Calluna vulgaris 'Aurea'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calluna vulgaris 'Aurea' is een variant van de gewone struikheide met een opvallende goudgele bladkleur. De plant heeft een compacte groeiwijze en wordt ongeveer 30-40 cm hoog. In de zomer bloeit de 'Aurea' met lichtroze bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Deze heester staat het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond. De Calluna vulgaris 'Aurea' is een prachtige toevoeging aan de tuin vanwege zijn kleurrijke bladeren en bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad verkleurt in de herfst naar goudgeel en valt uiteindelijk af. Het is een bladverliezende plant.

  Calluna vulgaris 'Aurea' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Op beschutte plekken kan de plant mogelijk wat beter tegen koude temperaturen.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft een lage behoefte aan water. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te plaatsen en regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen. De plant vereist weinig snoeiwerk en kan goed tegen koude temperaturen.

  Calluna vulgaris 'Aurea' heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende luchtige grond en plant de struik op een zonnige plek in de tuin. Regelmatig snoeien helpt om de plant compact te houden.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook matig gedijen in de schaduw. Zorg voor voldoende licht en water om de groei en bloei te stimuleren. Pas op voor te veel schaduw, aangezien dit de groei kan belemmeren.

  Afhankelijk van de omgeving en weersomstandigheden, heeft de plant gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je weer water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceren met hun bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, Calluna vulgaris 'Aurea' is goed voor biodiversiteit, omdat het een favoriete nectarbron is voor bijen en vlinders. Daarnaast biedt het schuilplaats aan kleine dieren en insecten. Het verrijkt de diversiteit van planten in de tuin en draagt bij aan een gezonde ecosystem.

  Deze plant bloeit in de maanden augustus tot en met november en de bloeiperiode kan zo'n 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen volle zon en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om te voorkomen dat de wortels verbranden. Geef regelmatig water, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de plant Calluna vulgaris 'Aurea' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn bladkleur en bloemen. Eet geen planten uit de tuin tenzij je zeker weet dat ze geschikt zijn voor consumptie.

  Ja, deze plant is geluidsdempend en kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in uw tuin of buitenruimte. Planten met dichte bladeren helpen om geluidsgolven te absorberen en te verminderen. Het is dus een goede keuze als u op zoek bent naar een plant met geluidsdempende eigenschappen.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden uitgevoerd in het voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode bloemen en takken om de plant gezond te houden. Knip de takken tot net boven de grond af om een compacte vorm te behouden.

  De tuinplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden.

  De plant gedijt het beste in zure potgrond met een goede drainage en voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te compact is en regelmatig vochtig gehouden wordt. Het gebruik van turf in de potgrond kan de zuurgraad helpen behouden.

  De plant houdt van zure grond en gedijt goed in goed doorlatende bodem. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Het toevoegen van meststoffen kan de groei van de plant bevorderen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin en verdraagt ook wat schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond met een licht zure pH-waarde. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen harde wind en sneeuw. Bedek de plant met een dikke laag stro of bladeren om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist regelmatige watergift, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen en takken in het voorjaar om de groei te bevorderen. Bemest de plant met een geschikte meststof in het voorjaar voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan een speciale meststof voor heideplanten, die arm is aan stikstof. Bemest in het voorjaar en de zomer om de groei te bevorderen. Let op dat de bodem niet te zuur wordt door de bemesting.

  Mulch de bodem rondom deze plant met een laag organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruidgroei te remmen. Gebruik bijvoorbeeld bladeren, stro of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt.

  De Calluna vulgaris 'Aurea' gedijt het beste in zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Een zure bodem helpt de plant om voedingsstoffen beter op te nemen en te groeien. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze tuinplant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op eventuele insecten. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Een goede bodemkwaliteit en voldoende water geven kan ook helpen om de plant sterk en weerbaar te houden tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  De Calluna vulgaris 'Aurea' is een variant van de gewone struikheide met een opvallende goudgele bladkleur. De plant heeft een compacte groeiwijze en wordt ongeveer 30-40 cm hoog. In de zomer bloeit de 'Aurea' met lichtroze bloemen die bijen en vlinders aantrekken. Deze heester staat het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond. De Calluna vulgaris 'Aurea' is een prachtige toevoeging aan de tuin vanwege zijn kleurrijke bladeren en bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.