Buxus sempervirens 'Variegata'

Buxus sempervirens

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Buxus sempervirens 'Variegata' is een variëteit van de gewone buxus met opvallend bontgekleurd blad. De bladeren zijn groen met crèmekleurige randen, wat zorgt voor een speels en decoratief effect in de tuin. Deze buxussoort is een langzaam groeiende struik die compact van vorm blijft en goed geschikt is voor het vormen van hagen en vormsnoei. Het is een wintergroene plant die het hele jaar door structuur en kleur aan de tuin geeft. De 'Variegata' gedijt het beste op een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats en heeft regelmatig water nodig om goed te kunnen groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt dus het hele jaar door zijn bladeren. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege het constante groen.

  Buxus sempervirens 'Variegata' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om bij strenge vorst de plant extra te beschermen, bijvoorbeeld door middel van een vliesdoek. Het is verstandig om de plant op een beschutte plek te plaatsen om schade door vorst te voorkomen.

  Ja, de Buxus sempervirens 'Variegata' is gemakkelijk in onderhoud en vereist slechts af en toe snoeien om zijn vorm te behouden. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor minimaal een halve tot een hele vierkante meter per plant. Planten te dicht op elkaar kan leiden tot verminderde groei en luchtstroming.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen. In de schaduw zal de groei wat langzamer zijn dan in de zon.

  De Buxus sempervirens 'Variegata' heeft ongeveer één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grondvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Nee, de plant trekt geen vlinders en bijen aan vanwege de sterk aromatische eigenschappen van de bladeren. Het is vooral populair vanwege de decoratieve waarde in de tuin.

  "De buxus is niet bijzonder goed voor biodiversiteit omdat het een plantensoort is die weinig insecten aantrekt. Andere meer bloemrijke planten zouden een betere keuze zijn om biodiversiteit te bevorderen in de tuin. Het is belangrijk om een variatie aan plantensoorten te hebben voor een gezonde en diverse tuin."

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en kan zelfs in de volle zon groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden.

  Nee, Buxus sempervirens 'Variegata' is niet eetbaar. Het is geen voedselbron voor mensen of dieren en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, deze plant is geluidsdempend dankzij de dichte bladeren die geluidstrillingen absorberen. Het kan helpen om geluidsoverlast in de tuin te verminderen. De bladeren werken als een natuurlijke buffer tegen geluidsgolven.

 • Snoei de plant in het voorjaar voordat de groeiperiode begint. Gebruik scherpe snoeischaren om de vorm te behouden en dode bladeren te verwijderen. Vermijd snoeien tijdens vorstperiodes om beschadiging te voorkomen.

  De plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te verminderen.

  De potgrond voor deze tuinplant moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur verrijkt zijn met organische compost. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te nat blijft. Het gebruik van een speciale potgrond voor buxusplanten kan de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die vochtig maar niet te nat is. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en voeg indien nodig organische meststoffen toe. Vermijd zware kleigrond en zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft graag een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende en voedzame grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen tegen vorstschade tijdens de winter, kan je de buxus inpakken met bijvoorbeeld jute of vliesdoek. Ook kan je de plant in potten verplaatsen naar een beschutte plek of overwegen om bladeren rondom de plant te mulchen ter bescherming tegen extreme kou. Het is belangrijk om de plant niet te snoeien in het najaar, zodat deze sterker de winter in gaat.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en ziekten te voorkomen. Geef de plant een keer per jaar organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatig voeding nodig om gezond te blijven. Gebruik een organische meststof speciaal voor buxusplanten in het voorjaar en zomer volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot groeiproblemen en schade aan de plant.

  Om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen, kan het nuttig zijn om een mulchlaag rond de plant aan te brengen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, schors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en de stam van de plant niet bedekt.

  De zuurgraad van de bodem voor tuinplanten moet neutraal tot licht zuur zijn. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal. Zure grond kan de opname van voedingsstoffen belemmeren, terwijl te alkalische grond kan zorgen voor problemen bij de opname van bepaalde mineralen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om regelmatig te controleren op bladluizen, trips en buxusmotten. U kunt deze plagen bestrijden door bijvoorbeeld natuurlijke vijanden in te zetten of door de aangetaste delen van de plant te verwijderen. Het is belangrijk om snel in te grijpen om verdere schade te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Buxus sempervirens 'Variegata' is een variëteit van de gewone buxus met opvallend bontgekleurd blad. De bladeren zijn groen met crèmekleurige randen, wat zorgt voor een speels en decoratief effect in de tuin. Deze buxussoort is een langzaam groeiende struik die compact van vorm blijft en goed geschikt is voor het vormen van hagen en vormsnoei. Het is een wintergroene plant die het hele jaar door structuur en kleur aan de tuin geeft. De 'Variegata' gedijt het beste op een zonnige tot lichtbeschaduwde standplaats en heeft regelmatig water nodig om goed te kunnen groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.