Catalpa ovata

Catalpa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Catalpa ovata, ook bekend als de Chinese trompetboom, is een grote loofboom met een brede kroon en grote, hartvormige bladeren. In de zomer produceert hij opvallende trossen witte bloemen die lijken op trompetten. Na de bloei ontwikkelen zich lange, smalle peulen met kleine zaden. Deze boom groeit het beste in een zonnige plek met goed doorlatende grond en is relatief eenvoudig te onderhouden. De Catalpa ovata is een mooie toevoeging aan elke tuin vanwege zijn decoratieve bloemen en interessante bladvorm.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft geen speciale verzorging nodig en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor een gezonde groei.

  Catalpa ovata heeft een ruimte nodig om te groeien van ongeveer vier tot zes meter breed en hoog. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Zorg voor een locatie met voldoende zonlicht en goede grondkwaliteit.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en veerkrachtige plant die gedijt in verschillende lichtomstandigheden. Zorg voor voldoende water en voeding voor een gezonde groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Idealiter geef je de plant 1-2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de grote en opvallende bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging voor tuinen die bijen en vlinders willen aantrekken. De bloemen zijn een belangrijke voedselbron voor deze insecten.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door insecten aan te trekken met zijn bloemen en bladeren. Daarnaast biedt de plant vogels beschutting en voedsel door zijn dichte bladerdek en zaden. Het zorgt zo voor een gevarieerde en levendige tuinomgeving.

  De plant bloeit van juni tot augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en heeft graag een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. De plant gedijt goed in een zonnige tuin.

  Nee, de bladeren en zaden van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om deze plant niet te eten.

  Ja, de bladeren van deze plant staan bekend om hun geluidsdempende eigenschappen. Dit komt door de grote oppervlakte en de vorm van de bladeren. Hierdoor kunnen geluidsgolven geabsorbeerd worden en wordt het geluid gedempt.

 • Snoei de plant in het voorjaar lichtjes om de vorm te behouden en dode of beschadigde takken te verwijderen. Verwijder ook regelmatig uitlopers om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te drassig wordt. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd het nat maken van de bladeren.

  Bij het planten van deze tuinplant is het belangrijk om te kiezen voor een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant. Het gebruik van speciale potgrond voor bloeiende planten kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Catalpa ovata heeft een voorkeur voor een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze plant groeit het beste in vruchtbare grond en houdt van een licht zure tot neutrale pH. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem voor een gezonde groei.

  Deze plant groeit het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst om de groei te bevorderen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch aan te brengen rondom de wortels. Je kunt de takken ook inpakken met jute of vliesdoek om ze te beschermen tegen extreme kou. Zorg er daarnaast voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Snoei de plant in het late voorjaar of vroege zomer om de vorm en grootte te behouden. Zorg voor regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant af en toe wat meststoffen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Catalpa ovata hebben baat bij bemesting om gezond en sterk te groeien. Gebruik organische meststoffen in het voorjaar voor een goede groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden, onkruidgroei te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren voor optimale groei en gezondheid. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors, bladeren of compost en breng een laag aan van ongeveer 5-10 cm rond de basis van de plant. Vernieuw de mulch jaarlijks voor de beste resultaten.

  Tuinplanten gedijen het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei en bloei van de plant. Zorg dus voor de juiste zuurgraad om optimale groeiomstandigheden te creëren voor tuinplanten zoals Catalpa ovata.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op tekenen van plagen zoals bladluizen, rupsen en spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ingezet worden als biologische bestrijding. Daarnaast kunnen verschillende biologische of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt volgens de instructies op de verpakking.

 • Omschrijving

  De Catalpa ovata, ook bekend als de Chinese trompetboom, is een grote loofboom met een brede kroon en grote, hartvormige bladeren. In de zomer produceert hij opvallende trossen witte bloemen die lijken op trompetten. Na de bloei ontwikkelen zich lange, smalle peulen met kleine zaden. Deze boom groeit het beste in een zonnige plek met goed doorlatende grond en is relatief eenvoudig te onderhouden. De Catalpa ovata is een mooie toevoeging aan elke tuin vanwege zijn decoratieve bloemen en interessante bladvorm.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.