Clematis viticella 'Purpurea'

Clematis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Clematis viticella 'Purpurea' is een klimplant met prachtige, paarse bloemen die bloeien in de zomermaanden. Deze clematis variant heeft een compacte groeiwijze en wordt ongeveer 3 tot 4 meter hoog. De bloemen hebben een opvallende klokvorm en trekken vlinders en bijen aan. 'Purpurea' gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze clematis soort kan goed gebruikt worden om muren, schuttingen en pergola's te bedekken en te versieren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een klimplant die in de lente en zomer bloeit met paarse bloemen. Deze plant kan het beste in de lente gesnoeid worden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus overleven in gematigde klimaten. Het is aan te raden om extra bescherming te bieden bij extreme kou om de plant te beschermen tegen vorstschade. Deze plant is geschikt voor plaatsing in de tuin en kan goed overwinteren in de grond.

  Clematis viticella 'Purpurea' is over het algemeen een gemakkelijke plant in onderhoud. Zorg voor voldoende zonlicht, regelmatig water geven en snoeien in het voorjaar voor een gezonde groei en bloei. Deze klimplant kan goed groeien tegen een muur, pergola of schutting.

  De Clematis viticella 'Purpurea' heeft ongeveer 20 tot 30 vierkante centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te klimmen. Plant de Clematis viticella 'Purpurea' bij voorkeur in goed doorlatende grond.

  De Clematis viticella 'Purpurea' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw zal de groei en bloei van de plant minder goed zijn. Kies dus bij voorkeur een plek in de zon voor deze tuinplant.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, zonder dat deze doordrenkt raakt. Over het algemeen is een keer per week water geven voldoende.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. De bloemen van de plant hebben een open vorm en bieden gemakkelijke toegang voor bestuivers. Het is een goede keuze voor een tuin die bestuivende insecten wil aantrekken.

  Ja, Clematis viticella 'Purpurea' is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving en voedsel voor andere dieren. Daarnaast biedt de plant beschutting voor vogels en kleine dieren. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan bijdragen aan een gezonde en diverse omgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden juni tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 8 tot 12 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, de plant Clematis viticella 'Purpurea' is niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie om gezondheidsproblemen te voorkomen.

  Nee, Clematis viticella 'Purpurea' staat er niet om bekend geluidsdempend te zijn. Het is vooral geliefd om zijn prachtige bloemen en klimmende groeiwijze in de tuin. Het kan wel wat beschutting bieden tegen geluid, maar is geen specifieke geluidsdempende plant.

 • Deze plant dient gesnoeid te worden na de bloei in de zomermaanden. Snoei de plant tot ongeveer 30 centimeter boven de grond om de bloei te bevorderen en de plant gezond te houden. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde takken.

  Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies bij voorkeur voor een potgrond die verrijkt is met organisch materiaal. Voeg indien nodig af en toe extra voedingsstoffen toe om de groei te stimuleren.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale pH-waarde heeft. Vermijd te zware of te zure grond voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Vermijd te natte grond, dit kan wortelrot veroorzaken.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of bladeren rond de voet van de plant te leggen. Ook kan een fleecehoes of speciale beschermhoes helpen om de plant te beschermen tegen kou en vorst. Zorg er daarnaast voor dat de plant niet uitdroogt tijdens de winterperiode.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft regelmatige bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de bemesting gelijkmatig verdeeld wordt rondom de plant en vermijd overbemesting.

  Mulch is belangrijk voor Tuinplanten omdat het helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur. Het aanbrengen van een laag mulch rond de wortels van de plant kan helpen om de groei en bloei te bevorderen. Het is aan te raden om organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers te gebruiken als mulch.

  De Tuinplanten verlangen een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u regelmatig inspecties uitvoeren om luizen, slakken en rupsen te identificeren en verwijderen. U kunt ook natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes introduceren om te helpen bij de bestrijding van ongedierte. Zorg voor een goede luchtcirculatie en gezonde bodem om de plant krachtig en weerbaar te houden tegen plagen.

 • Omschrijving

  Clematis viticella 'Purpurea' is een klimplant met prachtige, paarse bloemen die bloeien in de zomermaanden. Deze clematis variant heeft een compacte groeiwijze en wordt ongeveer 3 tot 4 meter hoog. De bloemen hebben een opvallende klokvorm en trekken vlinders en bijen aan. 'Purpurea' gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze clematis soort kan goed gebruikt worden om muren, schuttingen en pergola's te bedekken en te versieren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.