Clematis alpina

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis alpina is een klimmende plant met prachtige, enkele of dubbele bloemen in verschillende kleuren zoals blauw, roze, wit en paars. De bloemen bloeien in het voorjaar en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant groeit het beste op een zonnige plek in vochtige, goed doorlatende grond. Clematis alpina kan een hoogte bereiken van 2 tot 4 meter en is ideaal voor het laten groeien langs schuttingen, pergola's of hekwerken. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist maar wel regelmatig gesnoeid moet worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Clematis alpina is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de winter.

  Deze winterharde plant kan temperaturen tot -25 graden Celsius verdragen en is daarmee geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst wel te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch. Deze tuinplant is dus goed bestand tegen koude temperaturen.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om de groei te bevorderen. Zorg daarnaast voor voldoende ondersteuning en een goede standplaats met voldoende zonlicht.

  Clematis Alpina heeft ruimte nodig om te groeien en zich uit te strekken, daarom is het belangrijk om hem voldoende ruimte te geven. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien zonder belemmerd te worden. Het is het beste om de plant in een ruime en goed doorlatende grond te planten om een gezonde groei te bevorderen.

  Clematis alpina groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. In de schaduw kan de groei van Clematis alpina belemmerd worden.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen genoeg aan één keer per week water geven. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar niet te verzadigen. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de overvloedige nectar die ze produceren. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin die een levendige en diverse biodiversiteit aantrekt.

  Ja, deze plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor een gevarieerde habitat en voedselbron voor verschillende diersoorten. Het is dus zeker goed voor de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 4 weken.

  Clematis alpina kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Ook is het aan te raden om de bodem goed vochtig te houden.

  Nee, de Clematis alpina is niet eetbaar. Het is belangrijk om te weten dat sommige planten in de tuin giftig kunnen zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te consumeren.

  Clematis alpina is niet geluidsdempend, maar kan wel een groene afscheiding vormen in de tuin. Het blad kan geluid enigszins absorberen, maar verwacht geen grote dempingseffecten van deze plant. Andere planten kunnen beter geschikt zijn voor geluidsreductie in de tuin.

 • De plant moet jaarlijks worden gesnoeid, bij voorkeur direct na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de overige takken lichtjes om de vorm te behouden. Het is belangrijk om de plant niet te rigoureus te snoeien, omdat dit de bloei kan verminderen.

  Geef de grond regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd dat de plant constant natte voeten heeft.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg voor voldoende vochtigheid, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan. Voeg regelmatig organische meststoffen toe om de plant te voeden en te ondersteunen tijdens het groeiseizoen.

  Clematis alpina gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige bodem. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende humus om de groei en bloei te stimuleren. Vermijd te natte of te droge grond, dit kan de gezondheid van de plant beïnvloeden.

  De Clematis alpina gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Plant de Clematis alpina bij voorkeur tegen een klimrek of pergola.

  Voor de winter is het aan te raden om de basis van de plant te mulchen met bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Ook kan een laagje compost rond de plant helpen bij het beschermen tegen de kou. Wanneer er strenge vorst voorspeld wordt, kan een laagje vliesdoek over de plant worden gelegd ter bescherming.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en vocht krijgt. Snoei de plant na de bloei om de vorm en de gezondheid te behouden. Voeg regelmatig meststoffen toe om de groei te stimuleren.

  Gebruik een organische meststof in het voorjaar om de groei te stimuleren. Herhaal de bemesting halverwege het groeiseizoen voor een gezonde en bloeiende plant. Overbemesting kan leiden tot een teveel aan bladgroei en een verminderde bloei.

  Mulchen is belangrijk voor de tuinplant en helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal zoals compost, stro of houtsnippers te gebruiken als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt om het risico op schimmel- en rotziekten te verminderen.

  Deze plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een te zure of te basische bodem kan de groei van deze plant belemmeren en leiden tot voedingsproblemen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor een effectieve ongediertebestrijding bij deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op plagen zoals bladluizen, rupsen en spint. Een natuurlijke oplossing hiervoor is het gebruik van lieveheersbeestjes of het besproeien met een milieuvriendelijke insecticide. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en niet te veel vocht rondom de plant om schimmelvorming te voorkomen.

 • Omschrijving

  Clematis alpina is een klimmende plant met prachtige, enkele of dubbele bloemen in verschillende kleuren zoals blauw, roze, wit en paars. De bloemen bloeien in het voorjaar en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant groeit het beste op een zonnige plek in vochtige, goed doorlatende grond. Clematis alpina kan een hoogte bereiken van 2 tot 4 meter en is ideaal voor het laten groeien langs schuttingen, pergola's of hekwerken. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist maar wel regelmatig gesnoeid moet worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.