Buxus microphylla var. japonica

Buxus overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Buxus microphylla var. japonica is een wintergroene struik met kleine, glanzende bladeren die dicht op elkaar groeien. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en kan goed gesnoeid worden in verschillende vormen, zoals hagen of bolvormen. De bloemen zijn onopvallend en verschijnen in de lente, gevolgd door kleine donkerblauwe bessen. Deze soort is zeer geschikt voor gebruik in formele tuinen of als randbeplanting in borders dankzij zijn dichte groei en mooie, groenblijvende bladeren. De Buxus microphylla var. japonica gedijt het beste op een goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw tot volle zon.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een uitstekende plant om structuur en kleur in de tuin te behouden, zelfs in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te bedekken met bijvoorbeeld een vliesdoek.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist regelmatig snoeien en water geven. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen extreme temperaturen en ziektes zoals buxusmot. Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten voor een gezonde groei.

  Bij het planten van een Buxus microphylla var. japonica moet je rekening houden met een ruimte van ongeveer 30-40 centimeter tussen elke plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien. Het is belangrijk om een goede afstand tussen de planten te bewaren voor een gezonde ontwikkeling.

  De plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is mogelijk dat de groei langzamer verloopt dan in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Over het algemeen heeft de plant één tot twee keer per week water nodig.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleine, geurende bloemen die in de lente verschijnen. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin vanwege de insecten die het aantrekt voor bestuiving.

  Als sierplant heeft de Buxus microphylla var. japonica weinig toegevoegde waarde voor biodiversiteit. Het biedt weinig voedsel of schuilplaatsen voor insecten en andere dieren. Overweeg het planten van inheemse planten voor een grotere bijdrage aan biodiversiteit in de tuin.

  De Buxus microphylla var. japonica bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 4 weken. Na de bloei verschijnen er kleine bloemen die niet opvallend zijn.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. De plant is over het algemeen goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

  Nee, de plant Buxus microphylla var. japonica is niet eetbaar. Het is giftig voor mensen en dieren en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij consumptie. Het wordt daarom aangeraden om de plant niet te eten.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren waardoor hij geluid enigszins kan dempen. Het is echter niet de meest effectieve geluidsdempende plant. Andere planten kunnen beter geschikt zijn voor het dempen van geluid in de tuin.

 • Snoei de plant bij voorkeur in het voorjaar of najaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei net boven een knop om nieuwe groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de schaar of snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef de plant liever in één keer wat meer water dan regelmatig kleine hoeveelheden.

  De beste potgrond voor deze plant is een goed doorlatende potgrond speciaal voor tuinplanten. Gebruik bij voorkeur een mix van turf en compost voor optimale groei en gezondheid van de plant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De Buxus microphylla var. japonica gedijt het best in grond die goed doorlatend is en een neutrale tot lichtzure pH heeft. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om jaarlijks te bemesten en regelmatig te controleren op de vochtigheid van de grond.

  De plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte plekken. Bescherm de plant tegen harde wind om uitdroging te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en wind. Dit kan gedaan worden door de plant in te pakken met jute, stro of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het belangrijk om de plant jaarlijks te bemesten en te snoeien om de vorm te behouden. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en bescherm hem tegen strenge vorst.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik een algemene meststof voor groenblijvende planten in het voorjaar en zomermaanden. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Het gebruik van mulch zorgt ervoor dat de grond rondom de plant vochtig blijft en onkruidgroei wordt tegengegaan. Het is belangrijk om de mulch laag niet te dik aan te brengen, ongeveer 5-10 cm is voldoende. Mulch kan bestaan uit verschillende materialen zoals boomschors, bladeren, of compost.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten varieert van licht zuur tot neutraal. Het is belangrijk dat de bodem een pH-waarde heeft tussen 6 en 7. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot groeiproblemen en voedingsstoffentekorten.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals buxusmotten en buxuskeverlarven. Een effectieve manier om ze te bestrijden is door ze handmatig te verwijderen en zo nodig biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en te snoeien om de gezondheid te bevorderen en zo minder vatbaar te zijn voor plagen.

 • Omschrijving

  De Buxus microphylla var. japonica is een wintergroene struik met kleine, glanzende bladeren die dicht op elkaar groeien. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en kan goed gesnoeid worden in verschillende vormen, zoals hagen of bolvormen. De bloemen zijn onopvallend en verschijnen in de lente, gevolgd door kleine donkerblauwe bessen. Deze soort is zeer geschikt voor gebruik in formele tuinen of als randbeplanting in borders dankzij zijn dichte groei en mooie, groenblijvende bladeren. De Buxus microphylla var. japonica gedijt het beste op een goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw tot volle zon.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.