Buxus sempervirens 'Elegans'

Buxus sempervirens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Buxus sempervirens 'Elegans' is een compacte en langzaam groeiende cultivar van de Buxus sempervirens, ook wel bekend als de Europese buxus. De bladeren van deze plant zijn ovaalvormig en hebben een donkergroene kleur met een lichte glans. 'Elegans' heeft een dichte vertakking en vormt een mooie haag of rand voor in de tuin. Deze buxussoort is wintergroen en blijft het hele jaar door mooi en frisgroen. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een tuinplant die wintergroen is.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant wel te beschermen bij lagere temperaturen. Deze plant is geschikt voor de Nederlandse tuin.

  Ja, de Buxus sempervirens 'Elegans' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist slechts af en toe snoeien en water geven. Het is een sterke en veelvoorkomende tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinen. Maak de plant regelmatig vrij van onkruid en zorg voor voldoende licht en vocht.

  Voor een buxushaag is het aan te raden om de planten ongeveer 30-40 cm uit elkaar te planten. Zo krijgen ze voldoende ruimte om te groeien en een dichte haag te vormen. Zorg ook voor voldoende ruimte rondom de haag om deze goed te kunnen onderhouden.

  Ja, Tuinplanten groeien over het algemeen goed in de schaduw. Ze kunnen wat minder snel groeien dan wanneer ze in de zon staan, maar over het algemeen zullen ze het goed doen in een schaduwrijke omgeving. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft en geef indien nodig extra voeding.

  Je kunt het beste de grond licht vochtig houden en deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen heeft de plant één tot twee keer per week water nodig.

  Ja, deze plant is vlinderlokkend en trekt bijen aan vanwege de bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Buxus sempervirens 'Elegans' trekt niet veel insecten aan en draagt daardoor niet bij aan de biodiversiteit in de tuin. Andere bloeiende planten zijn hier beter geschikt voor. Het is belangrijk om diversiteit aan te brengen in de beplanting om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de Buxus sempervirens 'Elegans' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die giftig is voor mens en dier. Het wordt afgeraden om delen van de plant te consumeren.

  Ja, buxusplanten hebben dichte bladeren die geluid kunnen dempen. Plaatsing van de planten langs een muur of haag kan helpen bij geluidsdemping in de tuin. De bladeren hebben een isolerende werking tegen geluidsgolven.

 • Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Dit kan het beste gebeuren in het voorjaar of najaar. Verwijder dode, beschadigde of overwoekerende takken voor een compacte en mooie groei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Vermijd dat de plant met zijn wortels in stilstaand water staat.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig de grond vochtig te houden, maar niet te nat. Voeg in het voorjaar wat meststof toe voor een goede groei.

  De Buxus sempervirens 'Elegans' gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vochtigheid. De bodem moet neutraal tot licht alkalisch zijn en rijk aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar en compact is, om de wortels voldoende zuurstof te geven.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen in de winter, is het aan te raden om deze in te pakken met een laag mulch of bladeren. Ook kunt u de plant beschermen door een beschermende hoes over de plant te plaatsen. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar en zomer om de vorm te behouden. Gebruik meststof speciaal voor buxus om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en zomer voor een optimale voeding. Volg de aanbevolen dosering op de verpakking voor de beste resultaten.

  Mulch is een materiaal dat rondom de plant gelegd kan worden om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals schors, bladeren of compost. Mulch dient jaarlijks vernieuwd te worden voor een optimale groei van de plant.

  De Buxus sempervirens 'Elegans' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot problemen met de groei en gezondheid van de plant. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u het beste regelmatig controleren op aanwezigheid van luizen, rupsen en spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij het bestrijden van eventueel aanwezig ongedierte. Verwijder aangetaste delen van de plant en zorg voor een goede luchtcirculatie om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Buxus sempervirens 'Elegans' is een compacte en langzaam groeiende cultivar van de Buxus sempervirens, ook wel bekend als de Europese buxus. De bladeren van deze plant zijn ovaalvormig en hebben een donkergroene kleur met een lichte glans. 'Elegans' heeft een dichte vertakking en vormt een mooie haag of rand voor in de tuin. Deze buxussoort is wintergroen en blijft het hele jaar door mooi en frisgroen. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.