Camellia x williamsii 'Donation'

Camellia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Camellia x williamsii 'Donation' is een winterharde groenblijvende struik met glanzende donkergroene bladeren. In het voorjaar produceert deze plant grote, roze halfgevulde bloemen met een opvallende gouden meeldraad in het midden. De bloemen van de 'Donation' staan bekend om hun langdurige bloei en hun heerlijke geur. De struik kan tot 2 meter hoog worden en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot volle zon. De Camellia x williamsii 'Donation' is een populaire keuze voor tuinen en kan gebruikt worden als solitaire struik of als haag.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt hem een mooie toevoeging aan de tuin, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen lager dan -10 graden Celsius. In de winter kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De Camellia x williamsii 'Donation' is een gemakkelijk te onderhouden plant, die weinig aandacht en speciale zorg nodig heeft. Zolang de plant regelmatig water krijgt en in de juiste grond geplant wordt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om de plant af en toe te snoeien om een gezonde groei te bevorderen.

  De Camellia x williamsii 'Donation' heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen plant met een breedte van ongeveer 2 meter. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei in toom te houden.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven. In de schaduw zal de bloei wellicht minder uitbundig zijn dan in de zon.

  De Camellia x williamsii 'Donation' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant eens per week diep water te geven. Houd de grond vochtig, maar niet drassig.

  Ja, Camellia's worden voornamelijk bestoven door hommels en soms door bijen. Het is echter niet een specifieke plant die vlinders of bijen aantrekt.

  Camellia x williamsii 'Donation' is een aantrekkelijke plant voor bijen en andere bestuivers. De plant biedt beschutting en voedsel voor verschillende insectensoorten, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor een gezonde en gevarieerde tuin.

  De plant bloeit in de maanden februari tot april en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  De plant Camellia x williamsii 'Donation' kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende vocht en bescherm de plant tegen felle middagzon.

  Nee, de Camellia x williamsii 'Donation' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn prachtige bloemen. Het consumeren van de bladeren of bloemen kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Camellia's kunnen geluidsdempend werken vanwege hun dichte en groenblijvende bladeren die geluidsgolven absorberen. Het plaatsen van deze planten kan helpen om geluidsoverlast te verminderen, vooral in een tuin of op een terras.

 • Tuinplant Camellia x williamsii 'Donation' kan het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm en vitaliteit te behouden. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip uitgebloeide bloemen weg om nieuwe groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  De Camellia x williamsii 'Donation' houdt van een goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, maar let op dat de wortels niet te nat staan. Een mix van turf en compost kan helpen bij het behouden van de juiste vochtigheidsgraad.

  De Camellia x williamsii 'Donation' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een zure pH. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal voor een optimale groei. Vermijd te natte of te droge grond, aangezien dit de gezondheid van de plant kan schaden.

  De plant vereist een standplaats in de halfschaduw of uit de volle zon. Het beste is een beschutte plek tegen koude wind. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond.

  In de winter kan het nodig zijn om tuinplanten te beschermen tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met vliesdoek of noppenfolie. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge en koude periodes.

  De plant moet regelmatig worden gesnoeid om de vorm te behouden en bloei te bevorderen. Zorg voor voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Bescherm de plant tegen vorst door te mulchen en indien nodig te beschermen met een doek.

  De Camellia x williamsii 'Donation' heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te bloeien. Gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten om de juiste voedingsstoffen te bieden. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met organisch materiaal, zoals compost of boomschors, om de bodem vochtig en koel te houden. Mulch helpt ook bij het onderdrukken van onkruid en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Het beste moment om te mulchen is in het voorjaar of de herfst.

  De plant heeft een voorkeur voor zure grond met een pH-waarde tussen 5.0 en 6.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld tuinturf. Het behouden van de juiste zuurgraad zal de gezondheid en groei van de plant bevorderen.

  Voor de plant Camellia x williamsii 'Donation' is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte, zoals bladluizen, spint en witte vlieg. Het is mogelijk om deze plagen te bestrijden met behulp van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  De Camellia x williamsii 'Donation' is een winterharde groenblijvende struik met glanzende donkergroene bladeren. In het voorjaar produceert deze plant grote, roze halfgevulde bloemen met een opvallende gouden meeldraad in het midden. De bloemen van de 'Donation' staan bekend om hun langdurige bloei en hun heerlijke geur. De struik kan tot 2 meter hoog worden en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot volle zon. De Camellia x williamsii 'Donation' is een populaire keuze voor tuinen en kan gebruikt worden als solitaire struik of als haag.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.