Camellia japonica 'Mathotiana Rosea'

Camellia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' is een prachtige, groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren en grote, roze bloemen met een dubbele bloemvorm. De bloemen bloeien in het vroege voorjaar en zorgen voor een opvallende verschijning in de tuin. Deze plant staat het liefst op een beschutte plek in de halfschaduw of schaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van 2 tot 4 meter en is een echte blikvanger in de tuin. Met de juiste verzorging kan deze plant vele jaren lang prachtige bloemen produceren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' is groenblijvend en behoudt het hele jaar door zijn bladeren. Het plant behoort tot de groep van de tuinplanten die hun bladeren behouden, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. In een milde winter kan de plant buiten blijven staan.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goed doorlatende grond. Daarnaast is het aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien voor een gezonde groei.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' heeft ongeveer 1 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om voldoende licht en lucht rondom de plant te hebben. Zorg er dus voor dat de plant niet te dicht op andere planten staat.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende beschutting krijgt tegen de felle zon om optimaal te kunnen groeien. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende vochtigheid voor een gezonde groei.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de vochtigheid van de grond. Het is belangrijk om de grond niet te laten uitdrogen, maar ook niet te laten verzadigen met water. Het is raadzaam om te controleren of de grond vochtig aanvoelt voordat je water geeft.

  Ja, de Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor bestuivers zoals vlinders en bijen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van biodiversiteit.

  Ja, Camellia japonica planten trekken bestuivende insecten aan zoals bijen en vlinders, die bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Deze planten bieden ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende dieren in de tuin, waardoor ze een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Het is belangrijk om een gevarieerde tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit in de maanden februari tot en met april en de bloei kan tot wel vier weken duren.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' kan goed gedijen in de volle schaduw tot halfschaduw. Deze plant kan echter verbranden als deze te veel direct zonlicht krijgt. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen tegen felle zon.

  Nee, de bloemen van deze plant zijn niet eetbaar. Het wordt dan ook niet aanbevolen om ze te consumeren. Het zou schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

  Ja, de Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' heeft dicht blad dat geluid kan dempen. Net als veel andere tuinplanten kan het helpen om geluid te absorberen en te verminderen in een buitenruimte.

 • Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' kan het beste gesnoeid worden na de bloei, in de lente. Verwijder dode en beschadigde takken en knip eventuele uitlopers bij. Let op dat de vorm van de plant behouden blijft en snoei niet te rigoureus.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in een plas water staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te verminderen.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond een licht zure pH-waarde heeft. Voeg regelmatig meststoffen toe tijdens het groeiseizoen voor een gezonde groei.

  De Tuinplanten heeft een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond met een licht zure pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed gedraineerd is. Juiste bodemkwaliteit is essentieel voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  De Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' gedijt het beste op een beschutte plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen koude wind en vorst.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Dit kan gedaan worden door de plant in te pakken met bijvoorbeeld jute of noppenfolie. Een laag mulch rond de basis van de plant kan ook helpen bij het beschermen tegen vorst.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en verwijder vallend blad om ziektes te voorkomen. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om een algemene meststof te gebruiken die geschikt is voor bloeiende planten. Gebruik bij voorkeur een meststof met een hoog kaliumgehalte om de bloemknopvorming te stimuleren. Bemest de plant volgens de instructies op de verpakking, meestal in het voorjaar en zomer.

  Het is belangrijk om de grond rondom deze plant te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals boomschors, compost of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt.

  De plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 5,0 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en, indien nodig, bij te sturen met bijvoorbeeld turf of speciale meststoffen voor zuurminnende planten. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en een verminderde groei en bloei.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kan je ook preventief werken door regelmatig de planten te inspecteren op ongedierte en deze handmatig te verwijderen. Tot slot kan je ook gebruik maken van organische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insectenzeep.

 • Omschrijving

  Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' is een prachtige, groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren en grote, roze bloemen met een dubbele bloemvorm. De bloemen bloeien in het vroege voorjaar en zorgen voor een opvallende verschijning in de tuin. Deze plant staat het liefst op een beschutte plek in de halfschaduw of schaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Camellia japonica 'Mathotiana Rosea' kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van 2 tot 4 meter en is een echte blikvanger in de tuin. Met de juiste verzorging kan deze plant vele jaren lang prachtige bloemen produceren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.