Caragana arborescens

Caragana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Caragana arborescens is een struik die behoort tot de vlinderbloemenfamilie en wordt ook wel Siberische judasboom genoemd vanwege de opvallende gele bloemen die in het voorjaar verschijnen. De bladeren zijn klein en geveerd, en de struik kan tot 3 meter hoog worden. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zonlicht en goed doorlatende grond. Caragana arborescens wordt vaak gebruikt als windbreker of haagplant vanwege zijn dichte groeiwijze. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is bestand tegen koude temperaturen en kan goed overleven in koudere klimaten. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede bescherming tegen strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke en langlevende plant die weinig water en snoei nodig heeft. Ideaal voor de tuin met weinig tijd voor onderhoud.

  De Caragana arborescens heeft ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en niet in de verdrukking komt te staan. Houd ook rekening met de breedte van de plant wanneer je een plek kiest om hem te planten.

  Caragana arborescens groeit het best in de volle zon en kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Het is echter aan te raden om de plant op een zonnige locatie te plaatsen voor optimale groei en bloei. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant minder uitbundig zijn.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Te veel water kan schadelijk zijn voor de plant.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen. Het trekt deze insecten aan vanwege zijn nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door zijn bloemen die insecten aantrekken en zijn bladeren die voedsel kunnen bieden aan bepaalde dieren. Het zorgt voor variatie in de tuin en draagt bij aan het ecosysteem door verschillende organismen aan te trekken. Het helpt om de diversiteit van planten en dieren te behouden in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen fel zonlicht. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  De zaden van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt in traditionele gerechten. De bladeren worden niet aanbevolen voor consumptie, vanwege de giftige stoffen die ze kunnen bevatten. Het is belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en alleen planten te eten die je zeker weet dat veilig zijn.

  Ja, de Caragana arborescens heeft dichte takken en bladeren waardoor het geluid kan absorberen en verminderen. Het kan dus dienen als een natuurlijke geluidsdemper in de tuin of langs wegen.

 • Caragana arborescens kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant indien nodig uit voor een gezonde groei. Snoei niet te rigoureus, anders kan dit de bloei beïnvloeden.

  De Caragana arborescens houdt van een vochtige grond, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is aan te raden om de grond tussen gietbeurten door licht te laten opdrogen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond. De potgrond moet rijk zijn aan voedingsstoffen en een lichtzure pH-waarde hebben. Zorg ervoor dat de pot voldoende afwateringsgaten heeft om wateroverlast te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond en kan goed gedijen in droge en zanderige bodem. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot rot. Het is aan te raden om de bodem te verbeteren met compost of organisch materiaal voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste in volle zon of lichte schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en kies een locatie met beschutting tegen harde wind. Het is een sterke plant die goed groeit in verschillende bodemsoorten.

  Zorg voor winterbescherming door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Bescherm de plant ook tegen extreme temperaturen door het gebruik van een tuinvlies of kousen. Vermijd het gebruik van plastic folie als dit de plant kan verstikken.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om zijn vorm te behouden en de bloei te bevorderen. Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes, en voed de plant in het voorjaar met meststoffen voor bloeiende planten. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten worden meestal in het voorjaar bemest met een algemene meststof voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en de meststof gelijkmatig rond de plant te verdelen. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig en zorg voor een gezonde groei.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze tuinplant. Het kan ook helpen om de grondtemperatuur te reguleren en voedingsstoffen te behouden. Denk bij mulch bijvoorbeeld aan boomschors, bladeren, houtsnippers of stro.

  De Caragana arborescens gedijt het beste in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is voor een optimale groei van deze tuinplant. De plant kan slecht groeien in zure bodems.

  Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is door regelmatig de bladeren en stelen te inspecteren op tekenen van plagen. Daarnaast kan het helpen om natuurlijke vijanden van het ongedierte aan te trekken, bijvoorbeeld door bloemen aan te planten die nuttige insecten aantrekken. Als het probleem met ongedierte te groot wordt, kan eventueel ook biologische bestrijding overwogen worden.

 • Omschrijving

  Caragana arborescens is een struik die behoort tot de vlinderbloemenfamilie en wordt ook wel Siberische judasboom genoemd vanwege de opvallende gele bloemen die in het voorjaar verschijnen. De bladeren zijn klein en geveerd, en de struik kan tot 3 meter hoog worden. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zonlicht en goed doorlatende grond. Caragana arborescens wordt vaak gebruikt als windbreker of haagplant vanwege zijn dichte groeiwijze. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.