Catalpa erubescens 'Purpurea'

Catalpa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Catalpa erubescens 'Purpurea' is een sierlijke boom met een opvallende purperen bladkleur. De bladeren zijn hartvormig en verkleuren naar donkergroen in de zomer. In de lente bloeit de boom met witte bloemtrossen die vlinders aantrekken. De Catalpa erubescens 'Purpurea' kan tot 10 meter hoog worden en groeit het beste op een zonnige standplaats. De boom staat bekend om zijn decoratieve waarde in de tuin en trekt met zijn opvallende bladkleur direct de aandacht.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Catalpa erubescens 'Purpurea' is niet groenblijvend maar verliest zijn bladeren in de winter. De plant heeft prachtige paarsrode bladeren. Het is een sierlijke toevoeging aan de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. Deze Tuinplant kan overleven in de meeste Nederlandse tuinen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede drainage. Daarnaast kan de plant af en toe gesnoeid worden om de vorm te behouden.

  Voor deze plant is een ruimte van ongeveer 6 tot 8 meter breed en hoog aanbevolen. Zorg ervoor dat de omgeving voldoende zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond heeft. Het is ideaal om de plant voldoende ruimte te geven om zich te verspreiden en te groeien.

  Deze plant groeit het beste in de zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduw. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant nog steeds voldoende licht krijgt om goed te groeien. Over het algemeen zal de groei in de schaduw langzamer zijn dan in de zon.

  De plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1 tot 2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer de grond regelmatig om te bepalen wanneer de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een uitstekende keuze voor een biodiverse tuin.

  Ja, de Catalpa erubescens 'Purpurea' is goed voor de biodiversiteit omdat het een bron van nectar en voedsel kan zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. Daarnaast biedt het ook een schuilplaats en broedplaats voor vogels. Het kan dus zeker bijdragen aan een gevarieerde tuin en het aantrekken van verschillende soorten dieren.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken. De bloemen zijn wit met een vleugje roze en groeien in trossen aan de takken.

  Ja, de Catalpa erubescens 'Purpurea' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de bladeren, bloemen en zaden van deze plant zijn niet eetbaar. Het wordt aanbevolen om deze plant niet te consumeren.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de grote bladeren die omgevingsgeluiden absorberen. Het planten van deze boom kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de omgeving. Het is een goede keuze voor tuinen of plekken waar geluidsdemping gewenst is.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om lucht- en lichtcirculatie te bevorderen. Probeer de natuurlijke groeiwijze van de plant zoveel mogelijk te behouden.

  De Catalpa erubescens 'Purpurea' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de plant met zijn wortels in het water staat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  Gebruik voor deze plant een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Controleer regelmatig of de potgrond vochtig genoeg is, maar voorkom dat de plant met zijn wortels in het water staat.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. Zorg voor een neutrale tot licht zure bodem met voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei. Vermijd te natte of te droge grond om problemen met de wortels te voorkomen.

  De 'Catalpa erubescens 'Purpurea' gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Tuinplanten zoals Catalpa erubescens 'Purpurea' moeten beschermd worden tegen vorst in de winter. Dit kan door de plant af te dekken met stro, bladeren of een jute zak. Ook is het aan te raden om de plant bij strenge vorst te verplaatsen naar een beschutte plek.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige grond. Snoei dode takken in het voorjaar voor een gezonde groei en bloei. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De Catalpa 'Purpurea' heeft behoefte aan een voedzame bodem en kan baat hebben bij een organische meststof in het voorjaar. Het is belangrijk om de plant niet te veel te bemesten, omdat dit kan leiden tot te veel bladgroei en een minder mooie kleur van de bladeren. Het is aan te raden om de meststof gelijkmatig over de bodem te verdelen en goed te mengen met de grond.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met organisch materiaal zoals boomschors of compost om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulchen beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en verbetert de bodemstructuur. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotten te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Catalpa erubescens 'Purpurea' gedijen goed in neutrale tot licht zure bodems met een gemiddelde pH-waarde tussen 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te meten voordat je de plant in de grond zet. Het gebruik van specifieke bodemverbeteraars kan helpen om de ideale pH-waarde te behouden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u regelmatig controleren op bladluizen, rupsen en spint. Dit kan handmatig worden verwijderd of met een biologisch bestrijdingsmiddel worden behandeld. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Catalpa erubescens 'Purpurea' is een sierlijke boom met een opvallende purperen bladkleur. De bladeren zijn hartvormig en verkleuren naar donkergroen in de zomer. In de lente bloeit de boom met witte bloemtrossen die vlinders aantrekken. De Catalpa erubescens 'Purpurea' kan tot 10 meter hoog worden en groeit het beste op een zonnige standplaats. De boom staat bekend om zijn decoratieve waarde in de tuin en trekt met zijn opvallende bladkleur direct de aandacht.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.