Clematis flammula

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis flammula is een klimplant die bekend staat om zijn witte geurende bloemen in de zomermaanden. De plant kan tot wel 5 meter hoog klimmen en heeft donkergroene bladeren die een mooi contrast vormen met de bloemen. Clematis flammula gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Deze plant is winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en een gezonde plant te behouden. Clematis flammula wordt vaak gebruikt om hekken, muren of pergola's te bedekken en geeft een romantische uitstraling aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant zullen in de herfst hun groene kleur verliezen. Het is daarom aan te raden om rekening te houden met de seizoensgebonden veranderingen in het uiterlijk van de plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed tegen kou kan. Zorg voor bescherming bij langdurige vrieskou.

  Ja, de Clematis flammula is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en kan goed gedijen in de meeste tuinomstandigheden. Het is een sterke en veerkrachtige tuinplant.

  Deze plant heeft veel ruimte nodig om zich uit te kunnen spreiden. Het wordt aangeraden om minimaal 2 meter ruimte vrij te laten rondom de plant. Zo kan hij optimaal groeien en bloeien in de tuin.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en heeft weinig zonlicht nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed vochtig is en goed gedraineerd wordt. Het is een mooie toevoeging aan schaduwrijke tuinen.

  De Tuinplanten Clematis flammula heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond en pas de watergift indien nodig aan.

  Ja, Clematis flammula trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar en pollen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkelijkheid voor bestuivers.

  Ja, Clematis flammula trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, waardoor het goed is voor de biodiversiteit in de tuin. De plant zorgt voor extra voedsel voor deze insecten en draagt zo bij aan het ecosysteem in de omgeving. Planten die bijdragen aan de biodiversiteit zijn belangrijk voor het behoud van verschillende soorten in de natuur.

  Clematis flammula bloeit in de maanden juni tot en met augustus. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor de beste groei. Zorg wel voor voldoende water en bescherming tegen felle middagzon.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om delen van deze plant te eten.

  Ja, Clematis flammula heeft een geluidsdempende eigenschap vanwege de dichte begroeiing en het bladerdek. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin of buitenruimte. Het is echter niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping in vergelijking met andere specifieke geluidsdempende planten.

 • Deze plant moet jaarlijks worden gesnoeid in de lente na de laatste vorst. Snoei dode of beschadigde takken tot aan de grond, en knip overblijvende takken met een derde terug om de vorm en bloei van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en klimsteunen heeft indien nodig.

  De Clematis flammula heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om gebruik te maken van speciale potgrond die rijk is aan voedingstoffen en een goede drainage biedt. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal bijdragen aan een gezonde groei van de plant.

  De Tuinplanten hebben een voorkeur voor goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost of mest kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Clematis flammula kan goed groeien langs een pergola, schutting of muur.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen harde wind door een windscherm te plaatsen. Het is belangrijk om de plant pas in het voorjaar terug te snoeien, nadat de vorstperiode voorbij is.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen. Geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde en sterke groei.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een langzaam werkende organische meststof en vermijd het gebruik van kunstmest met een hoog stikstofgehalte. Bemest de plant in het voorjaar en de zomer volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en voorkomt onkruidgroei rondom deze plant. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen na het planten, maar niet te dicht bij de stengels om wortelrot te voorkomen. Gebruik organische mulch zoals bladafval, boomschors of houtsnippers voor het beste resultaat.

  Clematis flammula groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel. Op deze manier kan de plant optimaal groeien en bloeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Ook regelmatig inspecteren op aanwezigheid van plagen en deze handmatig verwijderen kan helpen bij het voorkomen van schade aan de plant. Ten slotte kunnen natuurlijke vijanden van ongedierte, zoals lieveheersbeestjes, worden ingezet als preventieve maatregel.

 • Omschrijving

  Clematis flammula is een klimplant die bekend staat om zijn witte geurende bloemen in de zomermaanden. De plant kan tot wel 5 meter hoog klimmen en heeft donkergroene bladeren die een mooi contrast vormen met de bloemen. Clematis flammula gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Deze plant is winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en een gezonde plant te behouden. Clematis flammula wordt vaak gebruikt om hekken, muren of pergola's te bedekken en geeft een romantische uitstraling aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.