gele bloemen die een heerlijke geur verspreiden. In de zomer en herfst groeien er rode bessen aan de struik die vogels aantrekken. De Berberis x frikartii 'Telstar' staat graag op een zonnige plek en gedijt goed in goed doorlatende grond. Door zijn compacte vorm en attractieve bloemen en bessen is deze plant een mooie toevoeging aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.