Calluna vulgaris 'Boskoop'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calluna vulgaris 'Boskoop' is een compacte dwergstruik met groenblijvende, naaldachtige bladeren. In de nazomer en herfst bloeit deze plant met kleine lila-roze bloemen die zich in trosjes aan de takken bevinden. 'Boskoop' staat bekend om zijn mooie bloei en is een populaire plant voor in rotstuinen of als bodembedekker. Deze heideplant houdt van een zure, goed doorlatende grond en een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen weg om de plant gezond en compact te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Nee, Calluna vulgaris 'Boskoop' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter en is dus niet het hele jaar door groen."

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Het heeft een voorkeur voor een beschutte standplaats.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden. Het is een sterke plant die goed gedijt in de tuin.

  Calluna vulgaris 'Boskoop' heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij voldoende lucht en zonlicht krijgt. Houd ook rekening met de breedte van de plant wanneer je hem een plekje in de tuin geeft.

  De plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de schaduw kan de groei verminderen en de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat staan. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivende insecten.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en een schuilplaats biedt voor kleine dieren. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan dus bijdragen aan de diversiteit van dieren in de omgeving.

  Deze plant bloeit meestal van augustus tot en met oktober. De bloeiperiode kan tot wel 6 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt droge grond en lage temperaturen. Het is daarom goed geschikt om in de tuin te planten.

  Nee, de plant Calluna vulgaris 'Boskoop' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn mooie bloemen en bladeren. Consumptie kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen.

  Ja, Calluna vulgaris 'Boskoop' heeft de eigenschap geluid te kunnen dempen. Het is een tuinplant die door zijn dichte groei geluidsgolven kan absorberen en daardoor geluid kan verminderen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant indien nodig uit. Gebruik scherpe snoeischaar en handschoenen om de klus te klaren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft en geef water bij de wortels om schimmelvorming te voorkomen. Vermijd echter dat de plant te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft potgrond nodig die goed doorlatend is en licht zuur van samenstelling. Het is belangrijk om regelmatig water te geven zonder dat de grond te vochtig wordt. Potgrond speciaal voor heideplanten is een goede keuze.

  De plant gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond met een laag voedingsgehalte. Een bodem met een lage pH-waarde en een verhoogd gehalte aan organisch materiaal is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  De Calluna vulgaris 'Boskoop' gedijt het beste op een zonnige standplaats in een goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond zuur is, dus het is aan te raden om deze plant te planten in zure grond of in een pot met speciale zuurminnende grond. Deze tuinplant is niet wintergroen en dient beschermd te worden tegen strenge vorst.

  De plant heeft geen extra winterbescherming nodig, aangezien hij winterhard is en goed bestand is tegen koude temperaturen. Als de plant in een pot staat, kan het helpen om de pot iets in de grond te laten zakken of te beschermen met noppenfolie voor extra isolatie. Indien nodig, kan een laagje mulch rond de plant worden aangebracht voor extra bescherming tegen vorst.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om in het voorjaar organische mest te geven, zoals compost of koemest. Gebruik geen mest met te veel stikstof, omdat dit de groei van bloemen kan beïnvloeden. Mest de planten in de herfst niet, dit kan de groei verstoren en overmatige vegetatieve groei veroorzaken.

  Mulch is een laag van organisch materiaal die rond planten wordt geplaatst om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Door mulch te gebruiken, kan de plant in optimale omstandigheden groeien en bloeien. Het wordt aangeraden om jaarlijks nieuwe mulch aan te brengen om de voordelen te behouden.

  De plant vereist een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig wordt, om zo wortelrot te voorkomen. Een zuurrijke grond kan worden bereikt door het gebruik van turf of speciale zure meststoffen.

  Voor tuinplanten zoals Calluna vulgaris 'Boskoop' kunt u preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op plagen en ziekten. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen ook helpen bij de bestrijding van ongedierte. Mocht er toch sprake zijn van een plaag, dan kunnen milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten worden ingezet.

 • Omschrijving

  De Calluna vulgaris 'Boskoop' is een compacte dwergstruik met groenblijvende, naaldachtige bladeren. In de nazomer en herfst bloeit deze plant met kleine lila-roze bloemen die zich in trosjes aan de takken bevinden. 'Boskoop' staat bekend om zijn mooie bloei en is een populaire plant voor in rotstuinen of als bodembedekker. Deze heideplant houdt van een zure, goed doorlatende grond en een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen weg om de plant gezond en compact te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.