Caryopteris incana

Caryopteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Caryopteris incana, ook wel bekend als de blauwe spirea, is een struik die bekend staat om zijn opvallende blauwe bloemen en grijsgroene blad. Deze plant bloeit in de late zomer en herfst en trekt bijen en vlinders aan. Caryopteris incana gedijt goed in de volle zon en gedraineerde grond en kan tot 1,5 meter hoog worden. De struik kan zowel als solitaire plant worden gebruikt als in groepsbeplanting. In de winter sterft de plant bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Caryopteris incana is een bladverliezende plant. Hij verliest zijn bladeren in de herfst en is in de winter kaal.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Hierdoor kan hij overleven in gematigde en koudere klimaten. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens langdurige vorstperiodes.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water nodig en gedijt goed in de volle zon. Snoei de plant jaarlijks om de vorm en bloei te behouden.

  De plant heeft ongeveer een ruimte van 50 cm tot 1 meter nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen en te groeien. Deze planten groeien het beste als ze voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei en bloei waarschijnlijk verminderen. Het is daarom aan te raden om de plant in een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Caryopteris incana hebben over het algemeen twee keer per week water nodig, afgestemd op de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door iets te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant voldoende vocht krijgt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur en nectarrijke bloemen. Het is een aantrekkelijke keuze voor tuinen die bedoeld zijn om insecten aan te trekken.

  Ja, Caryopteris incana is goed voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Daarnaast draagt het bij aan de diversiteit in de tuin en biedt het beschutting voor kleine dieren.

  De Caryopteris incana bloeit van augustus tot oktober en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, Caryopteris incana kan goed tegen de volle zon. Het is een zonminnende plant die het beste gedijt op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is vooral bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Sommige tuinplanten kunnen geluid dempen door het absorberen en blokkeren van geluidsgolven. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen, hoewel planten meestal niet als de belangrijkste bron van geluidsisolatie worden beschouwd. Het is ook afhankelijk van factoren zoals de dichtheid en het volume van de planten.

 • Je kunt de plant in het voorjaar terugsnoeien tot circa 10 cm boven de grond om de groei en bloei te stimuleren. Verwijder ook dode of beschadigde takken. Door regelmatig te snoeien behoudt de plant een compacte vorm en blijft hij gezond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de plant water aan de basis om schimmelgroei te voorkomen.

  Potgrond met een luchtige structuur is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en vermeng het eventueel met wat compost. Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende grond die licht vochtig is. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat. Het is aan te raden om af en toe de bodem te verrijken met compost of organische meststoffen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats en kan ook goed groeien in licht-vochtige grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en voldoende luchtcirculatie krijgt voor optimale groei. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door een laag mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Ook kan het helpen om de plant te beschermen tegen koude wind en sneeuw door een schutting of beschermende doeken te plaatsen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht heeft voordat de vorst intreedt.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en goed doorlatende grond heeft. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes en snoei in het voorjaar om de plant compact te houden.

  Voor tuinplanten in het algemeen is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een universele meststof. Vervolgens kan er gedurende het groeiseizoen nog een paar keer bijgemest worden. Let hierbij op dat de meststof de juiste voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei en bloei.

  Mulchen is belangrijk voor de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren. Breng ongeveer 5-8 cm mulch aan rond de plant, zonder de stam te bedekken.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor deze plant is neutraal tot licht alkalisch (pH 6,5-7,5). Een te zure bodem kan invloed hebben op de groei en bloei van de plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met kalk.

  Houd de plant gezond door regelmatig te snoeien en voldoende water te geven om ongedierte te voorkomen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neem olie kan helpen bij het bestrijden van eventuele plagen. Controleer regelmatig op bladluizen, rupsen en spintmijten en verwijder ze indien nodig.

 • Omschrijving

  Caryopteris incana, ook wel bekend als de blauwe spirea, is een struik die bekend staat om zijn opvallende blauwe bloemen en grijsgroene blad. Deze plant bloeit in de late zomer en herfst en trekt bijen en vlinders aan. Caryopteris incana gedijt goed in de volle zon en gedraineerde grond en kan tot 1,5 meter hoog worden. De struik kan zowel als solitaire plant worden gebruikt als in groepsbeplanting. In de winter sterft de plant bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.