Clematis vitalba

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis vitalba, også kendt som Bosrank, er en klatreplante fra ranunkelfamilien. Planten har lange, fleksible stilke med modstående blade og klokkeformede hvide blomster. Blomstringsperioden for Clematis vitalba strækker sig fra juni til august, hvor blomsterne spreder en sød duft. Efter blomstringen dannes fnugagtige frø, der spredes af vinden. Planten trives godt i fugtig, næringsrig jord og er velegnet som klatreplante langs hegn, pergolaer eller træer.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, denne plante er ikke stedsegrøn og taber sine blade om vinteren. Det er en klatreplante, der i løbet af vækstsæsonen producerer smukke hvide blomster. Det anbefales at støtte denne plante med en klatrestativ eller anden støtte.

  Clematis vitalba er vinterhårdfør til cirka -15 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt mod hård frost. Det anbefales at dække planten om vinteren med f.eks. blade eller halm.

  Ja, Clematis vitalba er generelt ret nem at vedligeholde. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand og beskære den. Derudover trives planten bedst på et solrigt sted med veldrænet jord.

  Clematis vitalba har brug for plads til at vokse, sørg for tilstrækkelig plads omkring planten for at sprede sig. Det er vigtigt at plante planten et sted, hvor den har nok plads til at klatre eller vokse. Det anbefales at beskære planten regelmæssigt for at forhindre, at den bliver for stor.

  Denne plante trives bedst i halvskygge til fuld sol. I skyggen vil væksten være begrænset, og der kan vises færre blomster. Derfor anbefales det at placere denne plante et solrigt sted for optimal vækst.

  Clematis vitalba har brug for regelmæssig vanding, især under tørre perioder. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, så giv planten vand cirka 1-2 gange om ugen. Tag også hensyn til jordbundsforholdene og sørg for, at jorden ikke bliver for våd.

  Ja, denne plante er kendt for at tiltrække sommerfugle og bier på grund af de nektarholdige blomster, den producerer. Det er en vigtig nektarkilde for disse nyttige insekter i haven. Blomsterne er attraktive for bestøvere på grund af deres farve og duft.

  Ja, planten Clematis vitalba er godt for biodiversiteten, fordi det tiltrækker insekter med sine blomster og kan fungere som ly for små dyr. Det skaber en varieret livsryg i haven.

  Planten blomstrer i månederne juni til august, og blomstringsperioden varer cirka 4 til 6 uger.

  Ja, denne plante tåler godt fuld sol. Det er vigtigt, at jorden forbliver godt fugtig, når planten får meget sollys. Det anbefales at vande planten om morgenen eller om aftenen for at undgå forbrænding af bladene.

  Nej, Clematis vitalba er ikke spiselig. At indtage planten kan føre til forgiftning. Det er derfor vigtigt ikke at spise planten.

  Ja, Clematis vitalba kan have en lyddæmpende effekt, fordi bladene og stænglerne kan absorbere lydsvibrationer. Planter generelt kan hjælpe med at reducere støjgener i haven. Det er dog ikke så effektivt som f.eks. en støjdæmpende væg.

 • Beskæring af denne plante foregår bedst om foråret, efter den sidste frost. Fjern dødt træ og beskær planten tilbage til cirka 30 cm over jorden. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse og blomstre.

  Clematis vitalba har regelmæssigt brug for vand, især i tørre perioder. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men undgå at oversvømme den. Giv vand ved plantens base og undgå våde blade for at undgå svampesygdomme.

  Brug en godt dræningsmiddel ved plantning af denne art. Sørg for, at pottemuld indeholder tilstrækkeligt med næringsstoffer. Tjek regelmæssigt, om pottemulden stadig er fugtig.

  Denne plante trives bedst i godt drænet jord med en neutral til let sur pH-værdi. Det er vigtigt, at jorden forbliver fugtig, især i tørre perioder. Tilsætning af organisk materiale kan hjælpe med at bevare en god jordkvalitet.

  Clematis vitalba trives bedst på en solrig til let skygget placering i fugtig, veldrænet jord. Det er vigtigt, at planten har tilstrækkelig plads til at sprede sig og klatre. Det anbefales at beskytte planten mod stærk vind.

  For at beskytte planten mod streng frost og kold vind kan du dække rødderne med et lag muld. Derudover kan du beskytte planten ved at pakke den ind i jute eller havefiber. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand, især i tørre vintermåneder.

  Planten kan lide et solrigt sted og fugtig jord. Beskær døde grene om foråret og giv regelmæssigt gødning for en sund vækst og blomstring. Støt klatreplanten med en klatrerede eller snor for en smuk effekt i haven.

  Ligusterhække har også gavn af regelmæssig gødning med organiske gødninger om foråret. Brug en gødning specielt til blomstrende klatreplanter for at stimulere vækst og blomstring. Overgødning kan føre til for mange blade og for få blomster.

  Mulch kan anvendes rundt om plantens base for at holde på fugt og undertrykke ukrudt. Det bedste er at bruge organisk materiale som kompost eller barkflis. Sørg for, at mulchlaget ikke kommer direkte op mod plantens stængler.

  Denne plante trives bedst i en neutral til let sur jord. En pH-værdi mellem 6,5 og 7,5 er ideel for denne planteart. Sørg for god dræning for at undgå rådne rødder.

  For at bekæmpe skadedyr på disse planter kan naturlige fjender som mariehøns, snyltehvepse og rovskjoldbiller anvendes. At regelmæssigt kontrollere og fjerne angrebne blade og grene kan også hjælpe med at forebygge skadedyr. Derudover kan brugen af biologiske bekæmpelsesmidler være effektiv til at håndtere specifikke skadedyr.

 • Beskrivelse

  Clematis vitalba, også kendt som Bosrank, er en klatreplante fra ranunkelfamilien. Planten har lange, fleksible stilke med modstående blade og klokkeformede hvide blomster. Blomstringsperioden for Clematis vitalba strækker sig fra juni til august, hvor blomsterne spreder en sød duft. Efter blomstringen dannes fnugagtige frø, der spredes af vinden. Planten trives godt i fugtig, næringsrig jord og er velegnet som klatreplante langs hegn, pergolaer eller træer.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.