Calluna vulgaris 'Gold-carmen'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calluna vulgaris 'Gold-carmen' is een winterharde, groenblijvende struik die bekend staat om zijn goudgele bladeren. De plant heeft een compacte groeiwijze en produceert prachtige, kleine roze bloemen in de late zomer tot de herfst. Het is een populaire keuze voor in rotstuinen, borders of als bodembedekker. Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond en heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Calluna vulgaris 'Gold-carmen' trekt ook vlinders en bijen aan en is gemakkelijk te onderhouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant die zelfs in de winter zijn blad behoudt en kleur toevoegt aan de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Calluna vulgaris 'Gold-carmen' is een makkelijk te onderhouden plant die weinig eisen stelt aan de verzorging. Regelmatig water geven en jaarlijks snoeien volstaan voor een gezonde groei. Ze gedijen goed in zure, goed doorlatende grond en hebben weinig last van ziektes of plagen.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zijn volledige grootte te bereiken. Planten moeten worden geplant op een afstand van ongeveer 30 centimeter van elkaar om verspreiding te voorkomen. Houd ook rekening met de hoogte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Calluna vulgaris 'Gold-carmen' gedijt het beste in de volle zon en kan minder goed groeien in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor een optimale groei en bloei. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed presteren en minder bloemen ontwikkelen.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Calluna vulgaris in het algemeen is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt, zoals bijen en vlinders. Daarnaast is het een bron van voedsel voor vogels die de zaden eten. De plant draagt bij aan de natuurlijke balans in de tuin en zorgt voor een gevarieerde leefomgeving voor verschillende dieren.

  De plant bloeit vanaf de late zomer tot in het najaar. De bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden en verzorging.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en is daarom geschikt voor een zonnige standplaats in de tuin. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes.

  Nee, Calluna vulgaris 'Gold-carmen' is niet eetbaar. Het is raadzaam om geen delen van deze plant te consumeren, aangezien het giftig kan zijn. Het wordt aangeraden om alleen planten te eten die specifiek als voedsel worden gekweekt.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen. Planten kunnen geluidsgolven absorberen en reflecteren, waardoor ze kunnen helpen met het verminderen van geluidsoverlast. Deze plant kan daarom een positieve bijdrage leveren aan een rustige en serene omgeving in uw tuin.

 • Knip uitgebloeide bloemen en uitlopers regelmatig weg om de plant compact te houden. Snoei in het voorjaar eventueel verouderde takken tot aan de basis terug. Let op dat je niet te diep snoeit om de plant niet te beschadigen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Vermijd dat de plant in een plas water staat, dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Een lichte voedingsrijke potgrond is ideaal voor deze tuinplant.

  Calluna vulgaris 'Gold-carmen' gedijt het beste in goed doorlatende zure grond. De bodem dient vochtig te zijn, maar niet te nat. Het is aan te raden om de bodem te verbeteren met veen of compost voor een optimale groei.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Deze plant heeft winterbescherming nodig in de vorm van mulch of een beschermende doek om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant goed wordt ingepakt en beschermd tegen harde wind en extreme kou. Verwijder de winterbescherming pas als het gevaar van vorst voorbij is.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen en knip de plant terug na de bloei om compact te houden. Plant in goed doorlatende grond en geef af en toe mest voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar en najaar organische meststoffen toe te voegen zoals compost of koemest. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en vermijd het direct op de bladeren te strooien. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plantengroei en het ecosysteem.

  Mulchen met een laag organisch materiaal zoals boomschors of bladeren helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Het kan ook de wortels beschermen bij strenge vorst en zorgt voor een mooie afwerking in de tuin. Het is belangrijk om de mulch laag regelmatig te controleren en aan te vullen indien nodig.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant gedijt, dient zuur tot licht zuur te zijn. Een pH-waarde tussen 4,5 en 6 is ideaal voor een goede groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel kalk toe te voegen indien nodig.

  Er zijn verschillende methoden om ongedierte op tuinplanten te bestrijden, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, en het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van schade. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie, worden ingezet om ongedierte te bestrijden. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van de plant te behouden.

 • Omschrijving

  De Calluna vulgaris 'Gold-carmen' is een winterharde, groenblijvende struik die bekend staat om zijn goudgele bladeren. De plant heeft een compacte groeiwijze en produceert prachtige, kleine roze bloemen in de late zomer tot de herfst. Het is een populaire keuze voor in rotstuinen, borders of als bodembedekker. Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond en heeft behoefte aan een zonnige standplaats. Calluna vulgaris 'Gold-carmen' trekt ook vlinders en bijen aan en is gemakkelijk te onderhouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.