Cistus creticus

Cistus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cistus creticus, ook wel bekend als de Cretaanse roos of Cretan rockrose, is een groenblijvende struik afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De plant heeft aromatische bladeren en bloeit in de lente en zomer met grote, roze bloemen. Cistus creticus gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. De plant trekt bijen en vlinders aan en wordt vaak gebruikt in rotstuinen en mediterrane tuinen. Cistus creticus staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt in kruidengeneeskunde.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, ik ben groenblijvend en behoud mijn bladeren gedurende het hele jaar. Mijn bladeren zorgen ervoor dat ik ook in de winter een mooie aanblik heb in de tuin. Ik behoud dus mijn groene uitstraling, zelfs in koudere seizoenen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. In Nederland kan de plant buiten blijven als de winter niet te streng is.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water nodig en gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw. Ook vereist het geen speciale bemesting.

  Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zich te kunnen verspreiden en groeien. Zorg voor een plek waar de plant zich vrij kan ontwikkelen en genoeg licht en lucht krijgt. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Cistus creticus groeit het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant te planten op een plek waar hij minstens 6 uur per dag zonlicht krijgt voor optimale groei en bloei. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien.

  De plant heeft wekelijks water nodig in de zomermaanden, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang nat blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant staat bekend als vlinderlokkend en trekt ook bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor het aantrekken van deze nuttige bestuivers.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit in de tuin omdat het insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast kan het dienen als schuilplaats voor kleine dieren en bijdragen aan de bestuiving van andere planten.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien en bloeien. Verder heeft de plant weinig last van zonlicht en kan het goed verdragen.

  De plant Cistus creticus is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, aangezien het mogelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het is beter om deze plant als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  Ja, de plant heeft dichtbegroeide bladeren die geluid kunnen absorberen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van omgevingsgeluiden.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt best na de bloei in het voorjaar. Verwijder dode takken en snoei om de vorm te behouden. Let op dat je niet te veel terugsnoeit, anders kan de plant minder goed bloeien.

  De plant heeft een voorkeur voor droge grond en heeft weinig water nodig. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen het water geven door om wortelrot te voorkomen. In de zomer kan de plant af en toe wat extra water gebruiken tijdens langdurige droge periodes.

  De plant heeft goed doorlatende potgrond nodig. Zorg voor een mengsel van potgrond en scherp zand. Vermijd te vochtige grond om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die neutraal tot licht alkalisch is. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en vermijd zware, vochtige grond. Een zanderige of rotsachtige bodem is ideaal voor deze plant.

  De Cistus creticus gedijt het beste op een zonnige standplaats en heeft behoefte aan goed doorlatende en droge grond. Het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen harde wind om beschadiging van de bloemen te voorkomen. De plant kan goed groeien in een border, rotstuin of mediterrane tuin.

  In de winter is het raadzaam om een mulchlaag van bijvoorbeeld bladeren of stro rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook kan het helpen om de plant te beschermen tegen harde wind en regen door bijvoorbeeld een beschermende hoes of scherm te plaatsen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt gedurende de wintermaanden om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is droogtetolerant. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar licht te snoeien om de vorm te behouden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig en kan gedijen op arme grond. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed doorlatende bodem en om matig te bemesten in het groeiseizoen. Gebruik bij voorkeur een meststof met een lage stikstofgehalte om een te snelle groei te voorkomen.

  Mulch is erg nuttig voor deze tuinplant omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de grondtemperatuur te reguleren. Het is het beste om organische mulchmaterialen zoals compost, bladeren of houtsnippers te gebruiken rond de basis van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat ruimte rond de stelen om verstikking te voorkomen.

  Cistus creticus gedijt het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6 en 7.5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat blijft staan, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van wat organisch materiaal kan de kwaliteit van de bodem verbeteren.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen en spint. Deze plaaginsecten kunnen schade aanrichten aan de bladeren en bloemen. Het is aan te raden om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om het ongedierte te verwijderen.

 • Omschrijving

  Cistus creticus, ook wel bekend als de Cretaanse roos of Cretan rockrose, is een groenblijvende struik afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. De plant heeft aromatische bladeren en bloeit in de lente en zomer met grote, roze bloemen. Cistus creticus gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. De plant trekt bijen en vlinders aan en wordt vaak gebruikt in rotstuinen en mediterrane tuinen. Cistus creticus staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt vaak gebruikt in kruidengeneeskunde.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.