Cistus pulverulentus

Cistus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Cistus pulverulentus, ook wel bekend als de zonneroosje, is een groenblijvende struik met zilverkleurige bladeren en felroze bloemen. De bloemen hebben een donkere vlek aan de basis van de bloemblaadjes en bloeien in de lente en zomer. Deze plant groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Cistus pulverulentus trekt bijen en vlinders aan en kan gebruikt worden als bodembedekker of in borders en rotstuinen. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed bestand is tegen droogte.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze als tuinplant vanwege zijn permanente groene uitstraling.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant te beschermen bij strenge vorst. Deze plant vereist een beschutte standplaats in de tuin.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en droogtetolerante plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. Met regelmatig water geven en snoeien zal de plant gezond blijven.

  De Cistus pulverulentus heeft veel ruimte nodig en kan het beste geplant worden met ongeveer 1 meter afstand tussen elke plant. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om gezond te groeien en zich te ontwikkelen. Houd er rekening mee dat de planten in de loop van de tijd groter kunnen worden en meer ruimte nodig hebben.

  Nee, de plant groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft weinig water nodig en moet goed uitdrogen tussen de gietbeurten door. Het is aan te raden om de plant 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin de plant groeit. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor in de tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, de "Cistus pulverulentus" trekt insecten aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt ook beschutting en voedsel voor kleine dieren, wat de diversiteit aan fauna kan vergroten. Over het algemeen kan worden gesteld dat de plant positief bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit meestal van mei tot juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is om de plant gezond te houden. In de zomer kan het geen kwaad om de plant wat extra water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de plant Cistus pulverulentus is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen en bladeren. Het is belangrijk om geen planten te eten waarvan niet bekend is of ze eetbaar zijn.

  Ja, deze plant heeft dicht bladerdek en kan daardoor geluid enigszins dempen. Het is echter geen primaire eigenschap van de plant.

 • Deze plant heeft weinig snoei nodig, maar indien nodig kan je na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen. Verwijder af en toe ook dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of na de bloei.

  De plant heeft matig water nodig en moet goed gedraineerde grond hebben. Geef in de lente en zomer regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten opdroogt. In de herfst en winter kan de plant met rust gelaten worden en heeft hij weinig water nodig.

  De Cistus pulverulentus gedijt het best in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Kies voor een potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei.

  Cistus pulverulentus gedijt het best in goed doorlatende, droge grond met een neutrale tot zure pH. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en vermijd te natte of te compacte grond. Voeg indien nodig compost of organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige locatie staat en beschermd wordt tegen harde wind. De grond moet goed doorlatend en droog zijn, vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Deze plant gedijt goed in een mediterraans klimaat.

  Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen vorst in de winter door mulch rond de wortels aan te brengen. Plaats een beschermende laag zoals stro of dennentakken over de plant om vorstschade te voorkomen. Verplaats indien mogelijk de plant naar een beschutte locatie tijdens de koudste maanden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is droogtetolerant. Snoei na de bloei om de vorm te behouden. Geef in droge periodes regelmatig water.

  Voor een optimale groei en bloei van deze plant is het aan te raden om hem in het voorjaar te bemesten met een universele meststof. Zorg ervoor dat de meststof goed wordt ingewerkt in de grond rondom de plant. Geef de plant geen te hoge dosis mest om schade te voorkomen.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren voor een gezonde groei van de plant. Het wordt aanbevolen om een mulchlaag van ongeveer 5-10 cm dik aan te brengen rondom de plant, maar laat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor de beste resultaten.

  Tuinplanten zoals Cistus pulverulentus gedijen goed in goed doorlatende, neutrale tot licht zure grond met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen voor een optimale groei en bloei.

  De Tuinplanten categorie . Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij deze plant is door regelmatig inspectie uit te voeren en aangetast blad of ongedierte handmatig te verwijderen. Ook kan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes helpen om ongedierte onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Cistus pulverulentus, ook wel bekend als de zonneroosje, is een groenblijvende struik met zilverkleurige bladeren en felroze bloemen. De bloemen hebben een donkere vlek aan de basis van de bloemblaadjes en bloeien in de lente en zomer. Deze plant groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Cistus pulverulentus trekt bijen en vlinders aan en kan gebruikt worden als bodembedekker of in borders en rotstuinen. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed bestand is tegen droogte.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.