Celastrus scandens

Overig klimplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Celastrus scandens, ook bekend als klimwonderboom of bitterzoet, is een klimplant die tot 9 meter hoog kan groeien. De plant heeft groenblijvende bladeren en produceert kleine witte bloemen gevolgd door felgekleurde oranje bessen. Deze bessen zijn giftig voor mensen, maar worden graag gegeten door vogels. Celastrus scandens gedijt goed in zonlicht tot halfschaduw en kan gebruikt worden als decoratieve klimplant in tuinen of op pergola's. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant verkleurt en valt in de herfst. Het is een klimplant die vaak gebruikt wordt voor de beklimming van hekwerken en pergola's.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 °C. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant bij een temperatuur onder -10 °C te beschermen met bijvoorbeeld een jutezak of vliesdoek.

  Ja, deze plant is vrij gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig verzorging. Het is een sterke klimplant die goed gedijt in de tuin. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  "Celastrus scandens" heeft veel ruimte nodig om te kunnen groeien, met een aanbevolen afstand van minimaal 2-3 meter tussen de planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen breiden en te klimmen zonder andere planten in de weg te zitten. Het is belangrijk om deze plant ruimte te geven om zich optimaal te ontwikkelen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt voor een optimale groei. De plant kan minder snel groeien en minder bloemen produceren als deze zich in de volledige schaduw bevindt.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de droogte van de grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken. Het is raadzaam om de grond tussen de gietbeurten door licht te laten opdrogen.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. Het is een goede keuze voor een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze klimplant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en een schuilplaats biedt voor kleine dieren. Daarnaast kan het zorgen voor meer variatie in de tuin en de ecosystemen helpen in balans te houden.

  Deze klimplant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar, maar ze worden niet algemeen aangeraden om te eten vanwege hun bittere smaak en potentieel giftige eigenschappen. Er zijn andere eetbare planten die veiliger zijn om te consumeren.

  Ja, de plant Celastrus scandens kan geluid dempen vanwege zijn dichte en weelderige bladeren die geluidsgolven absorberen. Het is daarom een goede keuze voor tuinen of buitenruimtes waar geluidsoverlast verminderd moet worden.

 • De plant kan het beste gesnoeid worden in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Snoei ook regelmatig om de groei te bevorderen en te voorkomen dat de plant te groot wordt.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels in water blijven staan om rotting te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem van gemiddelde kwaliteit met een neutrale zuurgraad. Zorg voor voldoende voeding en vochtigheid in de bodem voor optimale groei. Zware kleigrond kan worden verbeterd door compost toe te voegen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende bodem die vochtig blijft. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de voet van de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen de kou. Daarnaast kan het helpen om de plant te omwikkelen met jute of speciaal vliesdoek om te voorkomen dat de takken beschadigd raken door extreme weersomstandigheden. Als de plant in een pot staat, is het verstandig om deze naar een beschutte plek te verplaatsen tijdens de wintermaanden.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral in droge periodes. Snoei de plant regelmatig om de groei te bevorderen en gezond te houden. Geef meststoffen voor planten om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte een evenwichtige bemesting om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is raadzaam om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen en tijdens het groeiseizoen bij te mesten. Een teveel aan mest kan leiden tot beschadiging van de plant.

  Het gebruik van mulch helpt bij het voorkomen van onkruidgroei, het vasthouden van vocht in de bodem en het beschermen van de wortels tegen koude temperaturen. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers. Mulch wordt in een laag rond de plant aangebracht en regelmatig vernieuwd voor optimale voordelen.

  De plant groeit het beste op een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 wordt aanbevolen voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en niet te veel vocht vasthoudt.

  De plant kan gevoelig zijn voor aanvallen van bladluizen, rupsen en slakken. Het is aan te raden om regelmatig te controleren op eventuele plagen en zo nodig biologische of chemische bestrijdingsmethoden toe te passen. Met de juiste zorg kunnen plagen op een effectieve manier bestreden worden, zodat de plant gezond blijft.

 • Omschrijving

  Celastrus scandens, ook bekend als klimwonderboom of bitterzoet, is een klimplant die tot 9 meter hoog kan groeien. De plant heeft groenblijvende bladeren en produceert kleine witte bloemen gevolgd door felgekleurde oranje bessen. Deze bessen zijn giftig voor mensen, maar worden graag gegeten door vogels. Celastrus scandens gedijt goed in zonlicht tot halfschaduw en kan gebruikt worden als decoratieve klimplant in tuinen of op pergola's. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.