Calluna vulgaris 'Hammondii'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Hammondii' is een compacte dwergheide met kleine, lichtgroene blaadjes en overvloedige paarse bloemen die in de late zomer tot herfst bloeien. Deze heide heeft een bossige groeiwijze en wordt ongeveer 20-30 cm hoog. 'Hammondii' is zeer geschikt voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Tijdens de bloeiperiode trekt de 'Hammondii' bijen en vlinders aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Calluna vulgaris 'Hammondii' is niet groenblijvend. De plant verliest zijn bladeren enkel in de winter. Het is een winterharde tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is dus bestand tegen milde tot gematigde winters in Nederland. Het is raadzaam om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld stro of vliesdoek.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en water krijgt en dat de grond goed doorlatend is. Af en toe snoeien om de vorm te behouden is aan te raden.

  De plant heeft ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien, zorg ervoor dat deze voldoende ruimte heeft om te kunnen ademen en zich uit te spreiden. Over het algemeen is een afstand van minstens 30 cm tussen planten aan te raden. Let op de specifieke behoeften van de plant en pas de ruimte hierop aan.

  Treurheide (Calluna vulgaris 'Hammondii') groeit het best in de volle zon tot lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei en bloei te bevorderen. Te veel schaduw kan leiden tot verminderde groei en bloei.

  De Calluna vulgaris 'Hammondii' heeft gemiddeld één à twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht opdroogt.

  Calluna vulgaris 'Hammondii' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op bestuivers.

  Calluna vulgaris 'Hammondii' trekt bijen en vlinders aan en biedt beschutting voor kleine dieren. Het is een inheemse plant die bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een goede keuze voor het bevorderen van biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden augustus tot en met oktober. De bloeiperiode duurt gemiddeld 6 tot 8 weken.

  Ja, de Calluna vulgaris 'Hammondii' kan goed tegen de volle zon. Deze plant heeft geen moeite met direct zonlicht en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de Calluna vulgaris 'Hammondii' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege zijn bloeiende en winterharde eigenschappen. Het consumeren van deze plant kan leiden tot mogelijke gezondheidsrisico's.

  Ja, Calluna vulgaris 'Hammondii' heeft een geluidsdempend effect door zijn dichte bladeren en bloemen. Het is een geschikte plant om geluid in de tuin te dempen. Het kan helpen om het geluid van bijvoorbeeld verkeer te verminderen.

 • Snoei de plant na de bloei in de zomer om de vorm te behouden en vermeerdering te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant lichtjes bij om de groei te stimuleren. Gebruik scherpe snoeischaren om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd het natmaken van de bladeren.

  Calluna vulgaris 'Hammondii' gedijt het beste in zure potgrond met een goede waterdoorlatendheid en voedingsrijk bodemleven. Een mix van turf, schors en perliet is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren op vochtigheid en indien nodig bij te voeden met geschikte voeding voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, zure grond met een lage voedingswaarde. Vermijd zware kleigrond en voeg eventueel wat turf of zand toe om de bodem zuurder te maken. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Geschikt voor rotstuinen, borders en plantenbakken.

  Om Calluna vulgaris 'Hammondii' te beschermen tegen vorst in de winter, kun je een beschermende mulchlaag van stro, bladeren of dennennaalden aanbrengen. Vermijd het gebruik van kunststof hoezen die de luchtcirculatie kunnen belemmeren. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei van de plant. Geef de plant in droge periodes voldoende water.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een speciale meststof voor zuurminnende planten. Gebruik een meststof die rijk is aan fosfor voor een gezonde groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch rond deze plant helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of houtsnippers als mulch. Breng een laag aan van ongeveer 5 cm dik rond de plant, maar houd de mulch weg van de stengels om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in zure bodems met een pH tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met specifieke meststoffen. Zure grond zorgt ervoor dat de plant voedingsstoffen beter kan opnemen en gezond blijft.

  Deze plant is gevoelig voor luizen, trips en spint. Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren en indien nodig insecticiden te gebruiken. Een goede hygiëne in de omgeving van de plant kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Hammondii' is een compacte dwergheide met kleine, lichtgroene blaadjes en overvloedige paarse bloemen die in de late zomer tot herfst bloeien. Deze heide heeft een bossige groeiwijze en wordt ongeveer 20-30 cm hoog. 'Hammondii' is zeer geschikt voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Tijdens de bloeiperiode trekt de 'Hammondii' bijen en vlinders aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.