Calluna vulgaris 'Tricolorifolia'

Calluna vulgaris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calluna vulgaris 'Tricolorifolia' is een variëteit van de gewone struikheide die opvalt door zijn kleurrijke bladeren. De bladeren zijn groen, roze en crème van kleur, wat zorgt voor een mooi en opvallend contrast. Deze plant bloeit met kleine paarse bloemen die in de late zomer tot begin herfst verschijnen. De 'Tricolorifolia' heeft een compacte groeiwijze en wordt ongeveer 30-40 cm hoog. Het is een mooie toevoeging aan de tuin of border, vooral vanwege zijn opvallende bladkleuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Calluna vulgaris 'Tricolorifolia' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter en heeft een decoratieve bladverkleuring. Hij behoort tot de tuinplanten.

  Deze tuinplant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst. Overwinteren op een beschutte plek is aan te raden.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerde grond heeft en voldoende zonlicht krijgt. Regelmatig snoeien na de bloei om de vorm te behouden.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen, dus zorg voor een plek waar hij vrij kan groeien en bloeien. Houd rekening met de volwassen hoogte en breedte van de plant bij het planten in de tuin. Ruimte geven voor luchtcirculatie en voldoende zonlicht is ook belangrijk voor een gezonde groei.

  De plant groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. Deze plant kan minder goed groeien in volledige schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. In de zomer kan vaker water gegeven worden dan in de winter.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleurrijke bloemen en de nectar die ze produceren. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan elke tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  De plant Calluna vulgaris 'Tricolorifolia' is wel goed voor de biodiversiteit. Deze plant is een geliefde nectarbron voor bijen en andere bestuivers. Daarnaast trekt het ook vogels aan die zich voeden met de zaden.

  Calluna vulgaris 'Tricolorifolia' bloeit meestal in de maanden augustus en september en de bloeiperiode duurt ongeveer 4-6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft en dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes. Het is een sterke en robuuste plant die in de volle zon goed gedijt.

  Nee, de Calluna vulgaris 'Tricolorifolia' is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve bladeren en bloemen. Het consumeren ervan kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Calluna vulgaris 'Tricolorifolia' heeft de eigenschap om geluiden te dempen vanwege de dichte begroeiing en het absorberend vermogen van de bladeren en takken. Het kan helpen om geluidsoverlast in de tuin te verminderen.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, na de bloei. Verwijder dode takken en knip de plant lichtjes in vorm. Overmatig snoeien kan de groei belemmeren, dus wees voorzichtig met het snoeien van deze tuinplant.

  Geef regelmatig water aan deze plant en houd de grond vochtig, maar vermijd dat de wortels constant in natte grond staan. Geef in de zomer meer water dan in de winter en gebruik regenwater of lauw kraanwater. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tijdens droge periodes.

  De potgrond moet goed doorlatend en licht zuur zijn. Het mengsel kan bestaan uit turf, zand en wat tuinturf. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de plant voldoende water te geven.

  De Tuinplanten houdt van goed doorlatende grond en verkiest een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het behouden van de bodemkwaliteit.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind. Vermijd te natte of te droge grond.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld een laag mulch aan te brengen rond de wortels. Daarnaast is het aan te raden om de plant af te dekken met vliesdoek of jute om te voorkomen dat de kou schade veroorzaakt. Zorg er ook voor dat de planten op een beschutte plek staan en niet blootgesteld worden aan harde wind.

  Om deze plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig water te geven, maar let op dat de grond niet te nat wordt. Verwijder regelmatig dode bloemen en bladeren om de groei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en luchtcirculatie te bevorderen.

  De Calluna vulgaris 'Tricolorifolia' groeit het beste in zure grond en heeft een matige hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Het is aan te raden om in het voorjaar bemesting te geven met een speciale meststof voor heideplanten. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

  Mulch de plant met een laag organisch materiaal zoals compost of boomschors om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam ligt om schimmelvorming te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag elk jaar om de voordelen te behouden.

  Deze plant groeit het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zure grond regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf. Het is aan te raden om de grond jaarlijks te testen en de zuurgraad indien nodig aan te passen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten zoals "Calluna vulgaris 'Tricolorifolia'" kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen worden ingezet. Daarnaast helpt het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plagen om snel in te grijpen. Ook het mulchen van de grond kan helpen om ongedierte op afstand te houden.

 • Omschrijving

  De Calluna vulgaris 'Tricolorifolia' is een variëteit van de gewone struikheide die opvalt door zijn kleurrijke bladeren. De bladeren zijn groen, roze en crème van kleur, wat zorgt voor een mooi en opvallend contrast. Deze plant bloeit met kleine paarse bloemen die in de late zomer tot begin herfst verschijnen. De 'Tricolorifolia' heeft een compacte groeiwijze en wordt ongeveer 30-40 cm hoog. Het is een mooie toevoeging aan de tuin of border, vooral vanwege zijn opvallende bladkleuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.