Calluna vulgaris 'Tib'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Den Calluna vulgaris 'Tib' er en kompakt og vinterhårdfør busk med en busket vækstform. Planten har små skælformede blade, der om sommeren er grønne og om efteråret skifter farve til rødbrun. Sent på sommeren blomstrer 'Tib' med små lilla til lyserøde blomster, der spreder en subtil duft. Denne plante er godt tilpasset tør jord og kan vokse både i fuld sol og i halvskygge. 'Tib' er et smukt tilskud til en grænse eller stenbed og tiltrækker også bier og sommerfugle.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, Calluna vulgaris 'Tib' er stedsegrøn og beholder sine blade året rundt. Det er en hårdfør plante, der er godt rustet til kolde temperaturer. Planten hører til blandt havens planter og er perfekt til en farverig have året rundt.

  Calluna vulgaris 'Tib' er vinterhårdfør ned til cirka -15 grader Celsius. Det anbefales at beskytte planten under streng frost ved f.eks. at lægge et lag halm eller blade over den. I hårde vintre kan det også være en god idé at flytte planten indendørs midlertidigt.

  Ja, planten er nem at vedligeholde og kræver ikke meget pleje. Sørg for en solrig placering og veldrænet jord. Regelmæssig vanding og beskæring efter blomstring fremmer væksten af nye blomster.

  Calluna vulgaris 'Tib' har brug for cirka 30-40 cm plads for at kunne vokse godt. Sørg for, at planten har tilstrækkelig luftcirkulation og ikke står for tæt på andre planter. Tag også højde for plantens højde, når den er fuldvoksen.

  Calluna vulgaris 'Tib' trives bedst i fuld sol. I skyggen vil planten vokse og blomstre mindre godt. Derfor anbefales det at plante planten på et solrigt sted.

  Calluna vulgaris 'Tib' har brug for vand gennemsnitligt en til to gange om ugen. Det er vigtigt at holde jorden let fugtig, men ikke gennemblødt. Tag hensyn til regnmængden, når du bestemmer vandingsmængden.

  Ja, denne plante er kendt for at tiltrække sommerfugle og bier. Det er et godt valg for haver, der ønsker at tiltrække disse besøgende.

  Calluna vulgaris 'Tib', eller lyngplanter generelt, er gode for biodiversitet og tiltrækker bier, sommerfugle og andre bestøvere. De tilbyder også ly for og mad til små dyr i haven. Det er derfor helt sikkert en værdifuld tilføjelse til biodiversiteten i haven.

  "Calluna vulgaris 'Tib'" blomstrer fra juli til september. Blomstringsperioden kan vare op til 2 måneder.

  Denne plante kan godt tåle fuld sol og har brug for tilstrækkeligt sollys for at vokse. Det er vigtigt, at planten ikke står i skygge for længe, da dette kan hæmme væksten. Sørg for, at planten får mindst 6 timers sollys om dagen.

  Nej, planten er ikke egnet til at spise. Det er vigtigt ikke at spise planter fra haven, medmindre de udtrykkeligt er spiselige. At spise ikke-spiselige planter kan være skadeligt for helbredet.

  Ja, Calluna vulgaris 'Tib' har lyddæmpende egenskaber på grund af dens tætte vækst og bladstruktur. Det kan hjælpe med at absorbere og reducere lyd i en have eller udendørs miljø. Det er derfor et godt valg for at skabe en rolig og fredelig atmosfære omkring dit hjem.

 • Calluna vulgaris 'Tib' skal bedst beskæres efter blomstringen, som normalt sker om foråret. Fjern de visne blomster og eventuelt også de forveddede grene for at holde planten sund og kompakt. Skær ikke for dybt, så der stadig er tilstrækkeligt med vækst tilbage for ny blomstring.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er fugtig, men ikke gennemblødt. Vand planten ved roden og undgå at våde bladene.

  Planten har brug for godt drænet pottemuld for at forblive sund. Sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd for at forhindre rodrot. En blanding af pottemuld og lidt groft sand er ideel til denne plante.

  Planten trives bedst i veldrænet, sur jord. Sørg for en jord med tilstrækkelige næringsstoffer og undgå stillestående vand for at undgå rodæd. Det anbefales at teste jorden regelmæssigt og om nødvendigt gødske.

  Planten trives bedst på en solrig placering med veldrænet jord. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med lys for at vokse optimalt. Undgå for våd jord, da dette kan forårsage rådne rødder.

  For at komme igennem vinteren er det vigtigt at beskytte planten mod frost. Du kan gøre dette ved at dække planten med et lag halm eller blade. Sørg også for, at jorden er godt drænet for at undgå rodrot.

  Planten kræver regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Beskær døde grene om foråret for at holde planten sund. Giv planten let gødning om foråret for god vækst.

  Calluna vulgaris 'Tib' har brug for få næringsstoffer og er følsom over for for meget gødning. Anvend derfor en let gødning om foråret og undgå for meget kvælstof. Vælg en gødning specielt designet til lyngplanter for en god vækst og blomstring.

  At mulche med et lag organisk materiale som kompost eller barkflis hjælper med at holde jorden fugtig og forhindrer ukrudtsvækst. Mulch også om vinteren for at beskytte mod frost. Fjern gammel mulch og udskift den årligt for at opnå optimalt resultat.

  Planten trives bedst i en sur jord med en pH-værdi mellem 4,5 og 5,5. En for høj pH-værdi kan føre til problemer med vækst og sundhed af planten. Det er derfor vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og justere den om nødvendigt.

  For haveplanter som Calluna vulgaris er det vigtigt at bekæmpe skadedyr som bladlus og spindemider. Dette kan gøres ved regelmæssigt at inspicere planterne og om nødvendigt bruge insekticider. Det anbefales også at holde planterne sunde ved at gøde dem godt og give dem tilstrækkeligt med vand.

 • Beskrivelse

  Den Calluna vulgaris 'Tib' er en kompakt og vinterhårdfør busk med en busket vækstform. Planten har små skælformede blade, der om sommeren er grønne og om efteråret skifter farve til rødbrun. Sent på sommeren blomstrer 'Tib' med små lilla til lyserøde blomster, der spreder en subtil duft. Denne plante er godt tilpasset tør jord og kan vokse både i fuld sol og i halvskygge. 'Tib' er et smukt tilskud til en grænse eller stenbed og tiltrækker også bier og sommerfugle.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.