Berberis thunbergii 'Aurea'

Berberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Berberis thunbergii 'Aurea' is een bladverliezende heester met opvallend geel blad. De bladeren van deze plant zijn ovaalvormig en hebben een doornige rand. In het voorjaar produceert de plant kleine gele bloemen, gevolgd door rode bessen in de herfst. De 'Aurea' is een compacte, langzaam groeiende plant die goed gedijt in zon tot halfschaduw. Deze plant staat bekend om zijn kleurrijke blad en is een mooie toevoeging aan een tuin of border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Berberis thunbergii 'Aurea' is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant kunnen in de herfst verkleuren naar rood of oranje. Het wordt daarom geclassificeerd als een bladverliezende struik.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus bestand tegen milde tot gematigde vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, de Berberis thunbergii 'Aurea' is makkelijk in onderhoud. Deze tuinplant heeft weinig verzorging nodig en is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het is een sterke plant die weinig speciale aandacht vereist.

  De Berberis thunbergii 'Aurea' heeft gemiddeld een ruimte nodig van 80-100 cm breed en hoog. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en uit kan groeien tot een gezonde struik. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig gesnoeid wordt om de vorm te behouden.

  De Berberis thunbergii 'Aurea' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook matig goed groeien in halfschaduw. In diepe schaduw zal de groei van de plant echter worden belemmerd en kan de kleur van het blad minder helder zijn dan wanneer de planten in de zon worden geplaatst. Het is dus aan te raden om de planten te plaatsen op een plek waar ze voldoende zonlicht kunnen krijgen.

  De Berberis thunbergii 'Aurea' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond goed doorlaatbaar is om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid om te bepalen wanneer hij water nodig heeft.

  De plant is niet aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Het is vooral decoratief vanwege zijn bladkleur en vorm. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan een tuin vanwege zijn opvallende uitstraling.

  Ja, Berberis thunbergii 'Aurea' is goed voor biodiversiteit, omdat het nuttige insecten aantrekt en beschermt tegen roofdieren. De plant biedt ook schuilplaats en voedsel voor vogels. Het toevoegen van deze plant aan uw tuin zal de biodiversiteit ten goede komen.

  De Berberis thunbergii 'Aurea' bloeit in mei en juni, de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Over het algemeen heeft de plant geen bescherming tegen direct zonlicht nodig.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het is belangrijk om de plant niet te consumeren.

  Ja, als tuinplant heeft de Berberis thunbergii 'Aurea' de potentie om geluid te dempen vanwege zijn bladeren en takken die geluid kunnen absorberen. Het effect zal echter beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen zoals muren of isolatie.

 • Deze plant kan het best gesnoeid worden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om de lucht- en lichtcirculatie te bevorderen. Snoei ook regelmatig om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de pot voldoende afwateringsgaten heeft om overtollig water te laten weglopen. Geef de plant regelmatig water en voeg om de paar maanden wat meststof toe voor een gezonde groei.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en vochtige bodem met een neutrale tot zure pH. De bodemkwaliteit moet humusrijk zijn met voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Bescherm de plant tegen harde wind om bladschade te voorkomen.

  In de winter kan het helpen om de wortels van de plant te beschermen door een flinke laag mulch aan te brengen. Bij langdurige vorst is het raadzaam om de plant af te dekken met vliesdoek of jute. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht krijgt, vooral bij strenge vorstperiodes.

  - Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en is redelijk winterhard. - Snoei in het voorjaar om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. - Verwijder regelmatig onkruid en geef de plant af en toe extra voeding voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten, vooral in het voorjaar en de zomer. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een specifieke meststof voor heesters. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.

  Voor deze plant is het aan te raden om een laag mulch rond de wortels aan te brengen. Mulch helpt de bodem vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en voegt organisch materiaal toe aan de grond.

  De Berberis thunbergii 'Aurea' gedijt het beste in zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5,5 en 7,5. Een te hoge of te lage zuurgraad kan de groei van de plant negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  De plant kan last hebben van bladluizen, rupsen en spint. Om ongedierte te bestrijden kan er gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het regelmatig controleren van de planten en het handmatig verwijderen van ongedierte kan ook helpen bij de bestrijding.

 • Omschrijving

  Berberis thunbergii 'Aurea' is een bladverliezende heester met opvallend geel blad. De bladeren van deze plant zijn ovaalvormig en hebben een doornige rand. In het voorjaar produceert de plant kleine gele bloemen, gevolgd door rode bessen in de herfst. De 'Aurea' is een compacte, langzaam groeiende plant die goed gedijt in zon tot halfschaduw. Deze plant staat bekend om zijn kleurrijke blad en is een mooie toevoeging aan een tuin of border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.