Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' is een compact groeiende, winterharde struik die bekend staat om zijn opvallende paarse bloemen. De plant bloeit van de zomer tot in de herfst en trekt vlinders en bijen aan. De bladeren van Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' zijn klein en naaldvormig en veranderen van kleur naarmate de plant ouder wordt. Deze heideplant staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende, zure grond en is geschikt voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' is een mooie toevoeging aan elke tuin en kan ook goed in potten op het terras geplant worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en zal in de winter zijn bladeren verliezen. Het is een vaste plant die in de lente en zomer bloeit met paarse bloemen. De plant staat bekend om zijn mooie kleurrijke bladeren.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke en goed bestendige plant voor de winter. Het is aanbevolen om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Snoei na de bloei om de vorm te behouden.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg voor een plek in de tuin waar hij zich vrij kan verspreiden en genoeg zonlicht kan ontvangen. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten in de tuin.

  Ja, deze plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. Het heeft minimaal 4-6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder bloeien en een minder compacte groei vertonen.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar vermijd dat deze doorweekt raakt. In de wintermaanden kan de plant iets minder water nodig hebben.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen bevatten. Het is een goede keuze voor tuinen die een diversiteit aan insecten willen aantrekken.

  Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' is gunstig voor de biodiversiteit omdat het bijen en andere insecten aantrekt met zijn nectar. Het biedt ook beschutting voor kleine dieren in de tuin. De plant verbetert de bodemstructuur en verrijkt de bodem met organisch materiaal.

  Deze plant bloeit van augustus tot november en de bloei kan wel 4-6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' is niet eetbaar. Het is voornamelijk gekweekt als tuinplant vanwege zijn decoratieve bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen door zijn compacte groeiwijze en dichte bladeren. Zet hem in een groep voor een nog beter dempend effect.

 • Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' kan het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm en compactheid te behouden. Snoei de plant tot net boven de nieuwe groeipunten. Verwijder dode of beschadigde takken voor een gezonde groei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd dat de plant in een plas water staat.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond met een zure pH-waarde. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Gebruik eventueel turfmolm om de zuurtegraad van de potgrond te verhogen.

  De Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem humusrijk is en voldoende vocht vasthoudt. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig wordt om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen strenge vorst, vooral in een pot. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en bedek de plant indien nodig met stro of een lichte mulch. Plaats de plant op een beschutte plek tegen harde wind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond. Snoei uitgebloeide bloemen voor een compacte groei. Geef in het voorjaar organische mest en zorg voor voldoende water tijdens droge periodes.

  Calluna vulgaris heeft weinig voedingsstoffen nodig en doet het goed op arme grond. Het is belangrijk om geen mest te geven die rijk is aan stikstof, dit kan schade veroorzaken aan de plant. Een dunne laag compost is voldoende voor een gezonde groei.

  Het is aan te raden om de bodem rondom deze plant te bedekken met een laag mulch om de vochtigheid te behouden en onkruidgroei te voorkomen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren als mulch. Houd de mulch ongeveer 5-10 cm van de stam van de plant om verstikking te voorkomen.

  Calluna planten hebben een voorkeur voor zure grond, met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en groeiproblemen voor de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je regelmatig controleren op luizen, spint en wolluizen. Het gebruik van een natuurlijke zeepoplossing of een insectenwerende spray kan helpen om ongedierte te bestrijden. Daarnaast kan het handig zijn om de plant regelmatig te snoeien en te zorgen voor een goede luchtcirculatie rondom de plant.

 • Omschrijving

  Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' is een compact groeiende, winterharde struik die bekend staat om zijn opvallende paarse bloemen. De plant bloeit van de zomer tot in de herfst en trekt vlinders en bijen aan. De bladeren van Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' zijn klein en naaldvormig en veranderen van kleur naarmate de plant ouder wordt. Deze heideplant staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende, zure grond en is geschikt voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. Calluna vulgaris 'Schurig's Sensation' is een mooie toevoeging aan elke tuin en kan ook goed in potten op het terras geplant worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.