Calluna vulgaris 'Mies'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Mies' is een variëteit van de bekende struikheide met een compacte groeiwijze en kleine bladeren. De plant heeft paarse bloemen die in de zomer bloeien en een prachtige toevoeging zijn aan de tuin. 'Mies' wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit van augustus tot oktober. Deze struikheide staat graag op een zonnige plek en gedijt goed in zure, goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en ideaal is voor rotstuinen, borders of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven, in tegenstelling tot bladverliezende planten die hun bladeren verliezen in de herfst.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij langdurige vorstperiodes. Het is een tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Calluna vulgaris 'Mies' is een gemakkelijke plant in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zolang de plant voldoende zonlicht en water krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen.

  De plant heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te laten, zodat deze goed kan ademen en voldoende zonlicht kan ontvangen. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om concurrentie voor water en voedingsstoffen te voorkomen.

  Nee, Calluna vulgaris groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om Calluna vulgaris op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van de grond. Het is belangrijk om de grond vochtig, maar niet te drassig te houden. Let goed op de droogte van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenvriendelijk en zal zeker helpen bij het aantrekken van deze nuttige bestuivers naar uw tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het een bijen- en vlinderplant is die nectar en stuifmeel levert aan bestuivende insecten. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin en biedt het schuilplaatsen voor kleine dieren.

  'De Mies' bloeit van augustus tot en met oktober en de bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het is een sterke tuinplant die goed kan groeien in de volle zon.

  Nee, de Calluna vulgaris 'Mies' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en geen voedingsplant voor mensen. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Ja, de plant is geluidsdempend door zijn dichte groei en bladeren. Het kan dus helpen om omgevingsgeluid te verminderen.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode takken en knip de plant lichtjes terug. Overmatig snoeien kan de gezondheid van de plant schaden.

  Tuinplanten zoals deze vereisen regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Vermijd water op de bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  Calluna vulgaris 'Mies' doet het goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot zuur (pH 5,5-6,5). Een humusrijke bodem met voldoende voedingstoffen is ideaal voor deze plantensoort. Zorg er ook voor dat de bodem niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant staat graag op een zonnige plek in de tuin en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen. Het is ook mogelijk om de plant in een pot te plaatsen op een zonnige plek.

  Om Calluna vulgaris 'Mies' te beschermen in de winter, is het aan te raden om de plant te bedekken met een dikke laag mulch of stro. Ook kan een speciale winterhoes gebruikt worden om de plant te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in een goed doorlatende, vochtige bodem. Het is belangrijk om regelmatig de dode bloemen te verwijderen en de plant te bemesten in het voorjaar. Snoei de plant pas na de bloei om nieuwe bloemknoppen te stimuleren.

  Voor een gezonde groei en bloei heeft de plant behoefte aan een bemesting met een speciale heide- of rhododendronmeststof. Geef deze bemesting in het voorjaar en in de zomer volgens de aangegeven dosering. Te veel bemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus houd het aanbevolen schema goed in de gaten.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom de plant te bedekken en te beschermen tegen onkruidgroei en uitdroging. Het kan ook helpen om de bodemvochtigheid te behouden en de plant gezond te houden. Eucalyptus mulch, cacaodoppen en boomschors zijn enkele mogelijke mulchopties voor tuinplanten.

  De plant houdt van zure grond en gedijt het best in een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met speciale meststoffen. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsgebrek en een slechte groei van de plant.

  Voor een goede ongediertebestrijding bij Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te inspecteren op plagen zoals bladluizen, spintmijten en rupsen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen helpen bij het bestrijden van deze plagen. Een biologische bestrijdingsmiddel kan ook worden ingezet indien nodig.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Mies' is een variëteit van de bekende struikheide met een compacte groeiwijze en kleine bladeren. De plant heeft paarse bloemen die in de zomer bloeien en een prachtige toevoeging zijn aan de tuin. 'Mies' wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit van augustus tot oktober. Deze struikheide staat graag op een zonnige plek en gedijt goed in zure, goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en ideaal is voor rotstuinen, borders of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.