Clematis serratifolia

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis serratifolia is een klimplant met sierlijke, paarse bloemen die in de zomer bloeien. De bloemen hebben vier bloembladen en zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De bladeren van de plant zijn groen en hebben een gezaagde rand. Clematis serratifolia groeit het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter en is een mooie toevoeging aan elke tuin of terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de herfst zijn bladeren verliezen. De plant is dus niet wintergroen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. In de winter kunnen de bladeren bruin kleuren en afvallen, maar in het voorjaar komt de plant weer terug.

  Ja, Clematis serratifolia is makkelijk te onderhouden. Het heeft weinig water en mest nodig en groeit goed in de volle zon of halfschaduw. Snoeien is belangrijk om de plant gezond te houden.

  De Clematis serratifolia heeft minimaal 2-3 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ademruimte heeft en niet te dicht op andere planten staat. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om zich volledig te kunnen ontwikkelen.

  Ja, Clematis serratifolia groeit goed in de schaduw. Het is een plant die gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  Deze plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in stilstaand water staan. In de zomer kan het nodig zijn vaker water te geven dan in de winter.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die wordt geproduceerd in de bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit door deze bestuivende insecten aan te trekken.

  Ja, Clematis serratifolia is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders, bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende kleine dieren. Het zorgt dus voor een gezonde en diverse omgeving in de tuin.

  Deze plant bloeit normaal gesproken in de maanden juni tot september. De bloei kan tot wel twee maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige plek in de tuin. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig is tijdens hete zomerdagen. Het regelmatig water geven is daarom essentieel voor een gezonde groei.

  Clematis serratifolia is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is een decoratieve tuinplant die vooral bekend staat om zijn prachtige bloemen.

  Ja, Clematis serratifolia heeft een geluidsdempend effect door het bladerdak en de dichte begroeiing. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin.

 • Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. In het voorjaar kan de plant gesnoeid worden tot ongeveer 20-30 cm boven de grond. Verwijder ook dode of beschadigde takken.

  De plant verlangt regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Clematis serratifolia gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt, maar dat overtollig water goed kan weglopen. Voeg af en toe wat meststoffen toe om de plant te voorzien van de nodige voedingsstoffen.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg voor een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Vermijd te natte of te droge grond voor optimale groei en bloei.

  De plant prefereert een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor Tuinklimplanten die gevoelig zijn voor vorst, is het belangrijk om de wortels te beschermen met een laag mulch of bladeren. Bind losse takken samen en bedek de plant met een speciale winterhoes of jutezak voor extra isolatie tijdens koude periodes. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed te bemesten in het voorjaar en regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen. Het is aan te raden om de plant te ondersteunen met een klimrek of klimdraad.

  Voor tuinplanten is een regelmatige bemesting belangrijk voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een speciale meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststoffen die je toedient.

  Mulch is belangrijk voor de Tuinplanten omdat het de bodem vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de wortels beschermt tegen temperatuurschommelingen. Een laag van 5-10 cm mulch rond de planten wordt aanbevolen voor optimale groei en gezondheid. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch.

  De Tuinplanten groeien het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat om de plant gezond te houden. Regelmatig testen van de pH-waarde van de grond en bijsturen indien nodig, kan helpen om de groei en bloei van de plant te optimaliseren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u natuurlijke methoden zoals het planten van knoflook, uien of goudsbloemen in de buurt van de Clematis serratifolia overwegen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep of neemolie. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte en luchtcirculatie heeft om de kans op plagen te minimaliseren.

 • Omschrijving

  Clematis serratifolia is een klimplant met sierlijke, paarse bloemen die in de zomer bloeien. De bloemen hebben vier bloembladen en zijn erg aantrekkelijk voor vlinders en bijen. De bladeren van de plant zijn groen en hebben een gezaagde rand. Clematis serratifolia groeit het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter en is een mooie toevoeging aan elke tuin of terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.