Buxus sempervirens 'Hollandia'

Buxus sempervirens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Buxus sempervirens 'Hollandia' is een compacte en bossige struik met glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. Deze buxussoort is zeer geschikt voor het vormsnoeien en kan goed tegen snoei. In het voorjaar verschijnen er onopvallende groene bloemen aan de plant. De 'Hollandia' is een winterharde plant die goed gedijt in zon tot halfschaduw op een goed doorlatende grond. Het is een mooie en klassieke keuze voor het aanleggen van hagen, vormen van figuren in de tuin of als solitaire plant in de border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Buxus sempervirens 'Hollandia' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een ideale plant voor in de tuin, omdat het zijn groene kleur behoudt, zelfs in de winter.

  De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om bij strenge vorst de plant te beschermen met bijvoorbeeld winterbescherming of een laag mulch. In de winterperiode is het verstandig om de plant niet te snoeien om vorstschade te voorkomen.

  Buxus sempervirens 'Hollandia' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft regelmatige snoei nodig om een mooie vorm te behouden. Bemest de plant regelmatig voor een gezonde groei.

  Voor een Buxus soort heeft u ongeveer 30 cm ruimte nodig rondom de plant. Zorg voor voldoende luchtcirculatie en voldoende afstand tot andere planten om optimale groeicondities te creëren. Houd ook rekening met de groeiverwachting van de plant en plan dienovereenkomstig de ruimte in uw tuin.

  Ja, de Buxus sempervirens 'Hollandia' groeit goed in de schaduw. Deze plant kan goed gedijen in gebieden met weinig direct zonlicht en blijft groen en gezond. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is om problemen zoals wortelrot te voorkomen.

  De Buxus sempervirens 'Hollandia' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond niet constant vochtig is, maar wel regelmatig vocht krijgt. Controleer altijd eerst de vochtigheid van de grond voor het water geven.

  Ja, de plant Buxus sempervirens 'Hollandia' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle aanvulling op elke tuin om deze bestuivers aan te trekken en de biodiversiteit te bevorderen.

  Buxus sempervirens 'Hollandia' draagt niet bij aan de biodiversiteit, omdat het een exotische plant is en weinig voedsel of schuilplaatsen biedt voor inheemse dieren. Overweeg inheemse plantensoorten te planten om biodiversiteit te bevorderen.

  De Buxus sempervirens 'Hollandia' bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het is ook aan te raden om de plant te voorzien van voldoende voeding om gezond te blijven.

  Nee, de plant Buxus sempervirens is niet eetbaar. Het eten van deze plant kan leiden tot vergiftiging. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te consumeren.

  Ja, de buxus planten hebben de eigenschap om geluiden te absorberen en daarmee geluidsdempend te werken. Het dichte bladerdek zorgt voor een goede isolatie tegen geluidsoverlast. Het is daarom een geschikte plant voor het aanplanten langs bijvoorbeeld een drukke weg.

 • Om de plant gezond te houden en een compacte vorm te behouden, is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of in de zomer, maar vermijd snoeien bij hoge temperaturen of felle zon. Knip de plant met scherpe snoeischaar en verwijder dode, zieke of beschadigde takken.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond.

  Potgrond voor Tuinplanten is geschikt voor de Buxus sempervirens 'Hollandia' plant. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren op vochtigheid en de plant goed te bemesten voor optimale groei. Kies een plek in de tuin waar de plant voldoende zonlicht krijgt en beschut is tegen harde wind.

  De bodemkwaliteit voor tuinplanten moet goed doorlatend zijn, met een goede lucht- en waterhuishouding. Een bodem met een neutrale pH-waarde en voldoende voedingsstoffen is belangrijk voor een gezonde groei van tuinplanten. Het is ook raadzaam om regelmatig te bemesten en de bodem te verbeteren met organisch materiaal.

  Deze plant gedijt goed op een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vochtig blijft. Hij kan zowel in een border als in een pot groeien.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorstschade door bijvoorbeeld bladafval of stro rond de basis van de plant te leggen. Daarnaast kan het helpen om de plant in te pakken met vliesdoek of noppenfolie. Zorg ervoor dat de plant voldoende vochtig blijft tijdens de wintermaanden.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om mooi en compact te blijven. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig te bemesten om een gezonde groei te bevorderen. Gebruik een langzaam werkende meststof speciaal voor buxus of algemene tuinplanten volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Bemest de plant bij voorkeur in het voorjaar en in de zomer voor optimale resultaten.

  Mulchen kan helpen bij het vasthouden van vocht en het voorkomen van onkruidgroei rondom deze plant. Het zorgt er ook voor dat de grondtemperatuur stabiel blijft en de wortels van de plant beschermd worden tegen extreme weersomstandigheden. Het is belangrijk om organisch materiaal te gebruiken als mulch, zoals bijvoorbeeld bladeren, compost of houtsnippers.

  De Buxus sempervirens 'Hollandia' gedijt het best in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0. Een te zure bodem kan leiden tot voedingsproblemen en groeistoornissen bij de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk.

  Er zijn verschillende manieren om ongedierte op tuinplanten te bestrijden, zoals het gebruik van insecticiden, natuurlijke vijanden en het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen. Het is belangrijk om te voorkomen dat ongedierte zich verspreidt door regelmatig de plant te inspecteren en aangetaste delen te verwijderen. Indien nodig kan de plant behandeld worden met geschikte bestrijdingsmiddelen volgens de aanbevelingen van een specialist.

 • Omschrijving

  De Buxus sempervirens 'Hollandia' is een compacte en bossige struik met glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. Deze buxussoort is zeer geschikt voor het vormsnoeien en kan goed tegen snoei. In het voorjaar verschijnen er onopvallende groene bloemen aan de plant. De 'Hollandia' is een winterharde plant die goed gedijt in zon tot halfschaduw op een goed doorlatende grond. Het is een mooie en klassieke keuze voor het aanleggen van hagen, vormen van figuren in de tuin of als solitaire plant in de border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.