Cistus aguilarii

Cistus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cistus aguilarii is een kleine, groenblijvende struik die behoort tot de Cistaceae-familie. De plant heeft smalle bladeren en produceert opvallende, witte bloemen met gele meeldraden in de zomer. Cistus aguilarii gedijt goed in zonnige en droge omstandigheden en heeft weinig water nodig. Deze plant trekt vaak bijen en vlinders aan door zijn nectarrijke bloemen. Vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk wordt Cistus aguilarii vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of mediterrane tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor kleur en structuur in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Het is een mooie toevoeging aan de tuin met zijn groene bladeren.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Biedt extra bescherming bij lagere temperaturen om vorstschade te voorkomen. Deze plant kan het beste worden beschermd tegen extreme vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende omstandigheden.

  Cistus aguilarii heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen exemplaar. Zorg voor voldoende afstand tussen planten om concurrentie te voorkomen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De plant groeit het beste in de volle zon en kan minder goed gedijen in de schaduw. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed bloeien.

  De plant heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft maar niet doorweekt. Geef water aan de plant wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor een tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Cistus aguilarii draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Het biedt ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende insecten. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het behoud van biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze tuinplant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant goed water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en bladeren. Het wordt niet aanbevolen om de plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft dichte, groenblijvende bladeren die geluid kunnen absorberen en helpen bij het dempen van geluiden in de omgeving. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille tuin of buitenruimte.

 • De Tuinplanten moeten regelmatig worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en verwijder bloemen na de bloei om de plant gezond te houden. Gebruik scherpe snoeischaren om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes en in de zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer de bodem voordat je water geeft, op droogte.

  De plant doet het goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar houd de grond vochtig. Gebruik bij voorkeur potgrond met toegevoegde meststoffen om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen.

  Cistus aguilarii groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid. De bodem moet een neutrale tot zure pH hebben en mag niet te nat zijn. Het is belangrijk om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen en water om gezond te blijven.

  De plant verlangt een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst in de winter. Kan zowel in de volle grond als in een pot groeien.

  Voor winterbescherming kun je de plant het beste bedekken met een laag mulch, zoals bladeren of stro. Eventueel kun je ook een beschermende doek of jute zak gebruiken om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant goed is ingepakt voordat de koudste temperaturen toeslaan.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Het is belangrijk om organische meststoffen te gebruiken die specifiek zijn samengesteld voor tuinplanten. Een evenwichtige bemesting zorgt voor een goede ontwikkeling en bloei van de planten.

  Mulch is een laag organisch materiaal die rond de plant wordt gelegd om de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te remmen en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan gemaakt worden van verschillende materialen zoals houtsnippers, bladeren, stro of compost. Het regelmatig aanbrengen van mulch kan de gezondheid en groei van tuinplanten bevorderen.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een lichtzure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een goede zuurgraad bevordert de gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kunnen neemolie of een oplossing van water en zeep worden gebruikt om ongedierte zoals bladluizen te bestrijden. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en verwijder regelmatig dode bladeren om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Cistus aguilarii is een kleine, groenblijvende struik die behoort tot de Cistaceae-familie. De plant heeft smalle bladeren en produceert opvallende, witte bloemen met gele meeldraden in de zomer. Cistus aguilarii gedijt goed in zonnige en droge omstandigheden en heeft weinig water nodig. Deze plant trekt vaak bijen en vlinders aan door zijn nectarrijke bloemen. Vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk wordt Cistus aguilarii vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of mediterrane tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.