Calluna vulgaris 'Anna'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Anna' is een cultivar van de gewone struikheide met een compacte groeiwijze en een rijke bloei. De plant heeft kleine, fijngekleurde bladeren en draagt in de late zomer en herfst roze bloemen die bijen en vlinders aantrekken. 'Anna' staat bekend om haar lange bloeiperiode en is goed winterhard. Deze heideplant gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond en kan goed gebruikt worden als bodembedekker of in een heidetuin. 'Anna' kan ook goed in potten en containers worden geplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Calluna vulgaris 'Anna' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is een tuinplant die voornamelijk in de herfst bloeit.

  Calluna vulgaris 'Anna' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in koudere temperaturen en is geschikt voor tuinen in Nederland. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen strenge winters.

  Ja, deze plant is eenvoudig te onderhouden. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed in zure grond. Een jaarlijkse snoeibeurt na de bloei is voldoende om de plant gezond te houden.

  Calluna vulgaris 'Anna' heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en zonlicht krijgt. Houd ook rekening met de groei van de plant en zorg voor voldoende ruimte om uit te breiden.

  Helaas groeit de Calluna vulgaris 'Anna' niet goed in de schaduw. Deze plant heeft minstens een paar uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Plaats de plant bij voorkeur op een zonnige plek in de tuin.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen één keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend en zal deze insecten aantrekken in jouw tuin. Planten die vlinders en bijen aantrekken zijn over het algemeen erg geliefd in de tuin vanwege hun toegevoegde biodiversiteit.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het een belangrijke voedselbron is voor bijen en andere insecten. Daarnaast zorgt het voor beschutting en nestelgelegenheid voor kleine dieren. Het draagt bij aan het ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden augustus, september en oktober. De bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om voldoende water te geven bij warm weer. De plant dient regelmatig bewaterd te worden om uitdroging te voorkomen.

  Nee, Calluna vulgaris (struikheide) is niet eetbaar. Het is een decoratieve plant die voornamelijk wordt gebruikt in tuinen en bloemstukken. Eetbaarheid wordt afgeraden.

  Ja, deze plant heeft enige geluidsdempende eigenschappen door de dichte groei van bladeren en takken. Het kan helpen om geluiden te absorberen en te verminderen. Het effect zal echter beperkt zijn.

 • Calluna vulgaris dient jaarlijks gesnoeid te worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder uitgebloeide bloemen en snoei de plant lichtjes terug tot net boven de nieuwe groei. Door regelmatig te snoeien blijft de plant gezond en compact.

  Geef deze plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels constant in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Potgrond is belangrijk voor een gezonde groei van deze plant. Zorg voor een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Het is ook belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te vullen.

  Calluna vulgaris 'Anna' gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond met een laag humusgehalte. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat is. De plant kan goed groeien in zowel zand- als veengrond.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond, aangezien de plant gevoelig is voor wortelrot. Geschikt voor in de tuin of op het balkon.

  Tuinplanten kunnen in de winter beschermd worden door ze te bedekken met mulch, zoals bladeren of stro, om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast is het belangrijk om de planten uit de wind te plaatsen en niet te veel water te geven in de winter. Snoei de planten pas in het voorjaar om het nieuwe groeiseizoen niet te verstoren.

  Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Knip de uitgebloeide bloemen af om de bloei te stimuleren en snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden. Geef de plant jaarlijks organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Voor een optimale groei en bloei is het aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten met een speciale meststof voor tuinplanten. Gebruik een meststof met een laag stikstofgehalte om overbemesting te voorkomen. Te veel mest kan leiden tot een slechte kwaliteit van de bloemen en bladeren.

  Mulch kan worden gebruikt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Het is aan te raden om een laag mulch van ongeveer 5-7 centimeter dik aan te brengen rondom de plant, terwijl de stam vrij blijft van mulch.

  De Calluna vulgaris 'Anna' groeit het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Bij een hogere pH-waarde kunnen de planten moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen uit de bodem. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren en indien nodig de zuurgraad van de bodem aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je het beste regelmatig controleren op bladluizen, spint en wolluis. Eventueel kan je biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken of de plant besproeien met een mild zeepsop. Ook kan het helpen om de plant gezond en sterk te houden door voldoende water en voeding te geven.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Anna' is een cultivar van de gewone struikheide met een compacte groeiwijze en een rijke bloei. De plant heeft kleine, fijngekleurde bladeren en draagt in de late zomer en herfst roze bloemen die bijen en vlinders aantrekken. 'Anna' staat bekend om haar lange bloeiperiode en is goed winterhard. Deze heideplant gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond en kan goed gebruikt worden als bodembedekker of in een heidetuin. 'Anna' kan ook goed in potten en containers worden geplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.