Calluna vulgaris 'H.E. Beale'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'H.E. Beale' is een compacte en winterharde heester die bekend staat om zijn prachtige bloemen in diverse tinten roze en paars. De plant bloeit van de late zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'H.E. Beale' gedijt het beste in een goed doorlatende en zure grond en kan goed gebruikt worden als bodembedekker in rotstuinen of borders. Deze heester vereist weinig onderhoud en kan goed tegen droge omstandigheden. Het is een mooie aanvulling op een tuin met zijn kleurrijke bloemen en groene bladeren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het wordt aanbevolen om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst.

  Ja, de Calluna vulgaris 'H.E. Beale' is makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed in zure grond. Verwijder regelmatig dode bloemen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft ongeveer 30 - 40 cm ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Plant ze ook op een geschikte afstand van andere planten om te voorkomen dat ze elkaar verstikken.

  Calluna vulgaris 'H.E. Beale' groeit het best in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw zal de groei beperkter zijn en zal de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Over het algemeen heeft de plant één tot twee keer per week water nodig.

  Ja, Calluna vulgaris 'H.E. Beale' is vlinder- en bijenlokkend en trekt deze insecten aan in de tuin. Deze planten zijn zeer geliefd bij vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke bloemen. Het helpt bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en andere insecten aantrekt met zijn nectar en pollen. Daarnaast biedt de plant beschutting voor kleine dieren in de tuin. De bloeiperiode van de plant zorgt voor extra voedselbronnen voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit vanaf augustus tot en met november en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft ook geen problemen met droge bodems. Het is een geschikte tuinplant die weinig onderhoud nodig heeft.

  Nee, de Calluna vulgaris 'H.E. Beale' is niet eetbaar. Het is een tuinplant en wordt niet gebruikt voor consumptie. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve paarse bloemen en groene bladeren.

  Ja, Calluna vulgaris 'H.E. Beale' heeft de eigenschap om geluid te dempen. Dit komt voornamelijk door de dichte groei van de plant en de zachte textuur van de bladeren. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan helpen om geluidsoverlast te verminderen.

 • De struik kan na de bloei lichtjes teruggesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken voor een gezonde groei. Snoei niet te diep in het hout om bloei te stimuleren.

  Deze plant heeft matige hoeveelheden water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond en pas het water geven aan op basis van de behoeften van de plant.

  Deze plant gedijt goed in zure potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Gebruik eventueel een mix van veenmos en schors voor een optimale groei.

  De bodem dient goed doorlatend en zuur te zijn voor deze plant. Het is aan te raden om de bodem te verbeteren met veenmos of zure compost. Vermijd kalkrijke grond en zorg voor voldoende vochtigheid.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende, vochtige grond met een zure pH. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst. Het is een populaire plant voor in de tuin en gedijt goed in borders of als bodembedekker.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch aan te brengen. Plaats een beschermende hoes over de plant of verplaats de pot naar een beschermde locatie. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, maar vermijd dat de wortels constant nat zijn.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de wortels constant nat blijven. Het is aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien om de groei te bevorderen. Geef de plant ook regelmatig voeding voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische mest of speciale mest voor zuurminnende planten te gebruiken. Daarnaast is het aan te raden om de plant regelmatig water te geven en onkruid rondom de plant te verwijderen. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulchen wordt aanbevolen voor deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook om de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors.

  De plant heeft een voorkeur voor zure tot neutrale bodem. Het wordt aanbevolen om de bodem regelmatig te testen en indien nodig te bemesten met zure bodemverbeteraars. Een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5 wordt als ideaal beschouwd voor deze plant.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals bladluizen, spint en rupsen. Een natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden is door gebruik te maken van roofdieren zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Indien nodig kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen ingezet worden.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'H.E. Beale' is een compacte en winterharde heester die bekend staat om zijn prachtige bloemen in diverse tinten roze en paars. De plant bloeit van de late zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'H.E. Beale' gedijt het beste in een goed doorlatende en zure grond en kan goed gebruikt worden als bodembedekker in rotstuinen of borders. Deze heester vereist weinig onderhoud en kan goed tegen droge omstandigheden. Het is een mooie aanvulling op een tuin met zijn kleurrijke bloemen en groene bladeren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.