Chaenomeles speciosa 'Rubra'

Chaenomeles

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Chaenomeles speciosa 'Rubra' is een kleine struik die bekend staat om zijn prachtige rode bloemen die in het vroege voorjaar bloeien. De bloemen verschijnen voordat het blad verschijnt en trekken bijen en andere bestuivers aan. Na de bloei kunnen er kleine, appelachtige vruchten groeien die vaak in de herfst rijpen en eetbaar zijn. De struik gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en kan worden gebruikt als solitaire plant of als onderdeel van een haag. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en langzaam groeit.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend maar verliest zijn blad in de winter. De bladeren zullen weer terugkomen in het voorjaar. Het is een tuinplant die zorgt voor opvallende bloemen in het voorjaar.

  De Chaenomeles speciosa 'Rubra' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus redelijk goed tegen koude temperaturen en kan over het algemeen goed overleven in ons klimaat. Het is wel aan te raden om de plant bij strenge vorst extra te beschermen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is een sterke plant die weinig verzorging nodig heeft en weinig problemen ondervindt. Het is belangrijk om af en toe te snoeien om de plant gezond te houden.

  Chaenomeles speciosa 'Rubra' heeft ongeveer 150 cm ruimte nodig om goed te groeien en te kunnen bloeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht en lucht krijgt, dus plant hem niet te dicht op andere planten. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  De plant groeit het beste op een plek met volle zon of halfschaduw. In de volle schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek te planten.

  De tuinplant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft maar niet drassig wordt. Het is belangrijk om tijdens droge periodes regelmatig te controleren of de plant voldoende water krijgt.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend en zal deze insecten aantrekken in je tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in je buitenruimte.

  Ja, door het aantrekken van bestuivende insecten zoals bijen en vlinders draag je bij aan de biodiversiteit in jouw tuin. Daarnaast zorgt de plant voor voedsel en beschutting voor verschillende soorten dieren. Het integreren van deze plant in jouw tuin kan dus bijdragen aan de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit normaal gesproken in de maanden maart, april en mei en de bloei kan tot ongeveer drie weken duren.

  Ja, Chaenomeles speciosa 'Rubra' kan goed tegen de volle zon. Ze verdragen zowel volle zon als halfschaduw, maar in de volle zon bloeien ze rijker. Zorg wel voor voldoende vocht als ze in de volle zon staan.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar. Het is beter om ze niet te consumeren, omdat ze giftig kunnen zijn. Het is vooral een decoratieve plant voor in de tuin.

  Ja, de plant heeft het vermogen om geluid te dempen dankzij zijn dichte bladeren en takkenstructuur. Dit kan helpen om geluidsoverlast in de omgeving te verminderen. Planten met dichte bladeren en takken hebben over het algemeen een geluidsdempend effect.

 • Deze plant dient te worden gesnoeid direct na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Het snoeien van deze plant kan het beste worden uitgevoerd in het voorjaar.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het blad om schimmelziekten te voorkomen.

  Chaenomeles speciosa 'Rubra' groeit het best in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt, maar ook goed water kan afvoeren. Gebruik bij voorkeur potgrond voor tuinplanten met toegevoegde meststoffen voor een optimale groei.

  "Chaenomeles speciosa 'Rubra' gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die licht zuur tot neutraal is. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Een bodem met een goede structuur en voldoende voedingsstoffen zal de groei en bloei van de plant bevorderen."

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschutting krijgt tegen harde wind. Deze tuinplant heeft behoefte aan voldoende vocht, maar verdraagt geen wateroverlast.

  Voor de winterbescherming van deze Tuinplant is het aan te raden om de plant te mulchen met bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een beschermende laag van fleece of jute over de plant worden geplaatst om de takken te beschermen. Zorg er ook voor dat de plant niet te nat staat tijdens de wintermaanden om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken en uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen. Geef de plant af en toe wat mest voor een gezonde groei en bloei.

  Tuinplanten zoals deze kunnen in het voorjaar worden bemest met een algemene meststof voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid meststof te gebruiken en deze gelijkmatig rond de plant te verspreiden. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus het is verstandig om de instructies op de verpakking te volgen.

  Het is aan te raden om de plant te voorzien van een laag mulch rond de wortels om vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  De Tuinplanten gedijen het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel. Een goed uitgebalanceerde pH-waarde zorgt voor optimale groei en bloei van de plant.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op eventueel ongedierte zoals bladluizen, spintmijten of rupsen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan helpen om het ongedierte onder controle te houden. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Chaenomeles speciosa 'Rubra' is een kleine struik die bekend staat om zijn prachtige rode bloemen die in het vroege voorjaar bloeien. De bloemen verschijnen voordat het blad verschijnt en trekken bijen en andere bestuivers aan. Na de bloei kunnen er kleine, appelachtige vruchten groeien die vaak in de herfst rijpen en eetbaar zijn. De struik gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en kan worden gebruikt als solitaire plant of als onderdeel van een haag. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en langzaam groeit.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.