Calluna vulgaris 'Elsie Purnell'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' is een compacte en langbloeiende dwergheide met kleine bladeren en lichtpaarse bloemen. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en is een populaire keuze voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. 'Elsie Purnell' heeft een bossige groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 30 cm. De heide staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond en is winterhard. Na de bloei kan de plant teruggesnoeid worden om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren voor het volgende seizoen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter. Het is daarom een bladverliezende plant.

  Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen en is daarom geschikt voor in de tuin tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Regelmatig water geven en jaarlijks snoeien is voldoende.

  Calluna vulgaris 'Elsie Purnell heeft een gemiddelde ruimte nodig van 30 tot 40 cm in de breedte en 20 tot 30 cm in de hoogte. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten voor optimale groei en luchtcirculatie. Het is belangrijk om de planten niet te dicht op elkaar te planten om overbevolking te voorkomen.

  "Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' groeit het beste in de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Plaats de plant daarom op een zonnige locatie voor optimale groei."

  Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' heeft gemiddeld eens per week water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de plant in drassige omstandigheden staat. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelgroei te voorkomen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een goede toevoeging aan een tuin om biodiversiteit aan te trekken.

  Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' is een populaire tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege de mooie bloemen en het groenblijvende blad. Het trekt insecten aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het is echter niet van nature inheems, waardoor het niet dezelfde bijdrage levert als inheemse planten zouden doen.

  "Calluna vulgaris 'Elsie Purnell'" bloeit van augustus tot november en de bloei duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en prefereert een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in extreem warme klimaten.

  Nee, Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk gekweekt wordt vanwege de bloemen en bladeren. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' heeft de eigenschap geluiden te absorberen en kan daarom helpen bij demping van geluid in de tuin. Deze plant heeft dichte bladeren en takken die geluidsgolven kunnen absorberen en verminderen. Het kan daarom een goede keuze zijn voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Deze plant kan in het voorjaar na de bloei licht worden teruggesnoeid om zijn compacte vorm te behouden. Verwijder dode bloemen en takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat er altijd wat groene bladeren overblijven bij het snoeien.

  Geef regelmatig water aan deze plant om de grond vochtig te houden. Zorg ervoor dat de plant niet te lang droog staat, maar vermijd ook dat de wortels in het water blijven staan. Geef bij voorkeur water met een gieter bij de wortels.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht en zuur is, geschikt voor tuinplanten. Gebruik eventueel ook wat tuinturf voor extra voeding.

  De Tuinplanten heeft een voorkeur voor goed doorlatende, zure grond die rijk is aan organisch materiaal. Een bodem met een lage pH-waarde is ideaal voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  De plant Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' heeft een standplaats in de volle zon of halfschaduw nodig. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om de winter te beschermen, is het raadzaam om de plant te bedekken met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerd is en vermijd natte voeten in de winter. Verwijder in het voorjaar eventuele bescherming om de plant weer te laten ademen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Geef de plant een keer per jaar mest voor een goede groei en bloei.

  Het is belangrijk om heideplanten te bemesten met een speciale meststof voor zuurminnende planten, zoals een Rhododendronmest. Pas de meststof toe in het voorjaar na de bloei en nog een keer in het najaar. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Kies voor een organische mulch zoals boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant ligt om schimmelgroei te voorkomen.

  Voor deze plant is een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5 ideaal. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot moeilijke groei en gezondheidsproblemen voor de plant. Zorg daarom voor een goede zuurgraad van de bodem om de plant optimaal te kunnen laten groeien.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes worden ingezet. Daarnaast kunnen ook neemolie of een oplossing van water en zeep worden gebruikt tegen luizen en spint. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft en niet te nat staat om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Calluna vulgaris 'Elsie Purnell' is een compacte en langbloeiende dwergheide met kleine bladeren en lichtpaarse bloemen. Deze plant bloeit van de zomer tot de herfst en is een populaire keuze voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. 'Elsie Purnell' heeft een bossige groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 30 cm. De heide staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond en is winterhard. Na de bloei kan de plant teruggesnoeid worden om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren voor het volgende seizoen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.