Calluna vulgaris 'Carmen'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Carmen' er en kompakt voksende busk med tættere voksende grene og små nåleagtige blade. Planten er kendt for sine smukke lilla blomster, der blomstrer fra sommeren til efteråret. 'Carmen' er en vinterhårdfør plante, der trives godt i sur, veldrænet jord og fuld sol. Plantens blomster tiltrækker bier og sommerfugle og kan også bruges i tørre buketter. Det er et smukt tilføjelse til haven eller bedet og kan også bruges godt som jorddække.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten Calluna vulgaris 'Carmen' er ikke stedsegrøn. Det er en vintergrøn plante, der mister sine blade i vintermånederne. Det anbefales derfor at beskære denne plante om foråret.

  Denne plante er hårdfør ned til omkring -15 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt ved lavere temperaturer. Planten kan tage skade af frost, hvis det bliver for koldt.

  Planten er let at vedligeholde og kræver lidt pleje. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand og sørge for tilstrækkeligt sollys. Beskær planten om foråret for at fremme væksten.

  Calluna vulgaris har brug for cirka 30 cm plads for at vokse godt. Det er vigtigt ikke at plante planten for tæt på andre planter, så den kan få tilstrækkeligt med lys og luft. Tag højde for plantens bredde og højde ved plantning i haven.

  Calluna vulgaris trives bedst i fuld sol eller halvskygge. I skyggen vil planten vokse og blomstre dårligere. Det anbefales at placere planten et solrigt sted for optimal vækst.

  Denne plante har brug for vand cirka en gang om ugen. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke gennemblødt. Sørg for, at jorden tørrer let mellem vandingerne.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier, og tiltrækker derfor nyttige bestøvere i haven. Sørg for, at planten får tilstrækkelig sollys og fugt for at tiltrække disse bestøvere. Plant blomsterne i grupper for at øge deres tiltrækningskraft.

  Calluna vulgaris, også kendt som lyng, er hjemmehørende i Europa og spiller en vigtig rolle i tiltrækningen af bestøvere som bier og sommerfugle. Det er en plante, der bidrager til mangfoldigheden i haven og naturen. Det er en værdifuld tilføjelse til biodiversiteten i området.

  Planten blomstrer fra august til oktober, afhængigt af klimaet og placeringen. Blomstringsperioden for denne plante varer ofte omkring 8 til 10 uger.

  Ja, denne plante kan klare sig godt i fuld sol. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i varmt vejr. Sørg også for, at jorden har god dræning.

  Nej, Calluna vulgaris 'Carmen' er ikke spiselig. Det er en haveplante, der primært bruges til dekorative formål i haven. At indtage planten kan føre til forgiftning.

  Ja, mange haveplanter har evnen til at dæmpe lyd ved f.eks. at absorbere lydbølger med deres blade og grene. Dette kan bidrage til at reducere støjgener i plantens omgivelser.

 • Det er bedst at beskære planten om foråret efter blomstringen ved at klippe de visne blomster væk. Fjern også døde grene og beskær planten let for at bevare en kompakt form. Skær aldrig for dybt ned i træet, da dette kan beskadige planten.

  Calluna vulgaris 'Carmen' har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid er let fugtig, men undgå at planten står med rødderne i vand. Giv helst vand ved plantens base for at forhindre skimmeldannelse.

  Calluna vulgaris 'Carmen' trives bedst i veldrænet pottemuld, der er pH-neutral til let sur. Sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd, men heller ikke tørrer ud. Brug gerne en pottemuld specielt designet til surbundsplanter.

  Jordkvaliteten for denne plante skal være godt drænet og sur. Sørg for en let sandet jord med en lav pH-værdi. Forbedr jorden med organisk materiale såsom kompost eller tørvemuld for optimal vækst.

  Planten trives bedst på en solrig placering i veldrænet jord. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd for at undgå rodødsel. Sørg for tilstrækkelig luftcirkulation for at undgå svampesygdomme.

  Om vinteren kan det være nyttigt at dække denne plante med et lag muld eller blade for at beskytte rødderne mod frost. Sørg også for, at planten står et beskyttet sted for at reducere vinden. Vand planten mindre hyppigt om vinteren for at forebygge rådne rødder.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Beskær planten hvert forår for at stimulere væksten og holde formen. Giv planten gødning en gang om måneden i vækstsæsonen.

  For haveplanter er det vigtigt at gøde regelmæssigt for at fremme vækst og blomstring. Brug en speciel gødning til surjordsplanter og gød om foråret og efteråret. Sørg for, at planten får tilstrækkelige næringsstoffer for at forblive sund.

  Mulch hjælper med at holde på fugt, undertrykke ukrudt og regulere jordtemperaturen. Brug gerne organisk materiale som halm, barkflis eller kompost. Sørg for, at muldlaget ikke er for tykt for at undgå at kvæle planten.

  Planten trives bedst i sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5. Det er vigtigt at regelmæssigt kontrollere og om nødvendigt forsøge at surere jorden med f.eks. tørv. En for høj pH-værdi kan have en negativ indvirkning på plantens vækst og blomstring.

  Den bedste måde at bekæmpe skadedyr på haveplanter er ved regelmæssigt at inspicere for symptomer på skadedyr, såsom deformerede blade eller afføring. Naturlige fjender som marihøns kan også bruges til at holde skadedyr under kontrol. Ved alvorlige angreb kan biologiske bekæmpelsesmidler eller neemolie anvendes.

 • Beskrivelse

  Calluna vulgaris 'Carmen' er en kompakt voksende busk med tættere voksende grene og små nåleagtige blade. Planten er kendt for sine smukke lilla blomster, der blomstrer fra sommeren til efteråret. 'Carmen' er en vinterhårdfør plante, der trives godt i sur, veldrænet jord og fuld sol. Plantens blomster tiltrækker bier og sommerfugle og kan også bruges i tørre buketter. Det er et smukt tilføjelse til haven eller bedet og kan også bruges godt som jorddække.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.