Carpinus betulus 'Fastigiata'

Carpinus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Carpinus betulus 'Fastigiata' is een compacte en opgaande variant van de gewone haagbeuk. De boom heeft een smalle en zuilvormige groeiwijze, waardoor hij geschikt is voor smallere tuinen. In de lente verschijnen frisgroene bladeren aan de takken, die in de herfst verkleuren naar geel tot oranje. De 'Fastigiata' is winterhard en kan goed tegen snoei, waardoor hij ook als haagplant gebruikt kan worden. De plant gedijt goed op verschillende grondsoorten en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Carpinus betulus 'Fastigiata' is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant die in de lente en zomer groen blad heeft.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  De Carpinus betulus 'Fastigiata' is een makkelijk te onderhouden plant. Hij heeft weinig speciale zorg nodig en is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig snoeien en bemesten helpt de plant gezond te houden.

  De Carpinus betulus 'Fastigiata' heeft ongeveer een ruimte nodig van 2 tot 4 meter in de breedte en 8 tot 12 meter in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen en groeien. Deze plant kan het best worden geplant in een ruime tuin of parkomgeving.

  De Carpinus betulus 'Fastigiata' groeit goed in de schaduw en kan goed gedijen in een minder zonnige omgeving. Het is een sterke en robuuste plant die goed kan groeien met beperkt zonlicht. Het blad kan eventueel iets minder intens groen worden in de schaduw, maar de plant zal over het algemeen goed gedijen.

  De Carpinus betulus 'Fastigiata' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de plant. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig de grond te checken voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de onopvallende bloemen die rijk zijn aan stuifmeel en nectar. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, Carpinus betulus 'Fastigiata' is goed voor biodiversiteit, omdat het een inheemse plantensoort is die bijen en andere insecten aantrekt. Bovendien biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine dieren in de tuin.

  De "Carpinus betulus 'Fastigiata'" bloeit in de maanden april en mei, gedurende ongeveer twee weken.

  De Carpinus betulus 'Fastigiata' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Als tuinplant heeft deze soort voldoende zonlicht nodig om goed te groeien en te bloeien. Het is dus geen probleem om deze plant in de volle zon te zetten.

  Nee, de Carpinus betulus 'Fastigiata' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn opvallende vorm en bladeren. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de Carpinus betulus 'Fastigiata' heeft een dicht bladerdek dat geluid kan dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het is echter geen specifieke geluidsdempende plant.

 • Deze plant kan het beste worden gesnoeid in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om luchtcirculatie te bevorderen. Eventueel kunnen lange scheuten worden teruggesnoeid om de vorm en grootte te behouden.

  De Carpinus betulus 'Fastigiata' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen om wortelrot te voorkomen.

  De Tuinplanten Carpinus betulus 'Fastigiata' heeft een voorkeur voor goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat en regelmatig wordt bemest. Zorg er daarnaast voor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet te droog.

  Voor deze plant is een goed doorlatende grond van belang. Zorg ervoor dat de bodem humusrijk is en niet te droog. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten voor een optimale groei.

  De Carpinus betulus 'Fastigiata' gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Deze boom kan goed geplant worden in zowel kleigrond als zandgrond.

  Zorg voor winterbescherming door de stam in te pakken met jute of noppenfolie. Plaats een mulchlaag rond de wortels om ze te beschermen tegen vorst. Bescherm de plant tegen harde wind en sneeuwval.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om een mooie vorm te behouden. Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen tijdens het groeiseizoen. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken voor een gezonde uitstraling.

  Deze plant heeft niet veel bemesting nodig en kan goed gedijen op normale tuingrond. Een organische meststof in het voorjaar kan helpen om de groei te bevorderen. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulch wordt aanbevolen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm rond de plant, maar vermijd contact met de stam om rotting te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant wordt geplant, moet neutraal tot licht zuur zijn. Dit om ervoor te zorgen dat de plant goed kan groeien en gedijen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op luizen, wantsen en rupsen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij de bestrijding van ongedierte. Het is ook mogelijk om preventief gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  De Carpinus betulus 'Fastigiata' is een compacte en opgaande variant van de gewone haagbeuk. De boom heeft een smalle en zuilvormige groeiwijze, waardoor hij geschikt is voor smallere tuinen. In de lente verschijnen frisgroene bladeren aan de takken, die in de herfst verkleuren naar geel tot oranje. De 'Fastigiata' is winterhard en kan goed tegen snoei, waardoor hij ook als haagplant gebruikt kan worden. De plant gedijt goed op verschillende grondsoorten en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.