Caryopteris x clandonensis

Caryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Caryopteris x clandonensis, ook wel bekend als de blauwe spirea of de blauwe baardbloem, is een struik die bekend staat om zijn opvallende blauwe bloemen. Deze plant bloeit in de late zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. Caryopteris x clandonensis gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige locatie. Het blad van deze plant is smal en geurig en heeft een grijsgroene kleur. Deze plant kan gesnoeid worden om zijn vorm te behouden en is een mooie toevoeging aan borders of als solitaire plant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Caryopteris x clandonensis is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en blijft kaal tot het voorjaar. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius en kan dus relatief koude temperaturen verdragen tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst om schade te voorkomen. Over het algemeen gedijt deze plant goed in ons klimaat.

  Ja, Caryopteris x clandonensis is over het algemeen zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig snoeiwerk. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste grondsoorten en weinig problemen heeft met ongedierte of ziektes. Het is een ideale keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een mooie en gemakkelijk te onderhouden plant.

  Caryopteris x clandonensis heeft ongeveer 60 tot 90 cm ruimte nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen en schimmelziekten te voorkomen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten in de tuin.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en zal minder goed gedijen in de schaduw. Het is daarom belangrijk om hem op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei. In de schaduw zal hij waarschijnlijk minder bloemen produceren en minder goed groeien.

  De Caryopteris heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk de grond vochtig te houden, maar laat de plant niet in een laag water staan. In de zomer bij warm weer kan vaker water nodig zijn.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan dankzij de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging voor een tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit en het aantrekken van bestuivers. Planten van deze soort kunnen een mooie aanvulling zijn op een kleurrijke en levendige bloementuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders aantrekt en een bron van voedsel is voor bijen. Daarnaast biedt het beschutting en nestmogelijkheden voor vogels.

  Deze plant bloeit meestal van juli tot en met september. De bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. De plant is goed bestand tegen warme zomers en verdraagt droge grond goed.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt gebruikt als sierplant in tuinen vanwege de mooie bloemen en geur. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagproblemen.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempende werking doordat de bladeren en takken geluidstrillingen opvangen en absorberen. Hierdoor kan de plant helpen om geluidsoverlast in de tuin te verminderen. Het effect is echter beperkt in vergelijking met specifieke geluidsisolerende materialen.

 • De Caryopteris x clandonensis kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. Verwijder dode takken en dun de struik uit om de groei te bevorderen. Na de bloei kunt u ook wat takken wegsnoeien om de vorm van de plant te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  Voor deze Tuinplant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies bijvoorbeeld voor een mengsel dat geschikt is voor vaste planten. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig wordt.

  De bodemkwaliteit waar de planten het beste groeien is vruchtbare, goed doorlatende grond. Het liefst in de zon tot halfschaduw. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft staan. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de plant in de winter af te dekken met een dikke laag mulch. Daarnaast is het ook mogelijk om de plant te beschermen met een speciale winterhoes. Zorg er wel voor dat de grond rond de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Snoei de plant in het voorjaar tot vlak boven de grond om nieuwe groei te bevorderen. Geef de plant regelmatig water tijdens droge periodes.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig en kan prima gedijen in gewone tuingrond. Eenmalige bemesting in het voorjaar met organische meststof is voldoende. Overbemesting kan leiden tot een minder compacte groei en minder bloei.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei rondom deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors om de bodem gezond te houden. Breng de mulch aan in een laag van ongeveer 5-10 cm dik rondom de plant, maar vermijd het direct tegen de stam te leggen.

  De plant prefereert een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6.5 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of specifieke meststoffen. Een optimale zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kun je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen aantrekken. Daarnaast is regelmatig inspecteren op spint- en bladluizen belangrijk voor een gezonde groei. Als preventieve maatregel kun je de planten regelmatig besproeien met een harde straal water om eventuele plagen weg te spoelen.

 • Omschrijving

  Caryopteris x clandonensis, ook wel bekend als de blauwe spirea of de blauwe baardbloem, is een struik die bekend staat om zijn opvallende blauwe bloemen. Deze plant bloeit in de late zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. Caryopteris x clandonensis gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige locatie. Het blad van deze plant is smal en geurig en heeft een grijsgroene kleur. Deze plant kan gesnoeid worden om zijn vorm te behouden en is een mooie toevoeging aan borders of als solitaire plant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.