Chaenomeles speciosa

Chaenomeles

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chaenomeles speciosa, ook wel Japanse kwee genoemd, is een bladverliezende struik met doornige takken en mooie bloemen in de lente. De bloemen zijn meestal roze, rood of wit van kleur en trekken vlinders en bijen aan. Na de bloei verschijnen eetbare vruchten die lijken op kleine appels of peren. De struik staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond en kan gebruikt worden als haagplant of solitair in de tuin. Chaenomeles speciosa is redelijk winterhard en vraagt weinig onderhoud.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. Het is een bladverliezende struik die in de winter kaal zal zijn.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant te beschermen bij temperaturen onder deze grens. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen tijdens de wintermaanden om schade te voorkomen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het gedijt goed in verschillende soorten grond en heeft weinig water nodig. Snoei jaarlijks na de bloei voor een gezonde groei.

  Chaenomeles speciosa heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg voor een ruime plantplaats in de tuin, waar de plant vrij kan groeien. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en geef voldoende afstand tot andere planten of obstakels.

  De plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei en bloei van de plant verminderen. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  Tuinplanten zoals deze hebben meestal één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten goed te laten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, ik ben vlinder- en bijenlokkend. Mijn bloemen trekken deze nuttige insecten aan, wat bijdraagt aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Plant mij dus gerust als een mooie toevoeging aan jouw tuin!

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en fruit. Daarnaast kan het dienen als schuilplaats voor kleine dieren. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  De plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer twee tot drie weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar voor mens en dier. Ze kunnen rauw gegeten worden of verwerkt worden in jam, gelei of gebak. Het overige deel van de plant is niet eetbaar.

  De plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen.

 • Knip na de bloei de takken die zijn uitgebloeid tot op de basis weg. Verwijder dode en beschadigde takken in het vroege voorjaar. Knip de plant regelmatig bij om een compacte vorm te behouden.

  De Tuinplanten heeft matig vochtige grond nodig en mag niet te nat staan. Geef water wanneer de grond droog begint aan te voelen, vooral tijdens warme zomers. Vermijd water op de bladeren om rot en ziektes te voorkomen.

  Chaenomeles speciosa gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de plant met zijn wortels in het water staat.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig maar niet te nat is en een neutrale pH-waarde heeft. Zorg voor voldoende voedingstoffen in de bodem voor een optimale groei en bloei van deze plant.

  De Chaenomeles speciosa groeit het best op een zonnige standplaats, maar kan ook lichte schaduw verdragen. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd plekken die regelmatig wateroverlast hebben. Deze tuinplant gedijt goed in een beschutte locatie.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan er een mulchlaag van bladeren of stro rond de wortels worden aangebracht. Daarnaast kan de plant worden afgedekt met vliesdoek of jute om hem te beschermen tegen koude wind en vorstschade. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en eventuele beschadigde takken te verwijderen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Voor Tuinplanten is het in het algemeen aan te raden om in het voorjaar organische mest te geven, zoals compost of gedroogde koemest. Daarnaast kan er tijdens het groeiseizoen ook vloeibare meststof worden toegevoegd om de plant van extra voedingsstoffen te voorzien. Let op dat de plant niet te veel bemesting krijgt, dit kan schade veroorzaken.

  Mulch is aan te bevelen voor de tuinplant Chaenomeles speciosa, omdat het de bodem vochtig houdt, onkruid onderdrukt en voedingsstoffen vasthoudt. Het kan worden aangebracht in het voorjaar en de herfst rond de basis van de planten. Geschikte mulchmaterialen zijn compost, boomschors en houtsnippers.

  Chaenomeles speciosa gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze plant. Zorg voor een goed doorlatende bodem om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van methoden zoals het regelmatig controleren op bladluis en spint. Het is ook aan te raden om natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, aan te trekken om zo het ongedierte te bestrijden. Daarnaast kunt u ook preventieve maatregelen nemen, zoals het verwijderen van aangetaste bladeren en takken.

 • Omschrijving

  Chaenomeles speciosa, ook wel Japanse kwee genoemd, is een bladverliezende struik met doornige takken en mooie bloemen in de lente. De bloemen zijn meestal roze, rood of wit van kleur en trekken vlinders en bijen aan. Na de bloei verschijnen eetbare vruchten die lijken op kleine appels of peren. De struik staat graag op een zonnige plek in goed doorlatende grond en kan gebruikt worden als haagplant of solitair in de tuin. Chaenomeles speciosa is redelijk winterhard en vraagt weinig onderhoud.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.